ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Να διαφυλαχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων του ΔΟΛ

Ανακοίνωση ΔΟΔ και ΕΟΔ για «Το Βήμα» και «Τα Νέα»

 Έκκληση για την περιφρούρηση της πολυφωνίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα απευθύνει, με αφορμή τα γεγονότα στον ΔΟΛ, και ύστερα από τις παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ επισημαίνουν την ανάγκη προάσπισης, ως ακρογωνιαίου λίθου, «του θεσμού που αποκαλούμε δημοκρατική κοινωνία και τη διαφύλαξη της πολυμορφίας των πηγών ενημέρωσης προκειμένου, να έχουν έγκυρη ενημέρωση οι Έλληνες πολίτες».
          Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι:
· Δύο από τις παλαιότερες εφημερίδες της Ελλάδας «Το Βήμα» και «Τα Νέα», επρόκειτο να..
αναστείλουν την έκδοσή τους μαζί με άλλα έντυπα, το περασμένο σαββατοκύριακο. Το Σάββατο ο Δημοσιογραφικός Ομιλος Λαμπράκη στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν, ανακοίνωσε ότι επίκειται η αναστολή της έκδοσής τους «εντός των επόμενων ημερών, για οικονομικούς λόγους». Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μαζί με τις ελληνικές Ενώσεις μέλη των Ομοσπονδιών, ζητούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για  τη διαπραγμάτευση μιας μακροπρόθεσμης λύσης.
· Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι 500 εργαζόμενοι συμπεριλαμβανομένων 250 δημοσιογράφων, οι περισσότεροι μέλη της ΕΣΗΕΑ, να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Οι Ενώσεις επίσης καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ  δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους 6 μήνες, και βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον.
· Παρά την εξαγγελία αναστολής της έκδοσης των εφημερίδων, οι εργαζόμενοι του ομίλου αποφάσισαν να αντισταθούν και να συνεχίσουν να εργάζονται τη Δευτέρα και την Τρίτη, χωρίς να έχουν καμία εγγύηση ότι θα πληρωθούν.
· ΔΟΔ και ΕΟΔ απηχούν το αίτημα των Ενώσεων, οι οποίες καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, για τη διάσωση των εντύπων.
Και οι δύο Ομοσπονδίες ενώνουν τη φωνή τους με αυτή του  Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιέκς, ο οποίος επέστησε την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτικών εταιριών, να αναλογιστούν τις επιπτώσεις, που προκαλούν οι ενέργειες των εμπορικών επιχειρήσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κάλεσε, να σεβαστούν τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων, σε αυτές τις εφημερίδες.