ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ιβάν ο τρομερός

Γράφει ο Θανάσης Καρτερός
Θα το ξέρετε ότι στον πόλεμο οι ναζί αποκαλούσαν τους Ρώσους στρατιώτες Ιβάν. Τους θεωρούσαν, να πούμε, κατώτερο είδος, χαζούτσικους, μπουνταλάδες, πρώτη ύλη για τα κανόνια και τη ναζιστική βιομηχανία θανάτου, που εξόντωσε δεκάδες εκατομμύρια απ’ αυτούς. Ιβάν ο βολικός, κατά κάποιον τρόπο. Μέχρι που ο Ιβάν ο βολικός τους πήρε στο κυνήγι και σήκωσε τη σημαία του στο Ράιχσταγκ. Για να γίνει Ιβάν ο τρομερός. Εχθρός του ελεύθερου κόσμου, πανούργος, έτοιμος να καταπατήσει νόμους και προφήτες και να αμφισβητήσει την παντοδυναμία των παντοδύναμων.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά, θα πείτε, με όσα συμβαίνουν τελευταία με έναν άλλο Ιβάν; Ρώσο, αλλά.. και Πόντιο, και Έλληνα; Με λίγη κακή θέληση, έχουν. Διότι, για όσο καιρό θεωρούσαν τον Σαββίδη βολικό, όλα ήταν μέλι-γάλα. Μπαινόβγαινε στο γραφείο του Σαμαρά, έκανε επενδύσεις, αγόρασε τον ΠΑΟΚ και ό,τι άλλο αγόρασε. Τον έπεισαν να πάρει και τη ΣΕΚΑΠ για «εθνικούς λόγους». Αφού τη χρεοκόπησαν. Και αφού, επί δικής τους χρηστής διαχείρισης, φορτώθηκε και μια κατηγορία λαθρεμπορίου εκτός από χρέη. Και ξαφνικά, άλλαξαν τροπάριο και έγινε ο Σαββίδης Ιβάν ο τρομερός.
Πάει η λατρεία για τους επενδυτές. Πάει η αγάπη για τον ΠΑΟΚ. Πάει ο πόνος για τις τετρακόσιες οικογένειες που τρώνε ψωμί στη Θράκη. Πάνε οι χιλιάδες καπνοπαραγωγοί. Πάνε και οι υποσχέσεις που έδωσαν στον Ιβάν. Τώρα υπογράφουν συμβόλαια ηθικής του δολοφονίας. Κατηγορούν τον Τσίπρα που τον «διευκολύνει». Και γιατί, παρακαλώ; Σιγά την απορία. Μα γιατί ο Ιβάν αποφάσισε να μην παίξει με τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο και τα άλλα καλά παιδιά. Να παίξει μόνος του, για τους δικούς του λόγους. Να αποκτήσει κανάλι. Να σπάσει την ομοφωνία της προπαγάνδας τους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, εκφράζει -άκου πράγματα!- συμπάθειες για τον Τσίπρα. Και αντιπάθειες για τον Κυριάκο. Δηλαδή, για στάσου: Θα κάνει κανάλι που δεν θα λέει τον Τσίπρα ψεύτη, απατεώνα, ανίκανο; Δεν θα το κοσμεί ο Πρετεντέρης; Δεν θα ανυμνεί τον Κυριάκο; Ε, όχι. Το έθνος δεν θα ανεχτεί τέτοια ντροπή. Διότι έτσι μπορεί να φτάσουμε αύριο στο κατάντημα να πάρει και ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα. Συνεπώς, πάνω του. Καλύτερα μια ώρα στου ΣΚΑΪ το σακί, παρά σαράντα χρόνια στου Ιβάν τη φυλακή...
- από την Αυγή