ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Τι να φταίει που δεν πήγαμε μπροστά;

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Ας γίνει αυτή η ρημάδα εξεταστική επιτροπή για να μάθουμε επιτέλους τι ακριβώς συνέβη στη χώρα και ποιος φταίει για την κακοδαιμονία της. Η Ν.Δ.; Το ΠΑΣΟΚ; Και οι δύο μαζί; Η κοινωνία που πίεζε για διορισμούς, αυξήσεις και ρουσφέτια; Οι συνδικαλιστές που λειτουργούσαν συντεχνιακά; Η Αριστερά που έβαζε τον κόσμο να διεκδικεί τον ουρανό με τ’ άστρα; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως ο Χατζηπετρής;
Από πότε όμως να ξεκινήσει η έρευνα; Εδώ ζορίζουν τα πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία τη θέλει από τον Γενάρη του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2015 με προφανή στόχο να φορτώσει στον.. Τσίπρα και τον Βαρουφάκη όλη την ευθύνη, καθώς, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα πήγαινε με φουλ τις μηχανές στην ανάκαμψη και ήρθαν οι κατσαπλιάδες αριστεριστές να βάλουν φρένο αφού εξαπάτησαν τους αφελείς ιθαγενείς τάζοντάς τους λαγούς με πετραχήλια.

Μάλλον η ηγεσία της ΝΔ έχει ξεχάσει τη δέσμευση Σαμαρά όταν ήταν πρωθυπουργός για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα εξέταζε τα πώς και τα γιατί του πρώτου Μνημονίου που ήταν πράσινο. Επειδή όμως δεν επιθυμεί να διαρρήξει τις σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ αφήνει απ’ έξω την επίμαχη περίοδο. Σήμερα άλλος είναι ο εχθρός και μια συνεργασία με τον παλιότερο διάβολο είναι επιβεβλημένη για το καλό της πατρίδας.

Το ΠΑΣΟΚ αρχικώς μιλούσε για εξεταστική επιτροπή που θα περιλαμβάνει και την εποχή του Κώστα Καραμανλή. Εσχάτως πάντως έκανε μια παραχώρηση προτείνοντας η διερεύνηση να ξεκινήσει από τη φάση της ένταξης της χώρας στο ευρώ (κυβέρνηση Σημίτη).

Και στην περίπτωση αυτή η σκοπιμότητα είναι εμφανής: να κατηγορηθεί και ο Κώστας Καραμανλής -τον οποίο θεωρεί οιονεί σύμμαχο του Τσίπρα- για τα πεπραγμένα του την περίοδο 2004-2009 (η χαμένη πενταετία κατά τον συγγραφέα Γ. Βούλγαρη). Κάνοντας ρελάνς, ένα τμήμα της Δεξιάς εισηγείται η εξεταστική να πάει πολύ πίσω - στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Για τους δικούς της εκτιμητές αυτή ήταν η χαμένη δεκαετία για τη χώρα και ένοχος είναι φυσικά ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί να μην πάμε κι άλλο πιο πίσω στον χρόνο ώστε να εξεταστεί και η κορυφαία επιλογή της συντηρητικής παράταξης, δηλαδή η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, αφού για κάποιους ερευνητές αλλά και για ορισμένα κόμματα -το ΚΚΕ σταθερά, το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1970- εκείνη είναι η κορυφαία στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου, γιατί τότε ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες η μεγάλη πορεία προς την ευημερία, η οποία όμως κατέληξε με θρηνολογίες στη χρεοκοπία του 2010.

Κάποιος με αχαλίνωτη φαντασία και σκαμπρόζικη διάθεση θα μπορούσε να ζητήσει η εξεταστική επιτροπή να ασχοληθεί με τις επιλογές των κυβερνήσεων από τη λήξη του Εμφυλίου και μετά. Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πολύ εύκολο μια σοβαρή υπόθεση να ευτελιστεί όταν γίνεται αντικείμενο κομματικών τακτικισμών.

- από την Εφημερίδα των Συντακτών