ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Οι πολιτικοί παίχτες και το φθινόπωρο

Γράφει ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης*

Ας δούμε λίγο την συγκυρία. Παρά την θερινή ραστώνη, οι παίχτες τοποθετούνται με όριο τον Αύγουστο του 2018. Τότε, και λίγο πριν θα κριθεί αν η χώρα θα εξέλθει των Μνημονίων. Προσέξτε: όχι της επιτήρησης αφού το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας και οι όροι δέσμευσης της  - αλλά και η παραδοσιακή της εξάρτηση από τον πάντα δυνατό ξένο παράγοντα- θα παραμείνουν. Και θα μπορούσαν να μεταβληθούν μόνον υπό τον συνδιασμό πολλών παραγόντων (από την λαϊκή μεταβλητή μέχρι μια ευρύτερη γεωπολιτική ανακατάταξη...).
Ο δρόμος βέβαια μέχρι τότε θα είναι σκληρός, η συμπίεση του εργατικού κόστους θα πρέπει.. να ισοσκελιστεί από την θεσμική και οργανική ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Η μέση λαϊκή οικογένεια πρέπει να επανακτήσει υλικές σταθερές για τα μέλη της. Η Κυβέρνηση, που πιθανά θα ανασχηματισθεί το Φθινόπωρο, σχεδιάζει ήδη την λεγόμενη “αριστερή στροφή”. Μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση αφού οι δανειστές καραδοκούν με την τρίτη αξιολόγηση. Ο Τσίπρας όμως έχει το αβαντάζ  - προς τους έξω- να παρουσιάζει ήδη υπάκουο κυβερνητικό αποτύπωμα και άρα να αποσπά μέρος της δικής τους συναίνεσης. Η αμηχανία των κινημάτων επίσης, είναι μια πραγματικότητα που μετριέται πολύ έξω, ειδικά όταν οι λαοί μοιαζουν σε αναβρασμό με αφορμή και την μεταβολή προς το αρνητικό των κοινωνικών ιστών τους.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση από την άλλη παρά το γεγονός πως στην παρούσα φάση συγκεντρώνει την αντι- σύριζα δεξαμενή αυτό δεν της αρκεί αφού με αρνητικό και μόνον πρόσημο δεν συνάπτεις κοινωνικές συμμαχίες, αναγκαίες για την μακρά κυβερνησιμότητα. Το πρώτο στρατηγικό σχέδιο για εκλογές – από την φύση του ετεροκαθοριζόμενο από τον Πρωθυπουργό- έχει εκπέσει. Η αντιαριστερή ρητορεία από την άλλη, που προβάλει μια νεοφιλελεύθερη και δεξιά παλιάς κοπής παλινόρθωση- είναι απωθητική για ένα μέρος των ενδιάμεσων στρωμάτων που μπορεί να μην βλέπουν θετικά τον Τσίπρα, έχουν όμως μνήμες και γνώση από ρεβανσισμούς – και πού οι δεύτεροι οδηγούν.
Ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναβιώσει την διαιρετική τομή Αριστερά- Δεξιά, προφανώς για να στριμώξει και το ΠΑΣΟΚ. Και ο Μητσοτάκης βοηθάει σε αυτό μια χαρά. Α, και επειδή είπαμε για ΠΑΣΟΚ: τα συστήματα που σήμερα το χαϊδεύουν, το πράττουν μόνον υπό τον όρο να στηρίξει στην κρίσιμη στιγμή τον Μητσοτάκη. Το φθινόπωρο, αναμένεται καθοριστικό για τις προθέσεις και τις τάσεις που θα επικρατήσουν.



*Ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο News 24/7. Γράφει από το 1999 σε πολλά έντυπα και έλκει την καταγωγή του από την Μύκονο. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων ενώ έχει γράψει και για το θέατρο.
- το άρθρο δημοσιεύτηκε στο news247