ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Με το μάτι του ρεπόρτερ Ξανθάκη

Σκέψεις και συμπεράσματα για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

του Χρήστου Ξανθάκη*

Ολίγες διαπιστώσεις από το προχθεσινό συλλαλητήριο της συμπρωτευούσης, από έναν άνθρωπο που ήταν εκεί και δεν αρκείται σε διηγήσεις τρίτων.
*** Αν δεν γνώριζα πολύ καλά ότι βρισκόμουν σε συγκέντρωση που αφορούσε στο όνομα των Σκοπίων, θα πίστευα ότι το πλήθος είχε μαζευτεί αποκλειστικά και μόνο για να βρίσει τον Γιάννη Μπουτάρη!  Δεν υπήρξε ούτε ένας ομιλητής.. που να μην αναφερθεί επικριτικά (το γράφω κομψά…) στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά που να μην συνοδεύτηκε από έντονες αποδοκιμασίες. Ενίοτε δε και με χυδαιότατα γηπεδικά συνθήματα, τα οποία θα μου επιτρέψετε να μην αναπαράγω γιατί είμαστε οικογενειακή ιστοσελίδα. Κι άλλοι εισέπραξαν φωνές και γκρίνιες (π.χ. κυβέρνηση), αλλά το σουξέ του Μπουτάρη δεν το είχε κανείς!

*** Ήταν προφανές ότι υπερτερούσε των βέρων Θεσσαλονικέων ο μεταφερόμενος πληθυσμός. Όσοι και όσες δηλαδή είχαν έρθει με πούλμαν από τις γύρω περιοχές, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν μεγάλες ομάδες από νεαρούς κάγκουρες, που ασχολούνταν περισσότερο με το να φωνάζουν fuck off Soros και λιγότερο με τα τεκταινόμενα στην εξέδρα. Δεν ήταν ασήμαντη επίσης η παρουσία οικογενειών με τα παιδιά τους. Τα τελευταία κουράστηκαν γρήγορα και ίσως η κούρασή τους αυτή να ήταν ένας από τους λόγους που το συλλαλητήριο άρχισε να φυλλορροεί λίγο μετά απ’ την πρώτη του ώρα.

*** Διασκεδαστική ήταν η προσπάθεια των εκπροσώπων ΕλληνοΑμερικανικών οργανώσεων, από τη μία να αποδοκιμάσουν το τακίμιασμα της κυβέρνησης με το Λευκό Οίκο για το Σκοπιανό και από την άλλη να προστατεύσουν το γόητρο των Ηνωμένων Πολιτειών ως φίλης και ζωοδότρας δυνάμεως.

*** Ακόμη πιο διασκεδαστικό ήταν το φινάλε της ομιλίας του Παπανδρέα από τα Ανώγεια με μπαράζ από μαντινάδες που κράτησε σχεδόν ένα δεκάλεπτο. Τουλάχιστον εγώ το διασκέδασα, μιας και το πλήθος είχε περιπέσει σε έντονη αμηχανία. Παραθέτω τετράστιχο εδώ, προς ενημέρωση:
Μακεδονία πες τους ότι είσαι ελεύθερη
κι ανύπαντρη μητέρα
και τα παιδιά σου μάχονται
με το δικό σου αέρα


*** Σε γενικές γραμμές ήταν μια συγκέντρωση δίχως ιδιαίτερο παλμό, δείγμα και του ερασιτεχνισμού των διοργανωτών. Πιο θορυβώδες ήταν, ως συνήθως, το μπλοκ της Χρυσής Αυγής, αλλά κι αυτοί έμοιαζαν μάλλον μαργωμένοι σε σχέση με άλλες περιπτώσεις. Ίσως υποπτεύονταν ότι στο συγκεκριμένο συλλαλητήριο δεν την είχαν και τόσο σίγουρη την πελατεία και πως παιζόταν ένα πολύ μεγαλύτερο παίγνιο πάνω και πέρα από το στενό πλαίσιο το δικό τους.

*** Και κλείνω το σημερινό με μία φράση που ακούστηκε από βήματος και καταδεικνύει το ιδεολογικό αλαλούμ του συλλαλητηρίου. Βγήκε κάποιον λοιπόν κάποια στιγμή (μη μου ζητάτε να θυμηθώ τον κάθε περίεργο τώρα!) και κατήγγειλε τον: «Μιξοπαρθένικο, φιλελέδικο, αθηναϊσμό»!
Παντελονάτο, δεν λέω, αλλά με τέτοιες μαγκιές δεν θα προκόψουν πολύ στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου…


* το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr