ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Τα λεφτά μας πίσω

Η συμφωνία να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αθετήθηκε με απόφαση Σόιμπλε. «Πρόκειται για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την άρνηση της Τράπεζας να διαθέσει στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πληροφορίες για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης, τόνισε πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στην αδιαφάνεια.
Ο Στ. Κούλογλου μιλώντας στην ΕΡΤ1 και την δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου, επισήμανε: «Από τη στιγμή που πληθαίνουν οι επικρίσεις για τους χειρισμούς που έγιναν στην ελληνική περίπτωση, θεωρώ πως η στάση της ΕΚΤ θα..
έπρεπε να αλλάξει. Ας μην ξεχνάμε ότι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν καταπέλτης».
Σημειώνεται πως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Στέλιος Κούλογλου κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητώντας εξηγήσεις για αυτή την άρνηση της Τράπεζας να παραχωρήσει πληροφορίες στο ελεγκτικό όργανο. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι ήδη από το 2014, σε άλλη έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είχε επισημάνει τα τεράστια κενά λογοδοσίας που χαρακτηρίζουν τα «υβριδικά» σχήματα επιτήρησης τρόικας, ΕΚΤ και κρατών μελών στις χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν Μνημόνια.
Στην συνέντευξή του ο Στ. Κούλογλου εξήγησε πως οι τράπεζες εμμένουν στην αδιαφάνεια γιατί εμπλέκονται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής/αποφυγής, όπως αποδείχθηκε από τα Panama Papers και τα Paradise Papers. «Στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Panama Papers είχαμε προτείνει να τιμωρούνται αυτές οι τράπεζες που συλλαμβάνονται να εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές με αφαίρεση άδειας λειτουργίας. Όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ, προσπάθησε να τις εμποδίσει», σημείωσε ο ευρωβουλευτής. 
 (με πληροφορίες από το tvxs)