ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων

Τι αναφέρουν σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στο Πρώτο Θέμα, το protothema.gr και το newmoney.gr

Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το protothema.gr και το newmoney.gr το απόγευμα της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου, παρουσία αντιπροσωπείας της ΕΣΗΕΑ. Αφορμή οι επιθέσεις της κυβερνησης κατά της εφημερίδας καθώς και οι αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το αγροτικό και τις εξελίξεις στον ΔΟΛ με την εμπλοκή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου στη διοίκηση του Οργανισμού.
Κατά την γενική συνέλευση εγκρίθηκε το κάτωθι ψήφισμα:..
"ΨΗΦΙΣΜΑ
Μαρούσι, 19 Ιανουαρίου 2017
Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το protothema.gr και το newmoney.gr
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΕΣΗΕΑ, ΕΟΔ, ΔΟΔ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εμείς οι εργαζόμενοι στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το protothema.gr και το newmoney.gr, αφού συζητήσαμε, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ΕΣΗΕΑ, για τις συστηματικές επιθέσεις που δέχεται η εφημερίδα μας και το site από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας και τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν, πάγια πλέον, κυβερνητικά στελέχη, και λαμβάνοντας υπόψη και τη συνολική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι του Τύπου, καταλήξαμε στα εξής:

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ τη βαθιά μας ανησυχία για την τακτική του εκφοβισμού και της επιλεκτικής εχθρότητας που έχει η κυβέρνηση έναντι των Μέσων Ενημέρωσης και η οποία τελικά στρέφεται κατά της ίδιας της Δημοκρατίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από το άγχος του ελέγχου και της ποδηγέτησης της Ενημέρωσης, με την εφαρμογή μεθόδων, που θυμίζουν αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Όποιο Μέσο Ενημέρωσης, όποιος δημοσιογράφος δεν είναι αρεστός, στοχοποιείται συστηματικά, μέσω της συκοφάντησης και των ψεμάτων, με στόχο την απαξίωση είναι το Κυβερνητικό Δόγμα, το οποίο οδηγεί και σε ακραίες καταστάσεις: Τις συλλήψεις, ακόμη και την επιχείρηση κλεισίματος Μέσων Ενημέρωσης, όπως επιχειρήθηκε με τον αντισυνταγματικό νόμο για τα τηλεοπτικά κανάλια. Πρόκειται για μία πρακτική εφαρμογή του πολιτικού συνθήματος, που εισήγαγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός “ή εμείς ή αυτοί”.
Αντί να συμβάλλει, ως οφείλει, στην αντιμετώπιση της βαθιάς και πολλαπλής κρίσης, που έχει χτυπήσει το χώρο μας, με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, το κλείσιμο πολλών Μέσων και γενικής συρρίκνωσης του κλάδου, επιχειρεί σκόπιμα να περιορίσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ενισχύοντας την καχυποψία, που έχει μία μερίδα της κοινωνίας έναντι των πάντων.
Η προτροπή που απηύθυνε πρόσφατα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε πολίτες να μη διαβάζουν εφημερίδες για να έχουν την υγεία τους (!!!), είναι ενδεικτική μιας αντίληψης των κυβερνώντων ότι “καλός Τύπος είναι ο κλειστός Τύπος”.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ στη ρήση του Καμύ ότι “ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός”.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την εμμονή του πρωθυπουργού και άλλων υπουργών να στοχοποιούν μονίμως στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, μη σεβόμενος καν το θεσμικό του ρόλο, καταφεύγει σε αήθεις και άνανδρες επιθέσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει η συμπεριφορά του. Μόλις χθες, από βήματος της Βουλής επιτέθηκε για πολλοστή φορά στον Θέμο Αναστασιάδη και αδιαφορώντας προκλητικά για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, κατέφυγε σε φθηνά σχόλια, ακόμη και σε ψέματα για το πού διαμένουν ο εκδότης και η οικογένειά του! Προσέφερε ένα θλιβερό θέαμα, μία επίδειξη απροκάλυπτου αυταρχισμού που θα τον κυνηγά πάντα.
Είναι προφανές και γι' αυτό το καταδικάζουμε, ότι πραγματικός στόχος δεν είναι ο Θέμος Αναστασιάδης, αλλά το “ΠΘ” για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, και οι δημοσιογράφοι του, που αναδεικνύουν “ενοχλητικά” θέματα. Το διαπιστώσαμε με τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα για το πόθεν έσχες και τους διορισμούς, όταν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, δημοσιεύοντας ρεπορτάζ με αδιάσειστα στοιχεία δέχθηκαν προσωπικές επιθέσεις – μόνον σε ρεπορτάζ βασισμένα σε καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε κυβερνητική αντίδραση! Η επιχείρηση να εμφανίζονται οι δημοσιογράφοι ενεργούμενα και υποχείρια, είναι μία άθλια και επικίνδυνη μέθοδος.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ την απογοήτευση των κυβερνώντων, οι οποίοι συντήρησαν επί καιρό, σκόπιμα και τεχνητά, το δήθεν “πρόβλημα” για τα δάνεια του “ΠΘ”, για να πλήξουν την αξιοπιστία του, ώσπου αποκαλύφθηκε η αλήθεια: «Σήμερα η εταιρία που εκδίδει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ εμφανίζεται με ενήμερα δάνεια, υγιής και χωρίς προβλήματα» αναφέρει το σχέδιο πορίσματος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τους κινδύνους που προκαλεί αυτή η διαρκής στοχοποίηση και κατασυκοφάντηση, με την εμφάνιση ακόμη και φυσικής βίας: προ μηνών το κτήριο, όπου στεγάζεται το “ΠΘ” δέχθηκε επίθεση με σιδερολοστούς, πέτρες και αιχμηρά αντικείμενα από τους δειλούς κουκουλοφόρους του λεγόμενου “Ρουβίκωνα” και μόνο από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ, ως εκ τούτου, ηθικά υπεύθυνους τους κυβερνώντες για τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων του “ΠΘ”, που παραδίδονται με τέτοιες μεθοδεύσεις βορά σε τραμπουκισμούς.

ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΜΕ προς την κυβέρνηση και κάθε ενδιαφερόμενο ότι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το protothema.gr και το newmoney.gr θα συνεχίσουν στηριζόμενα στην επαγγελματική ευσυνειδησία των εργαζομένων τη μαχητική δημοσιογραφία, που τα έχει φέρει στην κορυφή των προτιμήσεων των αναγνωστών, χωρίς να φοβούνται τους παλικαρισμούς της κυβέρνησης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ, να σταλεί επιστολή με βάση το ΨΗΦΙΣΜΑ στην ΕΣΗΕΑ, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο, προκειμένου να ασχοληθούν με την αυθαίρετη και καθεστωτική κυβερνητική συμπεριφορά, που απειλεί την ελευθερία του ελληνικού Τύπου."