ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Ο Βαρουφάκης μηνύει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μήνυσαν ο  πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός βουλευτής Fabio De Masi, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο σχετικά με την απόφασή της να «παγώσει» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015, κατόπιν της οποίας οι επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital controls).
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η κίνηση αυτή της ΕΚΤ έφερε την τότε ελληνική κυβέρνηση σε αρκετά πιεστική θέση, καθώς η επιβολή των capital controls της άφησε ελάχιστα περιθώρια να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της, καταλήγοντας τελικά σε... συνθηκολόγηση και με τον Γιάνη Βαρουφάκη να παραιτείται από τη θέση του ΥΠΟΙΚ.
Ο Γ. Βαρουφάκης και ο Fabio De Masi ζητούν τώρα από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει τη νομική γνωμάτευση σχετικά με την απόφασή της, για την οποία ισχυρίζονται ότι ήταν παράνομη. Αρχικά ζήτησαν από την ΕΚΤ να τους επιτρέψει την πρόσβαση στο έγγραφο, αλλά, μετά την άρνηση της Τράπεζας, στράφηκαν προς το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να λάβουν το έγγραφο.