ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Ο ταραγμένος Μάης του Τύπου

Η πτώση των κυκλοφοριών και η  «εξαφάνιση των ειδών» στις ελληνικές εφημερίδες 

 Γράφει ο Διονύσης Βραϊμάκης
 
Τον περασμένο Δεκέμβρη, με τις απεργίες που είχαν ξεσπάσει, ανησυχούσαμε για τις σεισμικές δονήσεις στη Μιχαλακοπούλου –φυσικά και εξακολουθούμε να ανησυχούμε. Τον ταραγμένο Μάη που διανύουμε ανησυχούμε για τις απεργιακές αναταράξεις στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου. Και στις δυο περιπτώσεις ο κόσμος της Ενημέρωσης –φυσικά και αυτός που δεν βρίσκεται στις ναυαρχίδες που κλυδωνίζονται– νιώθει τον ιδρώτα τής ανασφάλειας που σταλάζουν δυο γιγάντιοι οργανισμοί: ο ΔΟΛ και ο Πήγασος. Και στις δυο περιπτώσεις, με τις απεργίες απουσίασαν από τα μανταλάκια των περιπτέρων.. κορυφαίες εκδόσεις, με, άλλοτε, τεράστιο εκτόπισμα στη λίμνη των κυκλοφοριών. Τα «Νέα» και το «Βήμα» από τη μια, το «Έθνος», το «Goal» και η «Ημερησία» από την άλλη.
Μιλάμε για απουσίες που ξυπνούν παλιούς εφιάλτες και θυμίζουν την «εξαφάνιση των ειδών» του Τύπου. Όπως είναι η μεγάλη «Ελευθεροτυπία», η ιστορική «Ακρόπολις», η «Απογευματινή», η ημερήσια «Βραδυνή», η «Αθλητική Ηχώ», ο «Φίλαθλος», η «Sportime», η «Εξέδρα», τα «Σπορ του Βορρά», ο «Ελληνικός Βορράς», η «Μεσημβρινή», ο «Αγγελιοφόρος», η ημερήσια «Θεσσαλονίκη» (που έγινε εβδομαδιαία) και το ημερήσιο «Βήμα» (που το 2010 αποσύρθηκε αναγγέλλοντας ότι, ουσιαστικά, του το ζήτησαν οι αναγνώστες του όταν στράφηκαν μαζικά στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας και εγκατέλειψαν την έντυπη στο έλεος των 8.000 φύλλων!).
Ο γραπτός Τύπος πορεύεται από συρρίκνωση σε αποστέωση και από ήττες σε συντριβές. Στις γεμάτες από ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις ημέρες της δεκαετίας του ’60, υπήρξαν κάποιες ημερομηνίες στις οποίες η συνολική κυκλοφορία των εφημερίδων κυμαινόταν γύρω στα 700.000 φύλλα! Και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο ετήσιος μέσος όρος κυκλοφοριών έφτανε στα 270.000 φύλλα. Σήμερα, σπάνια η συνολική κυκλοφορία τού πολιτικού Τύπου πλησιάζει τις 70.000 και σπανιότερα τις ξεπερνά.
Και αν οι συγκρίσεις με το μακρινό παρελθόν μοιάζουν παράταιρες, η σύγκριση με το πρόσφατο δίνει και αυτή το μέγεθος της φθοράς. Μόλις πριν από πέντε χρόνια, τη δεύτερη Τρίτη του Μαΐου 2012, πουλήθηκαν 135.830 πολιτικά φύλλα και 53.780 αθλητικά, ενώ οι κυκλοφορίες στην αντίστοιχη Τρίτη του 2017 ήταν 70.930 και 23.270 αντίστοιχα. Δηλαδή, πτώση περίπου στο μισό των κυκλοφοριών του 2012. Καταβαράθρωση!
 
*το κείμενο του Διον. Βραϊμάκη δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου
- πηγή: harddog-sport