ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

CNN: στο μάτι του Τραμπ

Γράφει ο Στρατής Αγγελής

Έχουν περάσει σχεδόν 37 χρόνια από την ημέρα που ο βαρόνος των αμερικανικών ΜΜΕ Τεντ Τέρνερ εγκαινίασε το αμερικανικό δίκτυο CNN. Ήταν το μοναδικό κανάλι που μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση την έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ το 1986, αλλά αυτό που το ανέδειξε σε παγκόσμια δύναμη στην ενημέρωση, 24 ώρες το 24ωρο, ήταν η κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ το 1991, όταν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο καθηλώθηκαν μπροστά στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν τον βομβαρδισμό της Βαγδάτης. Το CNN ανέτρεψε τότε την τριακονταετή κυριαρχία των τριών μεγάλων αμερικανικών καναλιών (ABC, CBS, NBC), ενώ πέτυχε ακόμη μία πρωτιά στη μετάδοση των εικόνων..
από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.
Στη μακρά πορεία του καλωδιακού και δορυφορικού δικτύου, άνθρωποι του CNN κατηγορήθηκαν πολλές φορές για διασυνδέσεις με το αμερικανικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο, για προπαγάνδα και κατασκοπεία. Δεν ήταν οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι. Γιατί όμως το CNN μπήκε στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το απαξίωσε δημόσια και αρνήθηκε με πρωτοφανές στα αμερικανικά χρονικά ύφος να απαντήσει σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τζον Ακόστα στη συνέντευξη Τύπου στα μέσα της εβδομάδας; «Ο οργανισμός που εκπροσωπείς είναι φρικτός, μεταδίδει ψέματα» είπε ο Τραμπ καταγγέλλοντας ως κατασκευασμένες τις πληροφορίες ότι οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι η Ρωσία είναι σε θέση να τον εκβιάσει με ντοκουμέντα από την προσωπική ζωή του. To CNN απάντησε ότι δεν μετέδωσε εκείνο αυτές τις πληροφορίες, αλλά ο αναξιόπιστος ιστότοπος Buzzfeed.
Η σύγκρουση του μεγιστάνα των ακινήτων (και σε μία εβδομάδα προέδρου των ΗΠΑ) με το κανάλι είναι ένα επεισόδιο του πολέμου εξαγορών και συγχωνεύσεων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο σύνθετο τοπίο των πολυεθνικών της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, όπου ο έλεγχος συγκεντρώνεται σε ολοένα λιγότερα χέρια. Το 1996 ο όμιλος του CNN (που είχε ενισχυθεί από τον Τεντ Τέρνερ με την εξαγορά των στούντιο της MGM/UA, τη δημιουργία των ΤΝΤ, Cartoon Network κ.ά.) αγοράστηκε από Time Warner, την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο πολυεθνική της ψυχαγωγίας, η οποία είχε προέλθει από τη συγχώνευση το 1989 της Time Inc. (περίπου 100 περιοδικά, ανάμεσά τους “Time”, “Fortune”, “Sports Illustrated” κ.ά.) και της Warner Communications Inc. (Warner Bros Pictures, Warner Music Group κ.ά.).
Δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ανακοινώθηκε σχέδιο για την εξαγορά της Time Warner από την AT&T, γίγαντα των επικοινωνιών, με ιστορία που ανάγεται στην εφεύρεση του τηλεφώνου το 1876. Με αυτή τη συμφωνία μαμούθ, ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η AT&T θα επεκταθεί από την ασύρματη τηλεφωνία και τις υπηρεσίες διαδικτύου στους τομείς της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης δημιουργώντας έναν κολοσσό μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η εξέλιξη της τεχνολογίας και της καπιταλιστικής μεγέθυνσης.
Από την πρώτη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι διαφωνεί με το ντιλ και ότι θα το μπλοκάρει κάνοντας χρήση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Έκτοτε, οι μετοχές των εταιρειών αυτών παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με τις πληροφορίες που διαρρέουν στον Τύπο για τις προθέσεις του μελλοντικού προέδρου, ο οποίος ως έμπειρος επιχειρηματίας θα μπορούσε να δείξει... κατανόηση για να βρεθεί μια λύση.
Προεκλογικά το CNN υποστήριξε σκανδαλωδώς τη Χίλαρι Κλίντον, πρώτα σε βάρος του Μπέρνι Σάντερς, κατόπιν απαξιώνοντας εμμέσως, αλλά συστηματικά τον Τραμπ. Το ίδιο έκαναν όλα τα λεγόμενα συστημικά ΜΜΕ. Η οργισμένη αντίδρασή του Τραμπ πιθανώς δεν αφορά μόνο το CNN. Ο νέος πρόεδρος θέλει να δείξει ποιος θα είναι το αφεντικό, ενώ γνωστοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι έχουν ήδη κηρύξει πόλεμο στον «τραμπισμό». Η συνέντευξη της περασμένης Τετάρτης ήταν μόνο ο πρώτος γύρος...
Aυγή