ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Ντέρτια και αμανέδες του Ερντογάν

Όταν ο σουλτάνος ονειρεύεται τη Συρία και λιγουρεύεται Θράκη και Αιγαίο

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Τις προάλλες που έκαιγε ακόμη το θέμα του συλλαλητηρίου, με είχαν πάρει τηλέφωνο από τον Δέλτα FΜ της Αλεξανδρούπολης να το συζητήσουμε. Τα μιλήσαμε, τα σπρεχάραμε, είπα εγώ τα δικά μου τα αντεθνικά, όλα κομπλέ. Κάποια στιγμή όμως μ’ έπιασε ένα παράπονο, μια ζούρλια, ένας καημός και γύρισα κι έβαλα μια φωνή:..
«Πόσο χαζοί μπορεί να είμαστε τώρα που καθόμαστε και τσακωνόμαστε για το Μακεδονικό, για ένα κράτος κολοκυθοβούλωμα που δεν απειλεί κανέναν και πουθενά, την ώρα που στη Θράκη είναι ο πραγματικός κίνδυνος! Την ώρα που την κοιτάει ο σουλτάνος ο Ερντογάν και λιγουρεύεται και του τρέχουν τα σάλια; Είμαστε σοβαροί;»
Το ερώτημα παραμένει, αν είμαστε σοβαροί δηλαδή, ενώ οι γείτονες στο μεταξύ διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Τον μυθολογικό, αυτόν που ξέρει όλη η υφήλιος, όχι τον δικό μας που πουλάει τρέλα στα Συριζόπουλα. Τον διέβησαν μπουκάροντας φόρα παρτίδα στην Συρία, στο Αφρίν, με μία ευρείας κλίμακος στρατιωτική επιχείρηση. Φουλ τσαμπουκά αυτή τη φορά, όχι απλές εκκαθαρίσεις και ακολούθως αναδίπλωση. Δώσανε μάλιστα και όνομα ταιριαστό στην εισβολή, την είπανε «Κλάδο Ελαίας», καθότι τα μεμέτια φημίζονται και για το χιούμορ τους –τους ακούνε οι Εγγλέζοι και κατουριούνται απ’ τα γέλια!
Και βγήκε ατάκα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, για να δηλώσει ευθαρσώς:
 «Έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρούμε στη Συρία και το Αφρίν και ταυτόχρονα, έχουμε τη δύναμη να ελέγχουμε το Αιγαίο».
Σαν να λέμε:
«Μην νομίζετε ότι σας ξεχάσαμε αυτές τις μέρες που έχουμε στραμμένη την προσοχή μας προς Δυσμάς. Εδώ είμαστε, καρφί στο μάτι και αγκάθι στα πλευρά σας, Τουρκία ρε φίλε υπερδύναμη»!
Να τον ακούς και να βράζεις στο ζουμάκι σου, κάνοντας υπομονή με νύχια και με δόντια. Και να έρχεται το πρωί το σημερινό και να διαβάζεις Τεζάρη στο Newpost:
«Τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε νέο σοβαρό επεισόδιο, καθώς σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, περιστατικό που αποδεικνύει την ένταση που υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες στην περιοχή των Ιμίων.»
Το διαβάζεις το ανωτέρω και σκέφτεσαι ότι δεν θέλει πολύ να ανάψει μια φωτιά στο Αιγαίο ή στον Έβρο. Ένας κόπανος να βρεθεί, ένα ρεμάλι, ένας πατριδοκάπηλος κι έχετε γειά ψηλά βουνά και μαραμένοι κάμποι. Να σε τρέχουνε μέσα στη νύχτα τη μαύρη όχι για ν’ ακούσεις το καινούριο σουξέ του Καρρά, αλλά για να φορέσεις το χακί…
Αλλά μιας και μιλάμε για κόπανους, έχω να καταθέσω δήλωση φρέσκια Θόδωρου Πάγκαλου στον ΣΚΑΪ. Απολαύστε υπεύθυνα:
«Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος. Εγώ το πιστεύω γιατί δεν έχω βρει καλό Τούρκο. Τους λείπουν στοιχειώδεις έννοιες. Ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου».
Μάλιστα, καλά το διαβάσατε, αυτός ο άνθρωπος ήτανε υπουργός Εξωτερικών και πήγαινε μ’ αυτό το μυαλό να συζητήσει και να διαπραγματευθεί με τους Τούρκους ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας! Και πάλι καλά να λέμε που δεν άναψε κανένα μπουρλότο έτσι στο χαβαλέ, να τρέχουμε και να μην φτάνουμε εις τους αιώνας των αιώνων…

Υ.Γ.: Όπως διαβάζω σήμερα στην ελληνόφωνη ιστοσελίδα του τούρκικου καναλιού TRT:
    «Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, εντός του έτους ενέκρινε το κονδύλιο των 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς την τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK/PYD-YPG. Στην έκθεση για τη Συρία από το Πεντάγωνο υπογραμμίστηκε ότι το φετινό κονδύλιο είναι αυξημένο κατά 70 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το κονδύλιο του προηγούμενου έτους».
Όπως καταλαβαίνετε το παιχνιδάκι στη Μέση Ανατολή χοντραίνει κάθε μέρα που περνάει. Και είναι να αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν εισπράξει καμιά μεγαλοπρεπή ήττα στη Συρία; Θα το καταπιεί ή θα επιχειρήσει κανέναν αντιπερισπασμό κατά Αιγαίο μεριά;

- από το newpost.gr