ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Το παράδοξο των φονικών Ρίχτερ στο Μεξικό

Η σεισμικότητα στο Μεξικό θα συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς και τα επόμενα 24ωρα, σημειώνει ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2017 όταν σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του Μεξικού».
«Ο σημερινός σεισμός δεν είναι μετασεισμός του προηγούμενου. Είναι νέος σεισμός και.. η σεισμικότητα στο Μεξικό θα συνεχιστεί σε έντονους ρυθμούς και τα επόμενα 24ωρα. Με βάση τις εκτιμήσεις o αριθμός των νεκρών ίσως ξεπεράσει και τους 1.000. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται και οι πρώτες εικόνες αφορούσαν την πόλη του Μεξικού όπου η πληροφορία είναι εύκολο να διοχετευτεί» είπε ο καθηγητής.
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στη σύμπτωση ο καταστροφικός σεισμός των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να συμπίπτει με τον σεισμό των 8 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί ακριβώς πριν από 32 χρόνια (στις 19 Σεπτεμβρίου του 1985) στο Μεξικό με περισσότερους από 10.0000 νεκρούς.
«Είναι τρομερά παράδοξο ότι 32 χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με πάνω από 10.000 θύματα και μια πόλη ισοπεδωμένη, την ίδια μέρα να γίνεται νέος καταστροφικός σεισμός. Πέρα από το αρνητικό γεγονός, όμως, μπορώ να πω ότι ίσως βοήθησε τον κόσμο γιατί στο Μεξικό πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας κάθε χρόνο την ίδια ημέρα. Ήταν μια συγκυρία που δεν μπορεί να τη διανοηθεί κάποιος» πρόσθεσε ο καθηγητής.
- πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ