ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Μακρύς ο δρόμος για τη Severna Makedonija

Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσαν τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ένας κύκλος έκλεισε και ένας νέος μόλις άνοιξε καθώς θα απαιτηθούν να γίνουν αρκετά βήματα μέχρι η συμφωνία να αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά».
Η συμφωνία θα υπογραφεί πιθανότατα το Σάββατο με την.. Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας να επανέρχεται με νέο συλλαλητήριο.
Πριν να πέσουν οι υπογραφές, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ξεκινούν μπαράζ ενημερωτικών επαφών. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επαφή του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα λάβουν το κείμενο της συμφωνίας ενώ δεν αποκλείεται ως την Παρασκευή να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για τη συμφωνία και τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τον πρωθυπουργό της γείτονος. Ο Ζόραν Ζάεφ εκτός του ενημερωτικού χαρακτήρα επαφών θα βρεθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου ζητώντας τη ψήφο των βουλευτών επί της συμφωνίας. Η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει την πλειοψηφία και εκτός απροόπτου δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες ξεπερνώντας τον πρώτο κάβο. Τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ξεκινούν με την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος. Ο λαός της γειτονικής μας χώρας θα κληθεί να ψηφίσει για το αν εγκρίνει τη συμφωνία (συμπεριλαμβανομένων των Συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται) με άγνωστη την τελική ετυμηγορία. Εφ' όσον το δημοψήφισμα ανάψει το «πράσινο φως» στον Ζόραν Ζάεφ, η Βουλή θα ψηφίσει για να επικυρώσει την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Θα έχει προηγηθεί η επιστολή Τσίπρα σε ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη ΠΓΔΜ. Ο Αλ. Τσίπρας παράλληλα θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ.
Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.
Οι διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έξι μήνες.

Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν:
  • Η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας («Severna Makedonja») με την ονομασία να ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
  • Το νέο όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, μετά την αναθεώρηση, ενώ οι 140 και πλέον χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν με το νέο όνομα
  • Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές
  • Η ονομασία της ιθαγένειας/υπηκοότητας της γειτονικής χώρας θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia.
  • Αναγνωρίζεται η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος με σαφή διαχωρισμό από την αρχαία Μακεδονική ταυτότητα
  • Η Μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται, αλλά ως γλώσσα σλαβικής προέλευσης.
Λίγη ώρα αργότερα, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το νέο όνομα που συμφωνήθηκε είναι το Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία «μεγάλη διπλωματική νίκη και ιστορική ευκαιρία».

Επιμέλεια κειμένου: Στράτος Ιωακείμ - Eφημερίδα των Συντακτών