ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

«Σφάζονται» για τα ιμάτια του πάλαι ποτέ ΕΔΟΕΑΠ

Δήλωση της Πόπης Χριστοδουλίδου (ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ) και του Γιάννη Αγγέλη (ΔΣ ΕΣΗΕΑ) – Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ- για τα τεκταινόμενα στον ΕΔΟΕΑΠ:  

Εδώ και μερικές εβδομάδες ο ΕΔΟΕΑΠ έχει τοποθετηθεί στην προκρούστεια κλίνη και τα μνημονιακά τσεκούρια πέφτουν το ένα μετά το άλλο κόβοντας ότι περισσεύει από το αρχικό σχέδιο των εργοδοτικών “non paper” κυβέρνησης/καναλαρχών και.. των συνεργατών τους, μέσα στις γραμμές των Ενώσεων που τον έφτιαξαν πριν πολλά πολλά χρόνια.
Το τελευταίο “τσεκούρι” έπεσε με την 4η αξιολόγηση και χτύπησε σε σημαδεμένο εδώ και καιρό σημείο στο σώμα του: αυτό που ανέκαθεν συνέδεε τις παροχές υγείας με την επικούρηση/εφάπαξ και την πρόνοια του Ταμείου στα μέλη μετόχους του.
Στο Χίλτον ο αρμόδιος υπουργός (και τέως υπάλληλος της ΠΟΕΣΥ) συμφώνησε στην απαίτηση των καναλαρχών – την οποία βέβαια αποδέχθηκε η τρόικα – να γίνει το πρώτο και βασικό βήμα για τον διαχωρισμό των υπηρεσιών Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ από την επικούρηση και την πρόνοια.
Το βήμα αυτό γίνεται μέσα από την αποκλειστική διάθεση του πόρου του 2% σε παροχές υγείας και την αποστέρηση των υπολοίπων από κάθε σοβαρή χρηματοδότηση.
Με τον τρόπο αυτό αφ’ ενός σπάει ο ενιαίος ΕΔΟΕΑΠ και καταργείται το βασικό καταστατικό του χαρακτηριστικό σαν Οργανισμός Αλληλεγγύης. Αφ’ ετέρου γίνεται πράξη αυτό που από παλιά είχαν επιδιώξει οι διάφορες “πλειοψηφίες” στο ΔΣ του για να σπάσει η χρηματοδότηση υγείας – επικούρησης ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία ενός υβριδικού τύπου επαγγελματικού ταμείου και τον εξοστρακισμό της επικούρησης στο ΕΤΕΑΕΠ.
Το “σπάσιμο” αυτό :
  • Οδηγεί τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ σε νέες μνημονιακές περικοπές, αφού θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση την υποχρέωση μηδενικών ελλειμμάτων στο Ταμείο. Άλλωστε έχει ήδη προβλεφθεί στο άρθρο 12 του “νέου” καταστατικού (που ποτέ δεν τέθηκε σε έγκριση από Γενική Συνέλευση) ότι «το ύψος της βασικής επικούρησης και το ποσοστό προσαύξησης και μείωσης αυτής… δύνανται να μεταβάλλονται από το Διοικητικό Συμβούλιο αναλόγως των γενικών οικονομικών συνθηκών και των δυνατοτήτων του Οργανισμού, ύστερα από την εκπόνηση ετήσιας αναλογιστικής μελέτης…”.
  • Θέτει τις παροχές υγείας υπό τον ασφυκτικό κλοιό αφ’ ενός του ετήσιου ισολογισμού και αφ’ εταίρου του έμμεσου δικαιώματος “βέτο” που έχει δοθεί στον εκπρόσωπο (διορισμένο) των εργοδοτών στο ΔΣ, όπως και πάλι προβλέπει το “μεταλλαγμένο” καταστατικό που “υπαγόρευσε” ο Πετρόπουλος και οι εργοδότες και Υπέγραψε η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.
Γι’ αυτό τον ΕΔΟΕΑΠ, οι υπεύθυνοι της κατάντιας του και μέχρι το πραξικοπηματικό “ΝΑΙ” συνεταίροι και στενοί δουλικοί συνεργάτες του κ. Πετρόπουλου, αλληλοκατηγορούνται τώρα και αλληλοϋβρίζονται εντός και εκτός Διοικητικού Συμβουλίου, με ένα και μοναδικό σκοπό: να κρύψουν πίσω από τις ύβρεις, τις αλληλοκατηγορίες και τις “πομπές” τους, την απόλυτη και από κοινού ευθύνη τους εν όψη των εκλογών για το νέο ΔΣ του “μεταλλαγμένου” ΕΔΟΕΑΠ.

Προφανώς η ντροπή δεν είναι κάτι που τους απασχολεί…
Δυστυχώς όμως ούτε και η τύχη των ασφαλισμένων που τους οδηγούν στην έμμεση αλλά ορατή πλέον διάσπαση του ΕΔΟΕΑΠ και την κατάληξή του, όχι πολύ μακρυά από σήμερα στον ΕΦΚΑ και στα επαγγελματικά Ταμεία.