ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου…

Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο του προσφυγικού ποδοσφαίρου

Με αφορμή το βιβλίο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου…», που έγραψε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Αγγελίδης, η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 1η Ιουλίου 2017 και ώρα 12:00, επιχειρεί ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, καταγράφοντας στιγμιότυπα και φωτίζοντας πτυχές του προσφυγικού ποδοσφαίρου. Ένα ταξίδι που αρχίζει από τον Μεσοπόλεμο και φτάνει μέχρι τις μέρες μας και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Όταν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και, λίγο αργότερα, της Συνθήκης της Ανταλλαγής των πληθυσμών ήρθαν στη λεγόμενη «παλαιή Ελλάδα», εκτός από..
κάποια θρησκευτικά κειμήλια και κάποια λιγοστά ατομικά υπάρχοντα, έφεραν μαζί τους και τη δίψα ανασύστασης της παλιάς τους γειτονιάς στην παλιά πατρίδα. Δίπλα στις παράγκες τους και στα παραπήγματα οικοδόμησαν ναούς και συνέστησαν αθλητικούς συλλόγους, συνήθως με ονόματα των τόπων καταγωγής τους. Τα αθλητικά σωματεία λειτούργησαν για τους πρόσφυγες ως συνδετικός κοινωνικός ιστός αλλά και ως μέσο έκφρασης συλλογικών αιτημάτων προς το ελληνικό κράτος.
Ο Νίκος Αγγελίδης, μέσα από μία πολύχρονη και επίπονη έρευνα, ανασυστήνει εξαρχής τις πολλαπλές εκφάνσεις του προσφυγικού αθλητισμού και αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο λειτούργησε διαχρονικά ως κοινωνική συνισταμένη, καταγράφοντας ούτε λίγο ούτε πολύ 302 ΑΕΚ σε όλο τον κόσμο. Στα ποτάμια και στις θάλασσες των ανθρώπινων ροών εντοπίζονται -σχεδόν πάντα- τα στοιχεία εκείνα που ενώνουν τους ανθρώπους. Η κοινή μνήμη αποτελεί δομικό στοιχείο των ροών προσφύγων και μεταναστών -συμπαρασύρεται και τελικώς επιβιώνει στο ανθρώπινο διάβα.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον συγγραφέα του βιβλίου να ξεδιπλώνει τον μίτο της κοινής ιστορίας των ΑΕΚ του κόσμου και, παράλληλα, πλήθος μαρτυριών και παρεμβάσεων. Μεταξύ άλλων, ο Παντελής Θαλασσινός μιλά για την ομάδα που αγωνίστηκε, τη Μικρασιατική Χίου, ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος για την ΑΕΚ Τρίπολης, ο Χρήστος Πλευριάς για την ΑΕΚ Πύργου και ο Κώστας Καλημέρης για την Αθλητική Ένωση Καππαδοκικού Καρδίτσα. Επίσης, η Τουρκάλα δημοσιογράφος Ayse Ferliel μιλά για το πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει τους λαούς.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Μαίρη Βενέζη και Μαρία Κλάδου, διαβάζουν αποσπάσματα από προσφυγικά ημερολόγια και άλλα ντοκουμέντα.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!
Info:
Σάββατο 1η Ιουλίου 2017, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου…»