ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ανησυχία ΕΔΟΕΑΠ για τη μη εφαρμογή του νέου νόμου

Επιστολή στον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο έστειλαν ο Πρόεδρος και η Γ.Γ. του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος και Άντζυ Σταθάτου για τα σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς πολλά ιδιωτικά  Μέσα Ενημερώσης, ακόμα και δημόσια όπως η ΕΡΤ, αρνούνται να καταβάλλουν το 2% επί του κύκλου εργασιών όπως.. προβλέπει ο νόμος. Αναλυτικά η επιστολή:
Προς
Κύριο Αναστάσιο Πετρόπουλο
Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την 19η Ιανουαρίου έχουμε αποστείλει το Σχέδιο Κανονισμού Είσπραξης Εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να αποτελέσει Υπουργική Απόφαση όπως προβλέπει ο νέος Νόμος 4498/2017 για τον ΕΔΟΕΑΠ. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας μας απέστειλαν μέσω e-mail ανυπόγραφο κείμενο παρατηρήσεων στο οποίο απαντήσαμε άμεσα και επισήμως, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε από την πλευρά του Υπουργείου καμία επίσημη απάντηση.

Η καθυστέρηση από την πλευρά των Υπηρεσιών του Υπουργείου προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς ακόμα και δημόσια Μέσα Ενημέρωσης όπως η ΕΡΤ αρνούνται να καταβάλλουν το 2% επί του κύκλου εργασιών όπως προβλέπει ο νόμος. Ανάλογη τακτική ακολουθούν και ιδιωτικά μέσα Ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή ακόμα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στο θέμα της εφαρμογής της ΑΠΔ (όπου παράλληλα προϋπόθεση είναι η έγκριση του Κανονισμού Εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ) παρά τη δική σας μεσολάβηση και την εντολή προς τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για άμεση συνεργασία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υποχρέωση του ΕΦΚΑ με βάση το Νόμο είναι να μην δέχεται ΑΠΔ για επικούρηση, περίθαλψη και εφάπαξ από εταιρίες υπόχρεες στον ΕΔΟΕΑΠ.

Παρ όλα αυτά η αδυναμία του ΕΦΚΑ να εντοπίσει τις υπόχρεες εταιρίες, ειδικά του διαδικτύου και να τροποποιήσει τα πακέτα κάλυψης ενθαρρύνθηκε από εσάς με την από 20/02/2018 επιστολή σας προς τον ΕΦΚΑ με την οποία δίνετε την οδηγία χρήματα που ανήκουν στον ΕΔΟΕΑΠ να αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ, ενώ στον ΕΔΟΕΑΠ αποδόθηκε τελικά ένα ποσό μόνο για την Επικούρηση και το Εφάπαξ που δεν γνωρίζουμε ποιούς ασφαλισμένους και ποια μέσα ενημέρωσης αφορά.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πρώτον, χιλιάδες νέοι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ να μην μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεύτερον, ο Οργανισμός να πλήττεται από σημαντικής έκτασης απώλεια εσόδων. Επίσης, υπάρχει και η εκκρεμότητα των συναδέλφων που ασφαλίζονταν έως 30-11-2017 με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο 4498/2017, όπως σας έχουμε επισημάνει και με επιστολή και κατά την τελευταία μας συνάντηση.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο ΕΦΚΑ παρακρατά χωρίς κανένα νομικό έρεισμα Αγγελιόσημο άνω των 700.000 Ευρώ το οποίο όφειλε να έχει αποδώσει στον ΕΔΟΕΑΠ.
Κύριε Υπουργέ,

Δεδομένης της συσσώρευσης προβλημάτων που σας παραθέτουμε και απαιτούν άμεσα λύση, παρακαλούμε όπως δεχτείτε το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, το συντομότερο δυνατόν που επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σας προκειμένου να διευθετηθούν τα θέματα που έχουν ανακύψει.

Νίκος Καρούτζος                                             Άντζυ Σταθάτου
Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ                                   ΓΓ ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ