ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

To BHMA, οι τράπεζες και «η μόνη επιλογή»

Στην Ευελπίδων εκδικάζονται το μεσημέρι της Παρασκευής τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν στους εργαζόμενους του ΔΟΛ. Η ΕΣΗΕΑ κάλεσε όλα τα μέλη της να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους
Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα το ΒΗΜΑ παρεμβαίνει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΔΟΛ μετά την κατάθεση αιτησης από τις  πιστώτριες τράπεζεςγια την υπαγωγή του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Αναλυτικά αναφέρεται:
Η μόνη επιλογή
Δύο ιστορικές εφημερίδες, το "Βήμα" και "Τα Νέα", μαζί τους οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και τα άλλα έντυπα του ΔΟΛ βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Χθές οι πιστώτριες τράπεζες κατέθεσαν την αίτηση για την  υπαγωγή του σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μετά την αδυναμία του εκδότη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Η αίτηση που θα εκδικαστεί στις 3 Μαρτίου..
προβλέπει τον ορισμό ειδικού διαχειριστή ο οποίος θα αναλάβει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού, στό σύνολό τους ή τμηματικά, μέσα σε 12 μήνες.
Το μέλλον των εφημερίδων και των υπόλοιπων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων του οργανισμού θα κριθεί από τη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που καταθέτουν οι τράπεζες αλλά και οι εργαζόμενοι. Αν δηλαδή θα αποδεσμευτούν οι δεσμευμένοι πόροι από τις πωλήσεις προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να εκδίδονται οι εφημερίδες και να μπορέσουν παράλληλα οι εργαζόμενοι που με αυτοθυσία τις κράτησαν ζωντανές ως τώρα, να πληρωθούν.
Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για όλους και για τις πιστώτριες τράπεζες, ότι η συνέχιση της έκδοσης των εφημερίδων είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι περισσότερο μπορούν από τις απαιτήσεις τους. Τίτλοι χωρίς περιεχόμενο, χωρίς τον παραγωγικό ιστό τους είναι προφανές ότι απαξιώνονται πλήρως.
Το ιστορικό αυτό συγκρότημα που για 95 χρόνια σημάδεψε με την παρουσία του την πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια τυχαία προβληματική επιχείρηση. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εκδήλωσαν μεν ένα υποκριτικό ενδιαφέρον για τη διάσωση των εφημερίδων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά στην πράξη αρνήθηκαν να κάνουν το παραμικρό. Εξαντλήθηκαν σε κοκορομαχίες για να μεταθέσουν τις ευθύνες τους.
Οι δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΔΟΛ που παραμένουν επί έξη μήνες απλήρωτοι, δίνουν καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες τη μάχη της ενημέρωσης και της διάσωσης των δύο ιστορικών εφημερίδων και των άλλων μέσων του οργανισμού. Θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο αντέχουν. Αλλά τα όρια τους εξαντλούνται καθώς όλοι οι πόροι δεσμεύονται από τις τράπεζες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας.
Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων θα διαφανεί αν πράγματι οι τράπεζες θέλουν να διασφαλίσουν την περιουσία τους,συναινώντας στην απελευθέρωση των δεσμευμένων λογαριασμώνή η θα επιλέξουν να διαμοιράσουν τα ιμάτια του οργανισμού σε διάφορους που καραδοκούν για να υπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα.
ΤΟ ΒΗΜΑ