ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Μπαίνουν φοβισμένοι και φεύγουν ενθουσιασμένοι

Ποιοι; Οι τουρίστες! Από πού; Από τα Εξάρχεια!

Hear the story behind the memorial for Alexis Grigoropoulos!
And now we step into Nosotros cafe, a place for alternative thought and conversations!
We walk towards the self-managed Navarinou park!
Ladies and gentlemen, we are standing into the heart of Exarchia!
Ερχονται από την άλλη άκρη της Ευρώπης -ακόμα και του κόσμου όλου- για να δουν την Αθήνα. Εχουν συνήθως ταξιδέψει πολύ, έχουν δει πολλά, θέλουν να μάθουν περισσότερα...
Οι επισκέπτες της πόλης μας που αναζητούν όχι απλώς τουριστικές ατραξιόν, αλλά να αποκτήσουν μια ταξιδιωτική εμπειρία, δεν αρκούνται σε μια επίσκεψη στην Ακρόπολη, μια βόλτα στην Πλάκα κι ένα παραδοσιακό καφενείο.
Θέλουν να δουν την πόλη διεισδυτικότερα, θέλουν να συναντήσουν τους ντόπιους στην καθημερινότητά τους, θέλουν να μαγειρέψουν, να γευθούν, να ακούσουν μουσικές «όπως οι ντόπιοι».
Και κάποιοι θέλουν να δουν από κοντά πώς εξεγείρονται οι ντόπιοι. Αυτοί είναι που αγοράζουν μια βόλτα στα Εξάρχεια, «το τελευταίο χωριό των αναρχικών στον κόσμο».
Αρκεί να πληκτρολογήσει κανείς το όνομα «exarchia» για να πάρει 1.540.000 αποτελέσματα σε 42 δεύτερα. Και αρκεί να έχει δει έστω και ένα βίντεο από την εποχή της φλεγόμενης ενάντια στη λιτότητα Αθήνας για να έχει μια εικόνα της γειτονιάς που τα διεθνή ΜΜΕ λάτρευαν να μισούν και σήμερα αποθεώνουν.
Η αρχή αυτού του... κεραυνοβόλου -αλλά όχι εν αιθρία- έρωτα έγινε όταν η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Travel Supermarket σε συνεργασία με τους μπλόγκερ Adam Goffman (Travels of Adam) και Emily Ray (The Cosy Traveller) έφτιαξαν μια λίστα με τις 23 γειτονιές της Ευρώπης που θα αποτελούσαν τα νέα hotspots για το 2017.
Τα Εξάρχεια βρέθηκαν στην ένατη θέση με βάση την κατάταξη σε τρεις κατηγορίες: τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα και την αξία.

- από εκτενές ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Ντίνα Δασκαλοπούλου και Αφροδίτη Τζιαντζή στην Εφημερίδα των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ)