ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ο κύριος καθηγητής και το... λάθος

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, δεν είναι ο οποιοσδήποτε οικονομικός αναλυτής. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και θεωρείται αρκετά έμπειρος στα οικονομικά ζητήματα. Αυτό σημαίνει ότι ξέρει να διαβάζει τα οικονομικά στοιχεία και τις επιπτώσεις των πολιτικών αποφάσεων στην οικονομία.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποτελείται και από άλλους διακεκριμένους οικονομολόγους και έχει τη στοιχειώδη στελέχωση ώστε να ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Με αυτά τα δεδομένα είναι απορίας άξιο πώς υπέπεσε σε ένα τόσο βαρύ σφάλμα να υπολογίσει υπερδιπλάσιους τους τόκους που.. θα πληρώσει η χώρα μας για την εξυπηρέτηση του χρέους κατά την εξαετία 2021-2026.
Σε μεγαλύτερο σκεπτικισμό οδηγεί η προσπάθεια του κ. Λιαργκόβα να δικαιολογηθεί, όταν πλέον το σοβαρότατο λάθος στην Εκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού είχε αποκαλυφθεί από την «Εφ.Συν.». Χθες το πρωί ο κ. καθηγητής ισχυριζόταν ότι κανένα λάθος δεν έγινε και προσπαθούσε να στρέψει τη συζήτηση στην ανάγκη διευθέτησης του χρέους, την οποία ουδείς αμφισβητεί. Αργότερα, τόσο ο ίδιος όσο και η υπηρεσία της οποίας προΐσταται αναγνώρισαν και παραδέχτηκαν εκείνο που ήξεραν οι πάντες. Δηλαδή, το σοβαρότατο λάθος που διέπραξαν. Τι να υποθέσει κανείς; Υπήρξε δόλος ή απαράδεκτη προχειρότητα;
Αν δεχτούμε ως αδιαμφισβήτητο το επιστημονικό κύρος του κ. Λιαργκόβα, η προχειρότητα δύσκολα μπορεί να αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό γι' αυτόν. Επομένως το λάθος ήταν προϊόν σκοπιμότητας; Το γεγονός ότι ο κ. καθηγητής πρόσκειται στη Ν.Δ. το γνωρίζουν όλοι. Και ο ίδιος δεν το έκρυψε ποτέ. Θέλησε μήπως να εξυπηρετήσει τη Ν.Δ.; Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο χωρίς στοιχεία, αν και η Ν.Δ. έχει επενδύσει πολιτικά στην τρομοκρατία των αριθμών. Αν ίσχυαν αυτά που κάθε μέρα ισχυρίζεται για την κατάσταση της οικονομίας, η χώρα θα είχε εξαφανιστεί προ πολλού.
Τι συνέβη επομένως; Ουδείς μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Μπορεί όμως να επαναλάβει στον κ. Λιαργκόβα αυτό που έλεγε ο Μαρξ παραφράζοντας τον Δάντη: «Στην είσοδο της επιστήμης, όπως και στην είσοδο της κόλασης, πρέπει να αναγραφεί το αίτημα: Εδώ πρέπει να αφήσεις κάθε υποψία, κάθε ποταπότητα εδώ πρέπει να πεθάνει».
Άποψη / Εφημερίδα των Συντακτών