ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ιστορίες προαναγγελθέντων θανάτων

Το 2002 η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που κατοχύρωσε νομικά το δικαίωμα στην ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις περίπου τριών δεκαετιών για το θέμα, ύστερα από πρωτοβουλίες γιατρών, που αντιμετώπισαν περιπτώσεις ασθενών στο τελικό στάδιο ανίατων ασθενειών. Το παράδειγμα της Ολλανδίας ακολούθησαν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη το θέμα παρέμεινε ταμπού.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο ήταν σχετικά αυστηρό και προέβλεπε μια σειρά από ασφαλιστικές δικλείδες, που είχαν στόχο να αποτρέψουν καταχρήσεις. Στη λογική του κυριαρχούσε ο σεβασμός στην αυτόνομη βούληση του ασθενούς και η εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα των γιατρών..
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, για λόγους που κανείς δεν μπορεί με κατηγορηματικό τρόπο να εξηγήσει, ο αριθμός των σχετικών περιστατικών έχει εκτοξευθεί, με αποκορύφωμα την περασμένη χρονιά, περίπου 6.500 άνθρωποι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.
Παράλληλα το κόμμα των Φιλελευθέρων D66 κατέθεσε μια πρόταση, που θα έδινε το δικαίωμα σε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αν θεωρούν ότι έχουν «ολοκληρώσει τη ζωή τους». Η πρόταση προκάλεσε αρκετές αντιπαραθέσεις και προς το παρόν απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η απόρριψη θα είναι μόνιμη ή αν τελικά η εξοικείωση της κοινωνίας με την ευθανασία  ανοίγει το δρόμο για κάποια άλλα επικίνδυνα μονοπάτια.
Οι «28 Φορές Ευρώπη» βρέθηκαν στην Ολλανδία και συνομίλησαν με ανθρώπους, που εμπλέκονται στην όλη αυτή διαδικασία, γιατρούς, ψυχολόγους, θεολόγους, ερευνητές του συστήματος υγείας και δημοσιογράφους, προσπαθώντας να απαντήσουν στο ερώτημα «τι έπαθαν οι Ολλανδοί και αυτοκτονούν;».

ΕΡΤ1 - 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE
Με τον Κώστα Αργυρό
«Ιστορίες προαναγγελθέντων θανάτων»
Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στις 24:00
Σενάριο – παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη,  Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Βεργίνη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας