ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ένοχη σιωπή

Γράφει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης*   

Αυτές τις μέρες, τέλος μήνα, 16.000 συνταξιούχοι έμαθαν ότι δεν θα εισπράξουν την επικουρική τους σύνταξη. Και ότι είναι πιθανόν να μην την ξαναπάρουν ποτέ, παρά τις εισφορές που έχουν πληρώσει (εκτός αν μεταπέσουν στις παροχές του ΕΦΚΑ). Υπολογίζεται ότι μεσοσταθμικά θα υποστούν απότομη μείωση του εισοδήματός τους κατά 20%.
Πρόκειται για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι είχαν προειδοποιηθεί ότι η εργοδοσία αποφάσισε να διακόψει τη μηνιαία ενίσχυση του λογαριασμού επικούρησης, που λειτουργεί από το 1949. Ουδείς όμως πίστεψε το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου»..
Δεν θα μπω σε τεχνικές, ιστορικές  και νομικές παραμέτρους της υπόθεσης, γιατί το θέμα μου είναι άλλο.
Ενδιαφέρει την κοινωνία αν ένας εργοδότης αποφασίσει να μειώσει απότομα κατά 20% το εισόδημα των εργαζομένων στην επιχείρησή του; Εντάξει, ίσως κάποιους τραπεζοϋπάλληλους να μην τους πολυενδιέφεραν στο παρελθόν τα βάσανα άλλων εργαζομένων – αλλά γι’ αυτό φτάσαμε ως εδώ.
Το πολιτικό σύστημα θεωρεί ότι το αφορά αυτή η εξέλιξη;
Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την ΕΚΤ, το ΤΧΣ και την Κομισιόν να τελειώνουμε με θεσμούς που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, αποστασιοποιείται από το πρόβλημα αναγορεύοντάς το σε διμερή διαφορά εργοδότη – εργαζομένων, όπως φάνηκε και από την απάντησή της σε ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ.
Η υπόλοιπη αντιπολίτευση, όμως; Που κατακεραυνώνει κάθε περικοπή; Ακολουθούν κι εκείνοι στάση αιδήμονος σιωπής, με εξαίρεση μεμονωμένες επερωτήσεις βουλευτών. Ουδεμία έκπληξις, βεβαίως. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ευθύνονται για την κακή διαχείριση του σχετικού λογαριασμού. Αυξήσεις χωρίς αναλογιστικές μελέτες, διακοπή συμμετοχής σ’ αυτόν για όσους προσλήφθηκαν μετά το 2004, μαζικές εθελούσιες έξοδοι που επιβάρυναν τα αποθεματικά. Εκείνοι ήλεγχαν τις διοικήσεις και ήταν συνυπεύθυνοι για τις αποφάσεις τους. Εδώ που τα λέμε, κατά κάποιον τρόπο τις ελέγχουν ακόμα. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν φαίνεται να τις ελέγχει…

- πηγή: kasdaglis.wordpress

*Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 2.12.2017