ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Το τελευταίο ταξίδι του «Παναγία Τήνου»

Το τελευταίο ταξίδι του θα κάνει αύριο Τρίτη το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Παναγία Τήνου από το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά για τα διαλυτήρια της Τουρκίας. Το «Παναγία Τήνου» (πρώην «Άγιος Γεώργιος») που βρισκόταν μισοβυθισμένο στην πύλη Ε4 του λιμανιού του Πειραιά από τον Απρίλιο του 2016 και ενώ είχε προηγηθεί ήδη ένας χρόνος ακινησίας, θα οδηγηθεί στην Τουρκία με τη βοήθεια ρυμουλκού.
Ο ΟΛΠ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η απομάκρυνση του πλοίου γίνεται μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα από τον διαγωνισμό, ενώ προηγήθηκε η πρώτη φάση ανέλκυσης και σταθεροποίησης του πλοίου και στη συνέχεια η έκδοση των απαραίτητων διασυνοριακών..  αδειών για την απομάκρυνσή του. Την απομάκρυνση του πλοίου είχε αναλάβει με διαγωνισμό η εταιρεία "Antipollution" η οποία και θα απομακρύνει οριστικά το πλοίο εκτός Ελλάδας.
«Ο ΟΛΠ εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, έχει επιτύχει τα τελευταία έτη την απομάκρυνση πάνω από 100 εγκαταλελειμμένων και ημιβυθισμένων πλοίων από τους χώρους ευθύνης του, στην προσπάθεια του για αναβάθμιση των υπηρεσιών ελεύθερης ναυσιπλοΐας και βελτίωσης της περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος» τονίζεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.
Το πλοίο τον Απρίλιο του 2016 παρουσίασε ξαφνικά μεγάλη δεξιά κλίση 40 μοιρών και μέσα σε μισή ώρα συγκεντρώθηκαν 25.000 τόνοι νερού στα μηχανοστάσιά του, γεγονός που έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας αμέσως μετά το περιστατικό με ανακοίνωσή του να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.
Το «Παναγία Τήνου» κατασκευάστηκε το 1972, ήταν ιδιοκτησίας της «Ventouris Sea Lines» και είχε κατασχεθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων από το ΝΑΤ.

Xριστίνα Παπασταθοπούλου (ΕφΣυν)