ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Ερώτηση για τη διαδικασία αυτοφώρου κατά δημοσιογράφων

Με αφορμή τη μήνυση  για συκοφαντική δυσφήμηση από τον χρυσαυγίτη Λαγό εναντίον της τηλεπαρουσιάστριας Τατιάνας Στεφανίδου (την αναζήτησε η αστυνομία στα πλαίσια του αυτοφώρου) αλλά και τη σύλληψη των δημοσιογράφων Κουρτάκη- Τζένου, μετά από μήνυση του Π. Καμμένου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή.
 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έκανε ερωτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, σχετικά με την διαδικασία του αυτόφωρου σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης για τον Τύπο και τη..
διεκδίκηση επιβολής εξοντωτικών χρηματικών ποινών σε δημοσιογράφους.
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με υπευθυνότητα και με συγκεκριμένους κανόνες, καθώς επίσης και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε προσώπου να υπερασπιστεί την τιμή του απέναντι σε προσπάθεια συκοφάντησής του. Ωστόσο, η ελευθερία του Τύπου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, που οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι» αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης ο Θ. Θεοχαρόπουλος.
Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι «τόσο η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στον Τύπο με την επακόλουθη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη των μηνυόμενων-εγκαλούμενων όσο και η προσχηματική διεκδίκηση υπέρογκων ποσών από δημοσιογράφους για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης έχουν ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν τον ρόλο των ΜΜΕ και να πλήττουν τη δημοκρατία» και ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς: «Σχεδιάζουν να επανεξετάσουν το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τον Τύπο, και πιο συγκεκριμένα το αυτόφωρο στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το λειτούργημα του Τύπου και αν εξετάζουν ως μέτρο στοιχειώδους ισοπολιτείας, το ενδεχόμενο να προβούν σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο για αυτούς που εγκαλούνται από πρόσωπα για τα οποία ισχύει ο θεσμός της ασυλίας και ως εκ τούτου δεν ισχύει για τα ίδια η αυτόφωρη διαδικασία;».