ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Αναμονή και αγωνία στη ΝΔ για το Σκοπιανό

Στάση αναμονής τηρούν στη ΝΔ και ζητούν ενημέρωση από την κυβέρνηση στον απόηχο των εναρκτήριων συνομιλιών του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους Αθήνας και Σκοπίων αλλά και των δηλώσεων του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.
Επισήμως το Μοσχάτο έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να προβεί σε σχόλια καθώς θέλει να διαμορφώσει σαφή εικόνα, αν και για ορισμένα γαλάζια στελέχη η πρώτη εντύπωση που αποκομίζουν από τα όσα έγινε γνωστό.. ότι διημείφθησαν και τα όσα είπε ο κ. Νίμιτς, είναι ότι "υπάρχει βάση συζήτησης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Καταθέτει προτάσεις που και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να συζητήσουν". Κατά την ίδια αυτή εκτίμηση το προσεχές φόρουμ στο Νταβός, αλλά και η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάιο θα είναι δύο κρίσιμοι σταθμοί που θα δείξουν σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και αν επίκειται μια συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.
Ωστόσο για τη ΝΔ το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναδεικνύεται σε μεγάλο αγκάθι στο εσωτερικό της με καθημερινά επεισόδια να αναστατώνουν το κλίμα. Από το Μοσχάτο πάντως θέλουν να υποβαθμίσουν τις συναντήσεις τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και του Αντώνη Σαμαρά με τις πανμακεδονικές οργανώσεις. Από τη χτεσινή συνάντηση μάλιστα του Σαμαρά αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινείται πλησιέστερα στην άποψη του συμβουλίου αρχηγών του 1992 για καμία χρήση του όρου Μακεδονία σε ότι αφορά το ονοματολογικό. Συνεργάτες του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι το κύριο αυτή τη στιγμή είναι τα ζητήματα αλυτρωτισμού και το erga omnes (η χρήση του ονόματος έναντι όλων) που είναι δυσκολότερα ζητήματα από το όνομα, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ σε ότι αφορά την "εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου".
Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε τα πυρά της πρώην υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Eρωτηθείσα (Alpha 9,89) σχετικά  με το "πλάγιο" μήνυμα του κ. Σαμαρά από τη στιγμή που η εκπρόσωπος των πανμακεδονικών οργανώσεων δήλωσε ικανοποιημένη από τη θέση του κ. Σαμαρά, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: "Εγώ δεν ξέρω πλάγια μηνύματα ανθρώπων και υπεύθυνων πολιτικών, ξέρω σοβαρά μηνύματα και επώνυμα μηνύματα. Ούτε ένας υπεύθυνος άνθρωπος μιλάει μέσω τρίτων. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη της ΝΔ, η άποψη της ΝΔ ήταν κατά τρόπο ενιαίο αποδεκτή".
Ενδεικτικό της όλης αναστάτωσης στο εσωτερικό της ΝΔ είναι και το γεγονός της καρατόμησης της προέδρου της διοικούσας επιτροπής του κόμματος στη Θεσσαλονίκη στο φόντο του Σκοπιανού –αν και επισήμως δεν αποδίδεται στην πρωτοβουλία της Βίκυς Ευταξά να ζητήσει πριν από μέρες από τα γαλάζια να απέχουν από πρωτοβουλίες όπως συλλαλητήρια και κείμενα υπογραφών για τη Μακεδονία. Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο διάδοχός της, Αντώνης Γυφτόπουλος θεωρείται στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας.
Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βουλευτές της ΝΔ στους νομούς της Μακεδονίας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει των συλλαλητηρίου της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

Θοδωρής Λαπαναΐτης (news247)