ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Απαράδεκτη συμπεριφορά αστυνομικών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, κατά την ώρα έναρξης της πρωινής συγκέντρωσης του 4ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, μπροστά και έξω από την κεντρική είσοδο, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πήραν τις ταυτότητες νεαρών ατόμων που μοίραζαν προκηρύξεις για τη γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και δημιούργησαν ένταση απομακρύνοντάς τους. Σε ερώτηση της διευθύντριας του σχολείου και εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο σχολείο σχετικά με το ποιος τους κάλεσε και ποιο πρόβλημα υπάρχει, οι αστυνομικοί απάντησαν πως ήρθαν χωρίς κλήση και πως είναι παράνομο να βρίσκονται οι νεαροί στο παρκάκι μπροστά από το Σχολείο..
Στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών πως η διακίνηση πολιτικού υλικού από νόμιμη οργάνωση δεν είναι αδίκημα και πως υπάρχει στη χώρα μας ελευθερία διακίνησης ιδεών και Τύπου, η απάντηση των αστυνομικών ήταν να ζητήσουν, με τον πιο σκαιό τρόπο, τις ταυτότητες των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένης και της διευθύντριας του σχολείου, και να τους απειλήσουν με προσαγωγή.
Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των εκπαιδευτικών προς τους αστυνομικούς να δώσουν τα στοιχεία τους, αυτοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά.
Όλη αυτή η σκηνή αστυνομικής αυθαιρεσίας έγινε μπροστά στα μάτια των μαθητών και των μαθητριών του 4ου Λυκείου προκαλώντας τους φόβο. Παράλληλα, τους δημιούργησε την αίσθηση πως η διακίνηση ιδεών, η ελευθεροτυπία και ο πλουραλισμός διώκονται στην Ελλάδα και τη βεβαιότητα ότι η αστυνομία είναι απειλή για τον πολίτη.
Η διευθύντρια του σχολείου, αφού ενημέρωσε τον διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης και συνέταξε αναφορά, ζήτησε τη συνδρομή του συνδικαλιστικού σωματείου των εκπαιδευτικών. Κλιμάκιο του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ξάνθης συνόδευσε τη διευθύντρια του 4ου Λυκείου στην αστυνομία με σκοπό να ενημερώσει τον αστυνομικό διευθυντή και να ενημερωθεί για τον σκοπό της παρουσίας της αστυνομίας μπροστά από σχολικό χώρο.
Όπως ενημερώνουν οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ, ο αστυνομικός διευθυντής αρνήθηκε να τους ακούσει και τους ενημέρωσε με τον πιο απότομο τρόπο ότι θα μιλούσε την επομένη με τον διευθυντή Β/θμιας. Σε προσπάθεια να του περιγράψουν τα γεγονότα όπως έγιναν, τους πληροφόρησε ότι δεν θα κρίνουν οι εκπαιδευτικοί τους αστυνομικούς...
Η ΕΛΜΕ Ξάνθης σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «ζούμε σε ελεύθερη χώρα όπου, οτιδήποτε δεν προάγει τη βία ή δεν ωθεί σε πράξεις ανάρμοστες, μπορεί να μοιράζεται εκτός σχολικού χώρου και οι ιδέες μπορούν και οφείλουν να διακινούνται ελεύθερα».
Παράλληλα τονίζει ότι «η αστυνομία, όπως και όλες οι κρατικές υπηρεσίες, υπόκεινται στον έλεγχο των πολιτών τους οποίους οφείλουν να υπηρετούν και ότι καθήκον της αστυνομίας είναι να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη και της σχολικής κοινότητας και όχι να απειλεί, να τρομοκρατεί και να εκφοβίζει τους πολίτες».
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να μάθουν τον λόγο της απομάκρυνσης των ατόμων που μοίραζαν νόμιμο πολιτικό υλικό και καταγγέλλουν την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών της ομάδας Ζ προς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές τους έξω από τον χώρο του σχολείου, καθώς και τη συμπεριφορά του αστυνομικού διευθυντή προς τη διευθύντρια του σχολείου και τους συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ.

Xρήστος Κάτσικας (ΕφΣυν)