ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Tι κρύβει το νούμερο 1028

Διαβάζω στα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο ένα που αφορά τη μείωση των συμβασιούχων στο δημόσιο κατά 1028 άτομα, μέχρι το τέλος του 2019. Γιατί όμως 1028; Γιατί όχι 1000 ή 900 ή 1100; Πως βγήκε αυτό το νούμερο; Είναι αποτέλεσμα κάποιας σύνθετης εξίσωσης που ανακάλυψαν οι πάντα επιβεβαιωμένοι στις προβλέψεις τους, οικονομολόγοι του ΔΝΤ που αποκαλύπτει με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου, πόσοι συμβασιούχοι πρέπει να απολυθούν ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο; Στηρίζεται σε κάποια περίπλοκη θεωρία της Σχολής του Σικάγου που συσχετίζει τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ με τους ρυθμούς μείωσης των συμβασιούχων καθαριστών ή νοσοκόμων;..
Μάλλον τίποτα από αυτά. Το νούμερο επιλέχθηκε σκόπιμα ώστε να μη δείχνει τυχαίο, η ιδεοληπτική εμμονή κάποιου στελέχους του ΔΝΤ που απαιτεί την εκ νέου μείωση των δημοσίων υπαλλήλων γιατί έτσι... γιατί μπορεί. Το "1000" είναι στρογγυλό και παραπέμπει σε αυθαίρετο. Το "1028" όμως είναι όμορφο, φαντάζει επιστημονικό και στέρεο.
Το "1028" έχει επιτελεστική αξία. Η λειτουργία του εξαντλείται στη ιδεολογική μυστικοποίηση που παράγει η ανάγνωση ή το άκουσμα του. Αυτή που υπονοεί ότι για να μην είναι στρογγυλό το νούμερο θα πρέπει να είναι προϊόν κάποιας περισπούδαστης επιστημονικής θεωρίας που περιγράφει αντικειμενικά την πραγματικότητα και ξεκλειδώνει τα μυστικά της οικονομίας. Όπως εκείνο το 13,2% αύξηση του ΑΕΠ που θα έφερνε το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί και των συμβολαιογράφων, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον σπουδαιότερο άνθρωπο που πέρασε ποτέ από αυτή τη χώρα, μετά τον Κώστα Σημίτη.
Δημήτρης Τσίρκας (fb)