ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ένα βήμα πρoτού ο Πήγασος μετατραπεί σε ΔΟΛ...

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ο παράγοντας Mega και οι τράπεζες
 
Σε τροχιά… ΔΟΛ εισέρχεται ο όμιλος Μπόμπολα καθώς οι μεγάλες υποχρεώσεις τον πνίγουν και οι ανάσες ρευστότητας που δόθηκαν με τα προσύμφωνα, ώστε ουσιαστικά να χρηματοδοτηθεί μέσω του Άκτωρα, δεν φαίνεται να έχουν διάρκεια.
Μεγάλο ρόλο θα πάιξουν οι εξελίξεις στο Mega το οποίο αν τεθεί σε ειδική διαχείριση (πράγμα πλέον διόλου απίθανο) ο χρόνος που θα έλθει η σειρά του Πήγασου -αν οι μέτοχοι δεν βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη- θα είναι εξαιρετικά βραχύς.
Οι οφειλές μισθοδοσίας προς το προσωπικό διατηρούνται σε υψηλά... επίπεδα ενώ την ίδια στιγμή.. παρά τις παρατάσεις που δίνονται από τις τράπεζες ο όμιλος δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα του ομολογιακού δανείου των 80 εκ ευρώ που έληξε από το καλοκαίρι του 2016. 
Επίσης συνολικά οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου ξεπερνούν τα 100 εκ ευρώ και είναι αμφίβολο αν οι τράπεζες θα ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις του ομίλου μετά τις δικαστικές εμπλοκές που έχουν προκύψει με την αναχρηματοδότηση του 2014, η οποία πραγματοποιήθηκε μάλιστα με καθυστέρηση ενάμιση έτους και με στόχο να προσημειώσουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία.
Βεβαίως ο όμιλος Μπόμπολα σε ερωτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παραδόξως ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα όταν από τα όσα η ίδια εταιρία αναφέρει οι τράπεζες έδωσαν παράταση των δανείων που έληξαν τον Ιούνιο του 2016 έως την 31/12/2016 υπό προϋποθέσεις.
Για τις προϋποθέσεις αυτές ουδέποτε ρωτήθηκε από τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς οι οποίες επίσης ουδέποτε ρώτησαν μέχρι σήμερα τι έγινε μετά την 1/1/2017 όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρίας έληγε η παράταση.
Υπό αυτά τα δεδομένα το μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι ότι ο όμιλος Μπόμπολα θα πρέπει να κάνει αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου.
Σε αυτό το επίπεδο παρά τις πιέσεις των τραπεζών δεν εμφανίζεται πρόθυμος να βάλει χρήματα στην εταιρία και η αγορά του ακινήτου ουσιαστικά αποτελεί ένεση ρευστότητας με αντάλλαγμα περιουσιακό στοιχείο του Πήγασου.
Επιπλέον οι τράπεζες είναι σύμφωνα με πληροφορίες εκνευρισμένες από το γεγονός ότι ο Πήγασος έχει οφειλές ως εταιρία προς το Μega αλλά δεν φρόντισε να διασφαλίσει το κανάλι όπως έκανε με την Άνωση.
Σημειώνεται ότι για τα χρηματοοικονομικά του Πήγασου είναι κρίσιμη η συμμετοχή στο Mega η οποία αποτιμάται μηδέν.
Ωστόσο και εκεί η οικογένεια Μπόμπολα δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει χρήματα και ουσιαστικά η πρόταση για αύξηση 6 εκ ευρώ αντιστοιχούσε στην κάλυψε από πλευρά συμμετοχής του ομίλου Πήγασου του ποσού που ήδη χρωστά στο Mega.
 
Νίκος Καρούτζος (nkaroutzos@gmail.com)

πηγή: bankingnews