ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Τρεις και το λουρί της μάνας

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Το πώς προσλαμβάνεις ένα γεγονός στην πολιτική έχει να κάνει με τις απόψεις που κουβαλάς και τα ερμηνευτικά εργαλεία που χρησιμοποιείς.
Το γεγονός δεν έχει αυτοδύναμη αξία. Προσαρμόζεται στις ανάγκες της στρατηγικής σου. Αν έχεις καταλήξει σε συμπεράσματα ανεξάρτητα από τις πλευρές της υπόθεσης που αποκαλύπτονται, κατασκευάζεις τη δική σου πραγματικότητα και βολεύεσαι.
Ακόμη και στην περίπτωση που τα γεγονότα είναι πολύ πεισματάρικα, επιμένουν δηλαδή να φωνάζουν την αλήθεια τους και να χλευάζουν τις εκτιμήσεις σου, αυτό σε αφήνει παγερά αδιάφορο.
Πιστεύεις ότι δεν διατρέχεις τον κίνδυνο να ξεφτιλιστείς επειδή έχεις στη διάθεσή σου.. μηχανισμούς που θα φροντίσουν να κάνουν το μαύρο άσπρο και να παρουσιάσουν την πανωλεθρία για θρίαμβο. Κάτι τέτοιο είδαμε την επόμενη μέρα της συζήτησης στη Βουλή.
Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τα Μέσα Ενημέρωσης που στηρίζουν τα δύο κόμματα αγνόησαν επιδεικτικά τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή και συνέχισαν σαν μη συνέβη τίποτε. Τυφλοί και κουφοί, ωστόσο απόλυτα σίγουροι για τις αναλύσεις τους.
Χονδρικά είναι τρεις:

Η ιστορία με τα βλήματα σηκώνει Ειδικό Δικαστήριο όχι μόνο για τον υπουργό Αμυνας αλλά και για τον πρωθυπουργό, γιατί γνώριζε τα πάντα, άρα είναι συνεργός. Πρόκειται για το δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο για τον Τσίπρα.
Εχει ανακοινωθεί από την αντιπολίτευση ότι το πρώτο θα αφορά το πεντάμηνο της διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Εκτός αν συγχωνευτούν οι δύο υποθέσεις για να γλιτώσουμε τα έξοδα και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Ετσι κι αλλιώς η ετυμηγορία είναι γνωστή. Ενοχος εφ’ όλης της ύλης. Για τον προορισμό του -φυλακές υψίστης ασφαλείας ή αγροτικές φυλακές- δεν ξέρω. Θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι σύγχρονοι Ιαβέρηδες.
Να θυμίσω πάντως ότι όταν κόμματα και εκδότες προσπάθησαν να εξοντώσουν τον Α. Παπανδρέου με δικαστικές μεθόδους, το μόνο που κατάφεραν ήταν να τον μετατρέψουν σε θύμα και να τον κάνουν ξανά πρωθυπουργό.
Μερικοί μάλιστα από τους θύτες (εκδότες της εποχής), σαν μην έτρεχε τίποτε, άρχισαν να τον λιβανίζουν ξανά. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

◾ Ο Καμμένος εκβιάζει τον Τσίπρα με πτώση της κυβέρνησης και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έσπευσε να υποστηρίξει τον υπουργό του με τόσο φανατισμό.
Η άποψη αυτή έχει δύο προβληματικά στοιχεία. Αν ο Τσίπρας εκβιάζεται, είναι τραγικό πρόσωπο και αξίζει τη συμπάθεια των αντιπάλων του. Συνεπώς αυτό θα μετρήσει ως ελαφρυντικό στο Ειδικό Δικαστήριο. Να μία ρωγμή στο κατηγορητήριο. Επίσης, αν ο Καμμένος κάνει την απειλή του πράξη και ρίξει την κυβέρνηση, ξέρει ότι υπογράφει τον πολιτικό θάνατό του. Το κόμμα του θα εξαφανιστεί και αυτός θα συρθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βέβαιη την καταδίκη του. Ασήμαντες λεπτομέρειες.

Το κλίμα μυρίζει πρόωρες εκλογές. Τις βλέπουν την άνοιξη του 2018. Μήνα δεν έχουν δώσει αλλά δεν πειράζει. Κάνουν ένα κλασικό λάθος. Μπερδεύουν την επιθυμία τους με την πραγματικότητα. Προέβλεπαν αριστερή παρένθεση. Δεν τους βγήκε.
Προέβλεπαν αποτυχία στη δεύτερη αξιολόγηση και εκλογές. Δεν τους βγήκε. Ελπίζουν ότι «τρεις και το λουρί της μάνας».
Νομίζω πάντως ότι πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα για διπλές εκλογές το 2019 - ευρωεκλογές και εθνικές μαζί. Κάτω από κανονικές συνθήκες αυτό θα επιδιώξει η κυβέρνηση.

- από την Εφημερίδα των Συντακτών