ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Η «Μυστική Ελλάδα» του Lonely Planet

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Ήρθε η εποχή του χρόνου που φιγουράρει η Ελλαδάρα στα εξώφυλλα των ταξιδιωτικών περιοδικών. Αυτή τη φορά μας τίμησε η βρετανική εκδοχή του “Lonely Planet”, που φιλοξενεί αφιέρωμα δεκαοκτώ ολόκληρων σελίδων για την «Μυστική Ελλάδα». Για τα «Καλύτερα» δηλαδή ελληνικά νησιά που.. «Δεν ακούσατε ποτέ». Υπερβολή, αν σκεφτεί κανείς ότι στα νησιά αυτά περιλαμβάνεται και η Ύδρα, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε τώρα στις λεπτομέρειες. Σημασία έχει η προβολή και σε αυτές τις περιπτώσεις όταν σε διαφημίζουν δεν λες «μισό λεπτό να διορθώσω κάτι», λες «ευχαριστώ»!
Ποια είναι όμως τα «Νησιά που δεν ακούσατε ποτέ»; Πρώτη η Λέσβος, δεύτερη η Χίος, τρίτη η Ικαρία, τέταρτη η Αστυπάλαια, πέμπτα τα Κύθηρα, έκτη η Σίφνος και έβδομη η Ύδρα. Η Λέσβος, η Χίος και η Ικαρία καταλαμβάνουν το μέγιστο τμήμα του αφιερώματος, ενώ η Αστυπάλαια χαρίζει την ομορφιά της στο εξώφυλλο του περιοδικού. Τα στοιχεία είναι σε γενικές γραμμές ακριβή, οι φωτογραφίες μαγευτικές και οι συμβουλές για το πώς θα πάτε, τι θα δείτε, τι θα φάτε και που θα μείνετε εξόχως πρακτικές. Όπως συμβαίνει πάντοτε με τους βρετανικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς, γιατί οι Εγγλέζοι δεν αστειεύονται με το πορτοφόλι τους.


Το βάρος στη Λέσβο πέφτει στο λάδι και στην καλλιέργεια της ελιάς, στην Χίο προτεραιότητα έχει η μαγεία της μαστίχας, ενώ στην Ικαρία η μακροζωία των κατοίκων και η μελισσοκομία είναι που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων. Όλα κομπλέ, με εξομολογήσεις παραγωγών και ενσταντανέ από τους χώρους της δουλειάς. Μαζί με ολίγο ούζο βεβαίως και τοπικά προϊόντα και παραλίες οπωσδήποτε γιατί καλά όλα τα υπόλοιπα αλλά κάπου πρέπει να απλώσουμε και την αρίδα μας.
Με δυο λόγια; Με δυο λόγια μια διαφήμιση που δεν πληρώνεται! Όσα και να δώσεις δεν πετυχαίνεις τέτοια προβολή, που στέλνει κατευθείαν ταμείο τον τουρίστα να κλείσει εισιτήρια και διαμονή. Και μια αναγκαία προώθηση του ΒορειοΑνατολικού Αιγαίου, που συνήθως το ξεχνάμε κι εμείς οι ίδιοι…

Υ.Γ.: Για να μην λησμονούμε τα πραγματικά προβλήματα του ΒορειοΑνατολικού Αιγαίου, ορίστε ένα μικρό απόσπασμα από όσα γράφουμε εδώ στο Newpost σε σχέση με τα χθεσινά επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς:
Το βράδυ της Κυριακής η Μυτιλήνη μετατράπηκε εκ νέου σε πεδίο μάχης, καθώς ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις με ακροδεξιούς να επιχειρούν όλη νύχτα να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών, που είχαν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς.
Υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

* το κείμενο του Χρήστου Ξανθάκη είναι από το newpost.gr