ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Δύο κόσμοι χωριστά!..

Δύο εικόνες, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Εικόνες που αφήνουν η κάθε μια το δικό της ιδεολογικό αποτύπωμα, υποδεικνύουν διαφορετικές αντιλήψεις και άλλη στάση ζωής.
Εικόνα πρώτη. Βέροια. Ενόψει των Πανελλαδικών, τελείται λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Βέροιας για τους υποψηφίους - μιας και πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα αγρυπνίες και παρακλήσεις ώστε... με τη χάρη του Θεού να μπουν στη σχολή της επιλογής τους. Βλέπουμε τους μαθητές της Γ' Λυκείου καθισμένους...
στα γόνατα, με τον μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμων να τους διαβάζει την ειδική ευχή της Εκκλησίας “παρακαλώντας τον Θεό να τους δώσει τον φωτισμό του Πανάγιου Πνεύματος”, ενώ τους μοίρασε, ως είθισται, ένα στυλό για δύναμη και φώτιση.
Εικόνα δεύτερη
. Ηράκλειο Κρήτης. Το Γενικό Λύκειο Γαζίου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες διοργανώνει μια βραδιά “ξε-άγχους” για τους υποψηφίους, με μουσική, χορό, φαγητό αλλά και "ενέσεις αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας!”. Με πρωτοβουλία των καθηγητών Παναγιώτη Ασημακόπουλου και Αστρινού Τσουτσουδάκη τα παιδιά συναντώνται και ξενοιάζουν αφήνοντας πίσω τους μια επίπονη χρονιά άγχους και διαβάσματος. “Κάποτε την παραμονή των εξετάσεων συνηθίζαμε να διαβάζουμε και να αγχωνόμαστε περισσότερο. Να πέφτουμε για ύπνο, αν μπορούσε να μας πάρει ο ύπνος, και να πηγαίνουμε την επομένη για να δώσουμε έχοντας φάει όσο πρωινό μπορούσε ν' αντέξει το στομάχι μας” λένε οι μαθητές. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, "τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς κανείς εκπαιδευτικός δεν συνιστά το διάβασμα την παραμονή των εξετάσεων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην εύθραστη ψυχολογία των υποψηφίων”.
“Το νόημα είναι να βρεθούμε όλοι μαζί, να ακούσουμε μουσική, να γελάσουμε” δηλώνει στην "Αυγή" ο καθηγητής Φυσικής του Λυκείου Αστρινός Τσουτσουδάκης. “Πρωτίστως θέλουμε να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα, ανεξάρτητα από τις εξετάσεις ή τη μελλοντική δουλειά τους“ προσθέτει.

- από ρεπορτάζ της Χρύσας Βαναϊνίδη στην Αυγή