ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Εισαγγελείς χτες, θύματα σήμερα

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Θλίψη για την κατάντια της δημόσιας συζήτησης. Οργή για τα μέσα που μετέρχεται το Μαξίμου προκειμένου να πλήξει τους αντιπάλους του. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένα μέσα ενημέρωσης απέκτησαν ξαφνικά πλεόνασμα ευαισθησίας.
Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα έντυπα και ηλεκτρονικά 45άρια της, αδιαφορώντας αν έτσι βλάπτεται η δημοκρατία και απογοητεύονται οι πολίτες.
Η αφορμή για αυτήν την έκρηξη ήταν το θέμα που προέκυψε με το «πόθεν έσχες» του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
  • Παρατήρηση πρώτη: Περιμένουμε αποδείξεις και για τα 45άρια και για τη σχέση που έχει η κυβέρνηση. Γενικές καταγγελίες στον αέρα ικανοποιούν μόνον τους φανατικούς..
  • Παρατήρηση δεύτερη: Αλλο η σκανδαλολογία και άλλο η ύπαρξη σκανδάλων. Η διαφορά είναι μεγάλη. Δείτε τι συμβαίνει στη Γαλλία. Ενα μέσο ενημέρωσης έβγαλε στη φόρα τις πομπές του Φρ. Φιγιόν, μπήκαν στον χορό και άλλα, κι αυτός, αν και υποστήριξε ότι είναι θύμα πλεκτάνης (;), έδωσε εξηγήσεις και ζήτησε συγγνώμη από τους Γάλλους γιατί ξέχασε να δηλώσει ότι είχε τη σύζυγό του και τα παιδιά του στη δούλεψή του με λεφτά του Δημοσίου. Μισή ομολογία, αλλά ομολογία.
  • Παρατήρηση τρίτη: Το όλο θέμα θα είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του απαντούσαν αμέσως και επί της ουσίας και δεν επέλεγαν να επιτεθούν εναντίον της εφημερίδας που το ανέδειξε (Documento) και του πρωθυπουργού, τον οποίο παρουσίασαν για ακόμη μία φορά ως τον ενορχηστρωτή της όλης υπόθεσης. Αφήνοντας τα ερωτήματα να αιωρούνται και προσπαθώντας να μεταφέρουν αλλού την αντιπαράθεση, επιτρέπουν να διαδοθεί η υποψία ότι κάτι στραβό έχει γίνει.
  • Παρατήρηση τέταρτη: Οι καταγγελίες, για να είναι πειστικές, πρέπει να είναι ενταγμένες σε μια λογική συνέπειας. Δεν μπορείς να εγκαλείς ένα μέσο ενημέρωσης για στοχοποίηση του αρχηγού σου και να βγαίνεις στα κεραμίδια φωνάζοντας ότι το μέγαρο Μαξίμου παίζει βρόμικα, ξεχνώντας (;) ότι στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχες βγάλεις άχνα όταν ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί είχαν υποστεί άθλιες επιθέσεις από φιλικά σε σένα ΜΜΕ και από στελέχη σου. Να θυμίσουμε λοιπόν ότι ο Γ. Κατρούγκαλος είχε κατηγορηθεί πως προωθούσε ρυθμίσεις που ευνοούσαν το δικηγορικό γραφείο του. Το θέμα συντηρήθηκε επί καιρό στην πρώτη γραμμή, το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. εξέδωσε αρκετές ανακοινώσεις, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή και ζητούσαν την παραίτησή του, σχολιαστές λοιδορούσαν σε καθημερινή βάση τον Γ. Κατρούγκαλο. Η κατάληξη; Η εφημερίδα παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος και ζήτησε συγγνώμη για να μην καταδικαστεί.
Στα καφενεία και στο διαδίκτυο όμως η ρετσινιά έμεινε.
Δύο υπουργοί, ο Νίκος Παππάς και ο Χρ. Σπίρτζης, κατηγορήθηκαν από μέσο ενημέρωσης ότι είχαν δημιουργήσει γραφείο ρουσφετιών κάπου στη λ. Συγγρού.
Παράγων της Ν.Δ. με ειδίκευση στην «αποκάλυψη» αριστερών σκανδάλων κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή. Η κατάληξη;
Το μέσο ενημέρωσης ζήτησε συγγνώμη γιατί, όπως είπε, παρασύρθηκε από την πηγή του, αλλά ο ερωτών βουλευτής του κόμματος δεν θεώρησε σκόπιμο να πράξει το ίδιο.
Ισως γιατί αυτός ήταν η πηγή. Συνεχίζει απτόητος το θεάρεστο έργο του.
Προσφιλής στόχος των ηθικολόγων της πλάκας και η σύζυγος του πρωθυπουργού.
Δηλητηριώδη ερωτήματα και βιτριολικά σχόλια για την επαγγελματική πορεία της διατυπώνονταν για μεγάλο διάστημα.
Οταν οι επαγγελματίες ντετέκτιβ απέτυχαν να οργανώσουν μια στοιχειωδώς σοβαρή ιστορία, αποσύρθηκαν, για να ετοιμάσουν τα νέα στησίματα.
Και το έκαναν. Σημάδεψαν ψηλά. Τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η γκάμα μεγάλη: Εχει πάρει πτυχίο; Τι έκανε ο πατέρας του την περίοδο της χούντας;
Μήπως το σπίτι όπου μένει το πήρε σε πλειστηριασμό από τον ιδιοκτήτη που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία;
Γιατί χρησιμοποιεί το κρατικό αεροσκάφος στα ταξίδια του;
Γιατί πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό;
Γιατί δείχνει αγχωμένος και αφηρημένος; Πάσχει από κάποια ασθένεια; Μήπως έχει νοσηλευτεί με κρίση πανικού;
Και η απόλυτη ξεφτίλα ήρθε με το θέμα της παραμονής του στο Παρίσι.
Στην αρχή τον κατηγόρησαν ότι πήγε διακοπές και όταν διαψεύστηκαν, άλλαξαν τροπάριο.
Γιατί συναντήθηκε κρυφά με ξένους επιχειρηματίες; Τι συμφώνησε πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού;
Πάλι καλά που δεν τον συνέδεσαν με τον βιασμό 22χρονου από αστυνομικούς και τα εκτεταμένα επεισόδια στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας που ξέσπασαν τη μέρα που βρισκόταν εκεί!
Για όλα αυτά και για πολλά άλλα της ίδιας κατηγορίας η Νέα Δημοκρατία δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση είτε για να αποδοκιμάσει τα στελέχη της που εμπλέκονταν στη γελοιοποίηση της πολιτικής σύγκρουσης είτε για να στηλιτεύσει τα μέσα ενημέρωσης για την ποιότητα της κριτικής τους.
Σιωπή τότε γιατί στο στόχαστρο ήταν ο πρωθυπουργός και τη βόλευε, θυμός σήμερα γιατί στο στόχαστρο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν τη βολεύει.
Η γνωστή τακτική του Καραγκιόζη.
  • Παρατήρηση πέμπτη: Επειδή και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ίδια τακτική, δηλαδή χρεώνει στη Νέα Δημοκρατία ό,τι αρνητικό γράφεται και μεταδίδεται γι’ αυτήν και επειδή το έλλειμμα αξιοπιστίας των ΜΜΕ τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις, μήπως να προβληματιστούμε όλοι πριν μείνουμε χωρίς ακροατήριο;
- από την Εφημερίδα των Συντακτών