ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ένας κλάδος στο ίδιο κλαδί

Γράφει ο Διονύσης Βραϊμάκης*

Η δημοσιογραφία είναι ένα άρρωστο επάγγελμα με άρρωστα Ταμεία – φυσικά όχι το μοναδικό σε νοσηλεία. Η ασθένεια έδωσε δείγματα από παλιά με κάποιους ξερόβηχες, αλλά από το τέλος του 2012 άρχισε να απλώνεται ραγδαία στα Ταμεία τού Τύπου. Τα οποία ανέβασαν πυρετό, μετά έπεσαν στο κρεβάτι και τώρα είναι σε κώμα. Οι απαισιόδοξοι περιμένουν τον νεκροθάφτη και οι αισιόδοξοι, στην καλύτερη περίπτωση, τη νοσοκόμα με το οξυγόνο (που ήρθε υπό μορφή δανείου από τον ΕΦΚΑ).
Περίπου πριν από πέντε χρόνια παρά κάτι μήνες η τότε κυβέρνηση (μείγμα αυθεντικών δεξιών, κατ’ επίφαση σοσιαλιστών και ροζέ αριστερών) αποφάσισε, σχεδόν εν μια νυκτί, να πετάξει μια.. κατηγορία ανθρώπων τού χώρου, του περιοδικού, στη μεγάλη χοάνη του ΕΟΠΥΥ. Το ΤΑΙΣΥΤ (περιοδικός Τύπος), με στοιχειδώς –απλώς στοιχειωδώς– καλύτερες συνθήκες ασφάλισης από εκείνες τού ΙΚΑ, κατέληξε στον πολτό τού ενοποιημένου ταμείου. Εξίσωση προς τα κάτω, με σχεδόν απόλυτη σιωπή τού υπόλοιπου κλάδου, που έριξε ένα βλέμμα προς τα πίσω, πάνω από τον ώμο του, και συνέχισε τον δρόμο με το αίσθημα «φτηνά τη γλίτωσα» και με όραμα το αξίωμα «ο σώζων εαυτόν».
Αλλά, όπως αποδείχτηκε, ουδείς γλίτωσε φτηνά (ή ακριβά) και ουδείς έσωσε εαυτόν. Γιατί όλοι μας στον κλάδο καθόμαστε στο ίδιο κλαδί. Όλοι! Το ΤΑΙΣΥΤ και ο ΕΔΟΕΑΠ, η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ, η ΕΠΗΕΑ (διοικητικοί υπάλληλοι) και η ΕΤΗΠΤΑ (τεχνικοί). Ένα κλαδί που άρχισε να ροκανίζει με στρατηγική η γαλαζοπρασινορόζ τρικομματική και ανέλαβε να τελειώσει η «κόκκινη» κυβέρνηση που ήρθε να αποκαταστήσει το ασφαλιστικό πρόβλημα με την «εγώ τα λύνω όλα» Αριστερά, η οποία έκανε αυτό που ουδείς είχε τολμήσει: να καταργήσει τον πνεύμονα ζωής τής δημοσιογραφικής ασφάλισης, το αγγελιόσημο.
Τώρα, στη λίμνη του ασφαλιστικού πολτού κινδυνεύει να ριχτεί (ή έτσι θέλουν) κι άλλο υλικό: ο ΕΔΟΕΑΠ. Για τον οποίο πολλοί πίστευαν (αφελώς;) ότι εκείνος θα γλίτωνε. Ενώ το σύστημα-Πολύφημος του έκανε τη χάρη να τον φάει τελευταίο.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Λυπάμαι που δεν χώρεσα σε ένα κομμάτι όλα όσα σκέφτομαι για το θέμα. Θα επανέλθω, ίσως σύντομα. Νομίζω με πιο ενδιαφέροντα πράγματα.

* το κείμενο του Δ. Βραϊμάκη δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης
- πηγή: harddog-sport