ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ερασιτέχνης δημοσιογράφος

Ένα από τα χαρακτηριστικά της τεράστιας κρίσης στον Τύπο που οδήγησε σε λουκέτο παραδοσιακά δημοσιογραφικά μαγαζιά αλλά και σε δραματική συρρίκνωση  εσόδων, είναι η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του αναγνωστικού κοινού. 
Υπό τις παρούσες συνθήκες, με τεράστια ανεργία στον κλάδο των ΜΜΕ, απλήρωτους εργαζόμενους και προς αποφυγή νέων λουκέτων σε μιντιακά μαγαζιά, αποτελεί μεγάλη ανάγκη να συμβάλλουν τα σωματεία στην ενίσχυση του Τύπου με τη δημιουργία νέου αναγνωστικού κοινού μέσω της εκπαίδευσης που θα ξεκινά από τα σχολεία.
Προς τούτο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) προτείνει:.
1. Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την καταγραφή των σημαντικότερων εκδόσεων σχολικών εφημερίδων και την δημιουργία μητρώου σχολικών εντύπων.
2. Ενημερωτικές δράσεις -μέσω των κατά τόπους Ενώσεων- για το ρόλο των δημοσιογράφων της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας που οφείλουν να ακολουθούν οι δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ, όπως και την διάκριση ανάμεσα στις ψευδείς ειδήσεις, τη σημασία της αναφοράς στην πηγή των ειδήσεων, των φωτογραφιών κλπ.
3. Έκδοση κάρτας -κατόπιν υπόδειξης της ΠΟΕΣΥ- σε μαθητές που «εργάζονται» για την έκδοση των εντύπων με τον χαρακτηρισμό «Ερασιτέχνης Δημοσιογράφος» και  προσφέροντας την δυνατότητα πρόσβασης σε κέντρα πολιτισμού, αθλητισμού ή  άλλους κοινωφελείς χώρους.
4. Θέσπιση βραβείων για την καλύτερη και πληρέστερη έκδοση, ρεπορτάζ που ξεχωρίζουν, τη συμβολή του διδασκαλικού προσωπικού κ.ά, έτσι ώστε να ενισχύεται  η προσπάθεια όσων -σε σχολικό επίπεδο- προάγουν το δημοσιογραφικό έργο.
Οπως αναφέρει η ΠΟΕΣΥ σε σχετικό ψήφισμά της, ξεκινώντας από το σχολείο, ο αυριανός πολίτης και αυριανός αναγνώστης θα έχει ως εφόδιο τους κανόνες δεοντολογίας και θα αποκτήσει επιπλέον κριτήρια για την επιλογή της ενημέρωσής του. Παράλληλα, θα προωθηθούν μηνύματα για τα προώθηση των ανθρωπίνων δικαιώματα, της ελευθερίας του Τύπου.
Με την προσπάθεια αυτή και την βοήθεια όλων θα εκπαιδεύεται το κοινό, ιδιαίτερα οι νέοι, σε θέματα Τύπου και κοινωνικής προσέγγισης των ΜΜΕ.