ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Cannabis ante portas

Γράφει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης   

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά την καλλιέργεια και την επεξεργασία κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς. Υπήρξε άλλωστε πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά την απενοχοποίηση της κάνναβης στη χώρα μας.
Δεν θα σταθώ στο νομοσχέδιο. Είναι πλέον κοινός τόπος σε όλο τον πλανήτη ότι η κάνναβη.. διαθέτει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες που δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητες εξαιτίας παρωχημένων προκαταλήψεων. Αντιθέτως, με γοργά βήματα αλλάζουν διεθνώς οι πολιτικές σε ό,τι αφορά και τις ψυχαγωγικές χρήσεις της.
Ο Παπανδρέου είχε ήδη από τη δεκαετία του ’90 τοποθετηθεί υπέρ μιας βαθιάς τομής, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα περιορισμένης καλλιέργειας στο σπίτι για ιδιωτική χρήση. Παρόλα αυτά, ως πρωθυπουργός δεν προώθησε το θέμα και ακολούθησε την πεπατημένη, στερώντας τη χώρα από μια σημαντική πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα που θα είχε και παράλληλα οφέλη, όπως το χτύπημα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών ή την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Ο λόγος δεν ήταν ότι είχε άλλα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως το δημοσιονομικό, αφού η νομιμοποίηση της κάνναβης -μερική ή ολική- σημαίνει αναπτυξιακές προοπτικές και φορολογικά έσοδα. Πρυτάνευσε η κακώς εννοούμενη αντίληψη του πολιτικού κόστους, και γενικότερα ο δισταγμός του ν’ ανοίξει ένα μέτωπο που θα διήγειρε συντηρητικά αντανακλαστικά.
Ας το ξανασκεφτούμε. Φλέρταρε επί μήνες με το ΔΝΤ. Πήγε στο Καστελόριζο και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο παροξύνοντας την ύφεση, στέλνοντας κόσμο στην ανεργία, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις χωρίς να τον σταματήσει το πελώριο πολιτικό κόστος. Δείλιασε όμως με την κάνναβη, δεν εφάρμοσε τη δική του πολιτική που θα ήταν, εκτός των άλλων, και μια δυναμική απάντηση στην κρίση.
Αυτά δεν τα λέω για λόγους παρελθοντολογίας, αλλά γιατί κρύβουν ένα προφανές μήνυμα για το σήμερα: Τολμήστε!
- πηγή: kasdaglis.wordpress (Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 1.3.2018)
** Το νομοσχέδιο για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία. Υπέρ τάχθηκαν όχι μόνο τα κυβερνητικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες) αλλά και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι). Αντίθετα, καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων...