ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Έτος τηλεοπτικών αδειών το 2018

Με πλούσια ατζέντα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η κυβέρνηση υποδέχεται το 2018, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν πολιτικές και στόχοι που έχουν δρομολογηθεί ήδη από το 2015. Βασική προτεραιότητα είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Σε υψηλή θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων βρίσκονται επίσης τα «μέτρα στήριξης του Τύπου» και συνολικότερα των ΜΜΕ, αλλά και η εφαρμογή κινήτρων για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών.
Την ίδια ώρα, η αγορά των ΜΜΕ συνεχίζει να πλήττεται από την οικονομική κρίση, όσο η διαφημιστική δαπάνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η αγοραστική ικανότητα σε εξασθένιση..
Ο ανταγωνισμός αναμένεται να αυξηθεί για όλες τις κατηγορίες μέσων, διεκδικώντας μερίδια πωλήσεων (για τις εφημερίδες και τα περιοδικά) και διαφήμισης (για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα on line μέσα) από μια πίττα που παραμένει μικρή. Η αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης στην τηλεόραση το 2017, η οποία υπολογίζεται στο +15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες και για το 2018, ενώ αναμένεται να εντείνει και τον ανταγωνισμό μεταξύ των τηλεοπτικών δικτύων.
Ισχυρό ανταγωνισμό αναμένεται να δεχθούν επίσης οι παραδοσιακού τύπου τηλεοπτικοί σταθμοί, από εναλλακτικούς παρόχους περιεχομένου, οι οποίοι υπόσχονται τηλεοπτικό πρόγραμμα στην ελληνική γλώσσα. Έτσι, μετά την εισβολή της συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία με διείσδυση στο 24% και περί τους 950.000 συνδρομητές, τηλεοπτικό περιεχόμενο προσφέρεται και από άλλες πλατφόρμες, όπως η διεθνής Netflix, η οποία υπόσχεται το 70% του περιεχόμενου της με ελληνικούς υπότιτλους ή μεταγλωττίσεις.
Παρά τον ανταγωνισμό που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, η τηλεόραση ελεύθερης λήψης παραμένει ελκυστική για παλαιούς και νέους επενδυτές. Πράγμα που δίνει στην κυβέρνηση την ελπίδα να συγκεντρώσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εντός του έτους για τα δημόσια ταμεία, από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από 28 χρόνια ανομίας, επιτυγχάνοντας έναν από τους βασικούς κυβερνητικούς στόχους.

- από ρεπορτάζ της Αγγέλας Νταρζάνου στην Αυγή της Κυριακής (ολόκληρο ΕΔΩ)