ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Μια απάντηση αλλά πολλά ερωτήματα για την κυρία Ράικου

Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης*

Είναι δύσκολο πράγμα να προσπαθείς να πραγματοποιήσεις ηρωική έξοδο, όταν σε έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη. Είναι βαριά η γίδα και μάλλον γελοίο το θέαμα

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, λίγο πριν κυκλοφορήσει το Documento με τις αποκαλύψεις πως… ξέχασε να παραδώσει στην Ανάκριση στοιχεία για το Γιάννο Παπαντωνίου και το Θωμά Λιακουνάκο, έστειλε επιστολή παραίτησης στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Όσο και η αποκάλυψη θα έλεγα.
1. Η κυρία Ράικου δεν αφιερώνει ούτε μια λέξη για να απαντήσει στην ουσία των αποκαλύψεων. Ξέχασε και γιατί ξέχασε να στείλει κάτι χιλιάδες έγγραφα στην Ανακρίτρια; Υπάρχει ή όχι.. αναφορά της ίδιας της Ανακρίτριας εναντίον της; Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει.
2. Η επιστολή της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, είναι επιστολή που γράφτηκε για να τροφοδοτήσει τα φιλικά της Μέσα Ενημέρωσης με συνωμοσιολογία και θυματοποίηση της. Ούτε την αλήθεια υπηρετεί ούτε την ηθική. Μόνο τα επικοινωνιακά τρυκ.
Δεν είχε καν το τακτ να περιμένει να παραλάβει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την επιστολή πριν τη διαρρεύσει, γιατί γράφτηκε ακριβώς με πρόθεση τη διαρροή και το επικοινωνιακό παιχνίδι. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έλειπε από το γραφείο της σε ταξίδι, άρα η διαρροή δεν είναι δυνατόν να έγινε από αυτήν. Έγινε από την ίδια την Ελένη Ράικου.
3. Δεν περίμενε ούτε να κυκλοφορήσει το Documento ώστε να δει τι της αποδίδει και να απαντήσει. Μάλλον επειδή γνώριζε τι είχε κάνει και δεν την ενδιέφερε η ουσιαστική απάντηση αλλά οι εντυπώσεις που θα δημιουργήσει.
4. Η Εισαγγελέας Διαφθοράς, υποστηρίζει πως χτυπιέται και αποδυναμώνεται γιατί θα αποκάλυπτε στοιχεία για τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι Εισαγγελείς κυρία Ράικου, δεν περιγράφουν συμφέροντα, ούτε φοβίζουν τον κόσμο με επίκληση παραθεσμικών κέντρων.
Τα κατονομάζουν και διώκουν τους φορείς τους. Ούτε το ένα έχει κάνει ούτε το άλλο. Ποιοι είναι αυτοί; Τι έχουν κάνει; Δεν είσαστε μέλος τηλεοπτικού πάνελ αλλά Εισαγγελέας. Δείξτε τους, κατονομάστε τους, δώστε εντολή για δίωξη. Ο Εισαγγελέας δεν κρίνεται από όσα ΘΑ έκανε, αλλά από αυτά που κάνει.
5. Στα κέντρα και τα παράκεντρα η κυρία Ράικου βάζει και το Documento. Δηλαδή υποστηρίζει, πως η εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, έκανε δημοσίευμα εναντίον της για να καλυφθούν τα σκάνδαλα που αποκάλυψε;
6. Δεν φτάνει να αντιλαμβάνεσαι πως κάνοντας αναφορά στη Novartis δημιουργείς κοινό, πρέπει και να μην είσαι σε πανικό επαναλαμβάνοντας τη μανιέρα που ακούμε συχνά από όποιον αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας, πως «διώκεται με σκοπιμότητα». Πρέπει επίσης όσα λες να αντέχουν σε έλεγχο λογικής. Δηλαδή το Documento χτύπησε τη Ράικου για να μην αποκαλυφθούν οι ισχυροί πολιτικά που σχετίζονται με το σκάνδαλο από το 2006-2014; Ποιοι δηλαδή οι υπουργοί της ΝΔ; Προσπαθεί το Documento να καλύψει τους υπουργούς της ΝΔ ή η κυρία Ράικου πήρε επιχειρήματα από το γνωστό σωρό που παίρνουν όλοι όταν τους πιάσουν στα πράσα;
7. Το επιχείρημα πως «εγώ άσκησα δίωξη στο Λιακουνάκο και το Γιάννο» είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα. Το ερώτημα είναι τι δίωξη; Αν σε κάποιον που με βάση τα στοιχεία πρέπει να ασκηθεί δίωξη για κακουργήματα και του ασκήσεις για παραγραμμένο έγκλημα, τότε δεν του άσκησες δίωξη, αλλά τον εξυπηρέτησες. Ήταν λοιπόν ατελής η έρευνα για τις διώξεις όπως υποστηρίζει η ανακρίτρια στην αναφορά της;
8. Αφού η κυρία Ράικου έβαλε στο κάδρο το ΚΕΕΛΠΝΟ, μήπως πρέπει να απαντήσει τι έγινε με τη σύζυγο του κυρίου Στουρνάρα; Η έρευνα των Εισαγγελέων Διαφθοράς, είχε οδηγήσει σε διώξεις των μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά όχι σε δίωξη της κυρίας Στουρνάρα με το επιχείρημα πως έλειπαν οι συμβάσεις που είχε υπογράψει, από τα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όταν η κυρία Στουρνάρα παρέδωσε η ίδια τις συμβάσεις γιατί η υπόθεση δεν πήγε στην Ανάκριση μαζί με τις άλλες αλλά διατάχθηκε νέα προκαταρκτική. Γιατί; Δεν υπήρχαν ενδείξεις για δίωξη; Ας ζητήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για να το διαπιστώσει
9. Είναι η πρώτη φορά που η Εισαγγελία Διαφθοράς την οποία διοικεί, στέλνει στην Ανάκριση έγγραφα που ενοχοποιούν τον Λιακουνάκο μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας και αφού το ζητήσει η Ανάκριση ή έχει συμβεί και άλλη φορά; Η απάντηση σε αυτό ειδικά το ερώτημα είναι κρίσιμη και αν δεν το απαντήσει η κυρία Ράικου, θα το απαντήσουμε εμείς στο Documento.

Το θέμα φυσικά δεν είναι μόνο η Ράικου, αλλά και αυτοί που έλαβαν την καταγγελία της Ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα και αντί να δώσουν εντολή έρευνας, για να μην υπάρχει καμιά σκιά που βαραίνει τη Δικαιοσύνη, την έβαλαν στο συρτάρι. Την απέκρυψαν δηλαδή. Αυτή η απόκρυψη και στοιχείων από την Ανάκριση και της καταγγελίας είναι που συνθέτει αυτό που η κυρία Ράικου θα έλεγε παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς.
Παράκεντρα επίσης δημιουργεί η συμπεριφορά ενός Εισαγγελέα να μιλά τηλεφωνικά με τα 100 πιο ισχυρά ΑΦΜ της χώρας.
Φυσικά θα επανέλθουμε.

* εκδότης - διευθυντής της εφημερίδας Documento /
πηγή: documentonews