ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Οι πωλήσεις των εφημερίδων και οι καταγγελίες για «καπέλα»

Οι κυκλοφορίες την Κυριακή (19/3) και την Δευτέρα (20/3) - Τα επίσημα στοιχεία

Δευτέρη σε κυκλοφορία μετά «Τα Νέα» ήταν τελικά η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» την Δευτέρα που μας πέρασε.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των πρακτορείων διανομής Τύπου η «Ελευθερία του Τύπου» πούλησε τη μεν Κυριακή (πρώτη ημέρα που βγήκε στα περίπτερα) 38.320 φύλλα την δε Δευτέρα 11.290 φύλλα περνώντας στη δεύτερη θέση του πίνακα με τις κυκλοφορίες.
Πρώτη σε πωλήσεις τη Δευτέρα ήταν η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» με  12.820 φυλλα και τρίτη η «Δημοκρατία» με 9.290.
Οι πωλήσεις των εφημερίδων αποτελούν αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους εκδότες καθώς αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες για «καπέλα»  δηλαδή για τεχνητή..
διόγκωση του ύψους της κυκλοφορίας κάποιων εφημερίδων. Μάλιστα η Εφημερίδα των Συντακτών  είχε κάνει λόγο για «διαπλοκή, η οποία παρεμβαίνει στο κύκλωμα της διανομής, "φουσκώνει" τα στοιχεία των κυκλοφοριών κατά το δοκούν, με τα ανάλογα ευνοϊκά αποτελέσματα στη διαφήμιση...», ζητώντας την υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου για το barcode ώστε να αποτυπώνονται καθημερινά οι πραγματικές κυκλοφορίες. Το ίδιο είχε ζητήσει κι ο Κ. Βαξεβάνης του Documento.
Επίσης είχε υπάρξει καταγγελία από την Καθημερινή αλλά και την εταιρεία «Δημοκρατικός Τύπος» του Γιάννη Φιλιππάκη («Δημοκρατία», «Εσπρεσσο», «Εστία», «Κυριακάτικη δημοκρατία» και «Ορθόδοξη Αλήθεια») που έκανε λόγο για στρέβλωση της αγοράς από την εκτεταμένη και σκόπιμη παραποίηση των πραγματικών αριθμών κυκλοφορίας.
Aπό τον πίνακα παρακάτω φαίνεται πως η κυκλοφορία της νέας εφημερίδας την Κυριακή δεν έκοψε φύλλα από κάποια άλλη (οι μικρές αυξομειώσεις είναι φυσιολογικές) και η αύξηση στις συνολικές πωλήσεις ήταν όσα ακριβώς φύλλα πούλησε η πρωτοεμφανιζόμενη «Ελευθερία του Τύπου»