ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ποια ενότητα;

Στιγμές έντασης
Τα τσεκούρια του πολέμου και η συνέλευση της Παρασκευής στην ΕΣΗΕΑ

«Όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπούν στο ίδιο αμόνι», είπε κάποιος από τους ομιλητές στην γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, για την οποία σας ενημέρωσε άμεσα ο Harddog από τα γραφεία της Ένωσης με κείμενο που ανέβασε στο μπλογκ επί τόπου με τάμπλετ (εξ ου και κάποια αναπόφευκτα τεχνικά και λεκτικά λάθη που διορθώθηκαν). Δυστυχώς, όσο διάστημα μείναμε στο πρώτο όροφο του μεγάρου στο οποίο γινόταν η γενική συνέλευση, η αίσθηση – μάλλον η βεβαιότητα – που μας δημιουργήθηκε ήταν ότι πολλά σφυριά χτυπούσαν πολλά αμόνια και ΔΕΝ ατσάλωναν το σίδερο της επίθεσης του κλάδου για τη διατήρηση των κεκτημένων, αλλά έφτιαχναν απλώς ανώδυνους μεταλλικούς ήχους.
Κατ’ αρχάς, εκφράστηκε από πολλούς αντίθεση και έλλειψη εμπιστοσύνης για τις αποφάσεις..

Παραίτηση Ρουμπάνη από το ΑΠΕ λόγω ασφαλιστικού

Παραιτήθηκε από το ΔΣ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Ρουμπάνης, διαμαρτυρόμενος για το “ασφαλιστικό” που σπεύδει να ψηφίσει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει:
Ποτέ και πουθενά, καμία πρόοδο δεν κατέγραψε η Ιστορία με την καταστροφή πόρων, τη στέρηση εισοδημάτων και την ισοπέδωση κοινωνικών κατακτήσεων. Δεν είδε ποτέ, μέχρι τις μέρες μας, μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη πολιτεία να εκθεμελιώνει αυτοβούλως ο,τι υγιές λειτουργεί στον αυλόγυρο της ευθύνης της, και θα μπορούσε μάλιστα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την ανόρθωση άλλων ομοειδών πλην προβληματικών λειτουργιών. Αντιθέτως, μόνο κατακτητικές ορδές κατέγραψε να λεηλατούν περιουσίες και να καρπώνονται το μόχθο των κατακτημένων κοινωνιών, μόνο και μόνο για να τις ρίξουν στην απελπισία και την εξαθλίωση”.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Γρ. Ρουμπάνη:..

Η απεργία σε όλα τα ΜΜΕ συνεχίζεται

Nέα τριήμερη από Κυριακή μέχρι Τετάρτη και βλέπουμε...

Κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συζήτηση για το σχέδιο νόμου στις αρμόδιες Επιτροπές αναμένεται να ξεκινήσει από τη Μεγάλη Δευτέρα, ενώ θα τεθεί προς ψήφιση περί τις 10 Μαΐου.
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ), μετά την κατάθεση του ασφαλιστικού εκτρώματος στη Βουλή, αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, διαδικτυακά ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας -Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στα Γραφεία Τύπου και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) από τις 06.00 της Κυριακής 24 Απριλίου μέχρι τις 06.00 της Μεγάλης Τετάρτης 27 Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει τις περαιτέρω..

Απεργία διαρκείας μέχρι την καταψήφιση

Με επιτυχία οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση συνεχίζουν μέχρι την Κυριακή 6πμ την κινητοποίησή τους στα έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ, με θλιβερή εξαίρεση τους συνήθεις απεργοσπάστες του διαδικτύου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) στη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, με απεργία διαρκείας σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτομάτως με τη κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Στο μεταξύ ο κλάδος παραμένει σε αγωνιστική εγρήγορση με 24ωρη απεργία την Μ. Τρίτη..

Η συνέλευση των κολλητών

Ανακοίνωση - καταγγελία της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ):

Καταδικάζουμε απερίφραστα και σε όλους τους τόνους την αντιδημοκρατική τακτική της διοίκησης του MEGA που μέσω εκπροσώπου της στην χθεσινή συνέλευση της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. και άλλων σωματείων, απαγόρευσε την είσοδο στον πρόεδρο της Ένωσής μας. Με τρόπο προκλητικό και αλαζονικό η Διοίκηση του σταθμού που έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους, παρανομεί για μια ακόμη φορά. Αυτές είναι άραγε οι δημοκρατικές ευαισθησίες των ανθρώπων του MEGA που υποτίθεται πως υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου;  Από την πλευρά μας δηλώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε στο μέλλον καμία παρόμοια  παράνομη τακτική και θα πράξουμε αναλόγως.
Καταδικάζουμε επίσης την συμπεριφορά δύο εργαζομένων του σταθμού, που με φασιστικό..

Παιδαριώδης λόγος…

...με παλιές, παλαιοκομματικές και πολυφορεμένες ατάκες και αναφορές

Ο Κυριάκος θυμήθηκε την εποχή που υπηρετούσε την παράταξη ως ΟΝΝΕΔίτης. Αλλά από τότε μέχρι τώρα, που έγινε αρχηγός, δεν φαίνεται να άλλαξαν πολλά πράγματα όσον αφορά τις αντιλήψεις και, κυρίως, την πολιτική του ωριμότητα.
Τάχθηκε ανυπερθέτως υπέρ της ελεύθερης Οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και κατά του άκρατου καταναλωτισμού.
Ένας λόγος γεμάτος παλιομοδίτικα συνθήματα, όπως:..

Γεωργίου, το ανάγνωσμα…

Που λέει ο λόγος.
Δύο Γεώργιοι (Παπαχρήστου-Οικονομέας), κι ένας Γεωργίου (Μάκης), στη γνωστή πλατεία.
Συνάντηση κορυφής.
«Ρε, Παπατσιράκι, θα απαντήσεις στον Χατζηνικολάου;»
Ο Γεώργιος (ο πρώτος) χαμογέλασε.
«Σιγά…»
Τα λάχανα (αυτό δικό μας)..

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Κρίμα Σταύρο Ψυχάρη...

...πολύ κρίμα να βάζεις τα τσιράκια σου να λειτουργούν με αυτόν τον άθλιο τρόπο, ντροπή!

Σφοδρή επίθεση Χατζηνικολάου σε Παπαχρήστο: «Ρε Παπατσιράκι...»

Μένεα πνέει ο Νίκος Χατζηνικολάου κατά του Γιώργου Παπαχρήστου και του «Συγκροτήματος». Το πρωί της Πέμπτης, στην εκπομπή του στον Real FM, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον δημοσιογράφο των Νέων («Παπατσιράκι», «τυφλωμένος»), αλλά και αναφορά στον Σταύρο Ψυχάρη, φυσικά καθόλου θετική για τον εκδότη. «Κρίμα Σταύρο Ψυχάρη να βάζεις τα τσιράκια σου να λειτουργούν με αυτόν τον άθλιο τρόπο, ντροπή», είπε στο τέλος της φραστικής επίθεσής του που έγινε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης τίτλων από τα πρωτοσέλιδα της ημέρας. Η αναφορά άρχισε με τη φράση-επιφώνημα «Ρε συ Παπαχρήστου!» (μετά το διόρθωσε στο σωστό..

Δυο λόγια για τον Prince, έτσι χύμα

Μια φορά κι έναν καιρό δεν ήταν όλα αχταρμάς στο μυαλό των καταναλωτών μουσικής. Δεν γινόταν δηλαδή το πρωί να ακούς Beyonce, το μεσημέρι Green Day και το βράδυ Μαζώ. Ημασταν χωρισμένοι.
Αλλοι ήταν ροκάδες, άλλοι καρεκλάδες, άλλοι ακούγανε "μαύρα", άλλοι λαϊκά, άλλοι κλαρίνα και πάει λέγοντας. Και ελάχιστοι ήταν όσοι ανοίγονταν σε δύο ή περισσότερα πεδία.
Δεν μπορώ να πω αν ήταν καλύτερο ή χειρότερο αυτό το πράγμα. από τη μία, δεν είχε γίνει η μουσική ένας πουρές, μια κουρελού όπου χώραγαν όλα. Κι από την άλλη, έπαιζε κρυφά ή φανερά ένας ιδιότυπος ρατσισμός ανάμεσα στους υποστηρικτές εκάστου είδους.
Οι ροκάδες ειδικά οι Έλληνες ήταν σαφώς, σαφέστατα ρατσιστές με τη "μαύρη" μουσική. Κι εγώ το ίδιο και δόξα τω Θεώ με έβγαλε απ' την πλάνη μου και άνοιξε τους ορίζοντές μου..

Κόβουν ακόμη και την ασπιρίνη

Η θυσία του ΕΔΟΕΑΠ – Δώρο Πάσχα στους καναλάρχες το Αγγελιόσημο  

Βάζουν λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ, κόβουν ακόμη και την ασπιρίνη.
Κόβουν μια και έξω το αγγελιόσημο που είναι ο μοναδικός πόρος των Ταμείων μας επειδή η γραμμή τους είναι:
–      Να σβήσουν τώρα τους δημοσιογράφους από τον χάρτη.
–      Να κάνουν τις δημοσιογραφικές ενώσεις, σφραγίδα της πολιτικής τους.
–      Να δημεύσουν και τα ρέστα από τα αποθεματικά των Ταμείων μας για να στήσουν το θνησιγενές Ενιαίο Ταμείο ΕΦΚΑ, που πριν μερικές ώρες, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι ιδρυτικές διατάξεις του, είναι ήδη αντισυνταγματικές!!!
Προηγήθηκε ένα πρώτο ξήλωμα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στις μέρες του Στουρνάρα και με την Κυβέρνηση Σαμαρά, που πήραν μέτρα για να μπει η θηλιά και στον ΕΔΟΕΑΠ.
Οι απάνθρωπες επιλογές Κατρούγκαλου – Πετρόπουλου αναδεικνύουν ως…

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Γιατί απεργούν οι δημοσιογράφοι;

Η ΕΣΗΕΑ το 1975 κυκλοφόρησε την απεργιακή «Αδέσμευτη Γνώμη»
Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Στην ιστορία του ελληνικού Τύπου υπάρχουν δύο μεγάλες απεργίες. Η πρώτη έγινε το 1975, από τους δημοσιογράφους, με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Πέρα από τη δικαίωση, προϊόν αυτής της απεργίας ήταν η «Ελευθεροτυπία». Η δεύτερη έγινε το 1980, από τους τεχνικούς, όταν οι εφημερίδες πέρασαν από τη λινοτυπία στη φωτοσύνθεση. Από αυτήν την απεργία προέκυψε η «Αυριανή».
Και οι δύο απεργίες είχαν σαφή στόχο και ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο. Οι εργαζόμενοι στάθηκαν απέναντι στους εργοδότες τους απαιτώντας καλύτερες αμοιβές και βελτίωση της θέσης τους στο περιβάλλον της συγκεκριμένης αγοράς.
Ο κλάδος πέρασε τριάντα υπέροχα χρόνια. Διογκώθηκε σε εξωπραγματικό επίπεδο με επενδύσεις πέρα από κάθε επιχειρηματική λογική -οι περισσότερες για να εξυπηρετήσουν παράλληλες..

Πόπη Χριστοδουλίδου: Δεν θα τους περάσει

Ανοιχτή επιστολή (μέσω fb) της δημοσιογράφου και μέλους της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, Πόπης Χριστοδουλίδου, για τον εγκληματικό ασφαλιστικό νόμο:

Αγαπητοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι μέτοχοι- μέλη του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να κατανοήσετε όλοι και όλες,  πως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ., δανειστές και ντόπια και ξένα αφεντικά, με την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ αμέσως μόλις δημοσιευτείσε ΦΕΚ, ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΣ για όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους, ασφαλιστικός νόμος, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το ΛΟΥΚΕΤΟ στον ΕΔΟΕΑΠ.
ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΊΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑ 18.000 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ....
ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ  ΜΟΝΟ, ΠΩΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ... ΘΑΝΑΤΟ ΒΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΑΝΗΜΠΟΡΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ....
 Επειδή γνωρίζω καλά , πως Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ είναι ο βαρύτερος, ο χειρότερος..

10+1 διεκδικητές τηλεοπτικής άδειας

Αποφασισμένος να διεκδικήσει μία από τις τέσσερις άδειες για τηλεοπτική συχνότητα εμφανίζεται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει στα ύψη την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση. Οπως γράφουν τα Παραπολιτικά, αν και δέχεται παραινέσεις να χαμηλώσει τους τόνους, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προς το παρόν αρνείται να το κάνει, λέγοντας ότι δεν προτίθεται να μπει σε κανενός είδους συναλλαγή. Σημειώνεται ότι ο Δ. Γιαννακόπουλος έχει εξασφαλίσει για την Ελλάδα τα δικαιώματα και του τηλεοπτικού CNN.
Τώρα, εκτός από τον επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλο και σύμφωνα με το e-tetradio.gr, αυτοί που αναμένεται να διεκδικήσουν τηλεοπτικές άδειες είναι:
1) Βαγγέλης Μαρινάκης. Το έγραψαν και τα Παραπολιτικά...
2) Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Ενημέρωσε και το Μαξίμου. Κάτι ακούγεται για...

Ο επιθεωρητής Βερύκοκος – Κλουζώ…

Επιθεωρεί τα πλατό του καναλιού (με εντολή του κ. Δημητράκη. Μάλλον…).
Απόψε (βράδυ Τετάρτης) μπούκαρε, δήθεν τυχαία, την ώρα που ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε «εκμυστηρεύσεις» στον Πέτρο Κωστόπουλο.
Φίλος του, παλαιόθεν. Όπως και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τον οποίο, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, τον επισκέπτεται (τι καλός άνθρωπος) στις φυλακές.
Τον Πρόεδρο Χέρι – Χέρι, ο Βερύκοκος, να σας θυμίσουμε, στο παρελθόν τον έχει αποκαλέσει – ήμαρτον κύριε! – «ψυχούλα»!
Τώρα τι είπε ο Καρατζαφέρης στον Κωστόπουλο;..

Εξαιρούν τους βουλευτές από τις περικοπές...

Ο κομμουνιστής (και έτριξαν τα κόκκαλα του Μαρξ!) υπουργός Κατρούγκαλος, εξαίρεσε από τις άγριες περικοπές των συντάξεων τους βουλευτές. Για την ακρίβεια, όσοι έχουν εκλεγεί βουλευτές πριν από το 2012, δεν θα υποστούν την παραμικρή μείωση στις συντάξεις που παίρνουν ή πρόκειται να πάρουν στο μέλλον.
Το σκεπτικό της προκλητικής αυτής εξαίρεσης, είναι ανάλογο του πολιτικού  αυτοπροσδιορισμού του υπουργού. Είναι κωμικό. Προσπαθώντας σε πρωινή εκπομπή (στον Αντέννα) να αιτιολογήσει για ποιο λόγο οι βουλευτές (αλλά και οι δήμαρχοι)  δεν θα υποστούν μειώσεις, όπως θα συμβεί με τους υπόλοιπους θνητούς, είπε πως αυτό συμβαίνει επειδή «οι συντάξεις έχουν  δοθεί χωρίς να υπάρξουν εισφορές»!
Με δυο λόγια μας είπε, ότι επειδή για τις συγκεκριμένες συντάξεις δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ..

«Eυλύγιστες» συνδικαλιστικές πλειοψηφίες...

 ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ!

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους
εργαζόμενους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που προκηρύχτηκε για τον Τύπο και το διαδίκτυο για Πέμπτη - Παρασκευή και Παρασκευή - Σάββατο για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Η απόφαση για τις 48ωρες πάρθηκε από το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, μετά τη σύγκληση σύσκεψης των ΔΣ όλων των Ενώσεων του κλάδου, «για συντονισμό απεργιακού αγώνα διαρκείας», προκειμένου «να υπερασπιστούμε τα ασφαλιστικά μας Ταμεία και τους πόρους τους», όπως έγραφε στην ανακοίνωση.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, η πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ, που μέχρι πριν από λίγες μέρες «διαβουλευόταν» με τους κυβερνητικούς, εν αγνοία των εργαζόμενων, επιχείρησε να καπηλευθεί την εκπροσώπηση όλων των Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ.
Εγραψε στην ανακοίνωσή της ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν πρόεδροι και μέλη «όλων των.. 

Απεργιακός αγώνας μέχρι την απόσυρση του εξοντωτικού ασφαλιστικού σ/ν

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

Με βασικό στόχο την άμεση απόσυρση του εξοντωτικού αντεργατικού κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξαθλιώνει και φτωχοποιεί όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας και πλήττει καίρια την Ενημέρωση και τους ανθρώπους της, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κήρυξε ομόφωνα τις 48ωρες απεργίες από τις 06.00 της Πέμπτης 20 Απριλίου, μέχρι τις 06.00 της Κυριακής 24 Απριλίου ως εξής:..
Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ, καθώς και στη  ΓΓΕΕ, ΓΓΜΕ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 21/4/2016 μέχρι τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 23/4.• Σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από τις 06.00 το πρωί..

Aποφάσισαν τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ. Δεν θα τους περάσει!
Στο δρόμο, χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς επικουρική σύνταξη, χωρίς εφάπαξ και τους ανέργους μας στον Καιάδα, μένουν από σήμερα όλοι οι δημοσιογράφοι.
Με μία κίνηση πρωτοφανή στην ιστορία της πατρίδας μας, η κυβέρνηση, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι από την ώρα που το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, θα στερηθούν ακόμη και την δυνατότητα νοσηλείας σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Το αγγελιόσημο καταργείται και ο ΕΔΟΕΑΠ κλείνει, αφού δεν προβλέπεται κανένας ασφαλιστικός πόρος και δεν υπάρχει πρόνοια μεταβατικών διατάξεων. Πρόκειται για ξαφνικό θάνατο..

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο Ασφαλιστικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο με πρωτοφανή αναλγησία διαλύει τον Kλάδο των ΜΜΕ και οδηγεί τους εργαζόμενους στον Τύπο στις μαύρες λίστες της ανεργίας και της εξαθλίωσης.
Με τις διατάξεις του σχεδίου Νόμου καταργείται το Αγγελιόσημο, ο βασικός πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Τυχόν ψήφιση αυτού του νομοθετικού εκτρώματος αφήνει 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ χωρίς δικαίωμα στο φάρμακο, την περίθαλψη, το εφάπαξ και την επικούρηση.
Ουσιαστικά η Κυβέρνηση, εκτελώντας τις επιταγές των δανειστών, με την επιχειρούμενη..

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Επικίνδυνος ή αφελής;

«Πιέζουν οι μέτοχοι τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο να ξεκαθαρίσει τη θέση του» λέει και ξαναλέει ο Μανώλης Καψής στους εργαζόμενους του MEGA, ενόψει της σημερινής ημέρας… Χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα! Ευλόγως λοιπόν πολλοί αναρωτιούνται – ανάμεσά τους και από το περιβάλλον του υποψήφιου μετόχου, για το τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί ο διευθυντής ειδήσεων του καναλιού όταν διαδίδει κάτι τέτοιο; Και ειδικά όταν υπάρχουν μαρτυρίες εργαζομένων που ισχυρίζονται ότι το στέλεχος συνδέει τις δήθεν πιέσεις των μετόχων προς τον Θ. Φιλιππόπουλο με τη φράση ότι «είναι θέμα ημερών να πληρωθούν»!
Δεδομένου λοιπόν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ειδικά οι πιέσεις των μετόχων στον Θεοχάρη..

Πέθανε ο μεταφραστής των έργων του Σαίξπηρ Eρρίκος Μπελιές

 Γράφει η Λαμπρινή Κουζέλη

Ο ποιητής και μεταφραστής Ερρίκος Μπελιές, γνωστός για τη μετάφραση του συνόλου του θεατρικού corpus του Σαίξπηρ, πέθανε στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», την Τρίτη 19 Απριλίου, από οξεία λευχαιμία. Ήταν 66 ετών.

Γαλλικής καταγωγής, γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε αγγλική φιλολογία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Εξαιρετικά δραστήριος ως μεταφραστής, με περισσότερες από διακόσιες μεταφράσεις στο ενεργητικό του, συνέδεσε το όνομά του με το θέατρο, καθώς η πλειονότητα των μεταφράσεων είχαν παραγγελθεί για θεατρικές παραστάσεις. Έχει μεταφράσει έργα των κορυφαίων δραματουργών του ευρωπαϊκού και αμερικανικού θεάτρου: του Τενεσί Ουίλιαμς, του Κάρλο Γκολντόνι, του Ευγένιου Ιονέσκο, του Χάρολντ Πίντερ, του Μολιέρου, του Ίψεν,..

Διαλύουν τα Δημοσιογραφικά Ταμεία και την Ενημέρωση...

...για να χτίσουν τα "νέα τζάκια" των ΜΜΕ 

Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος, με το αντι-ασφαλιστικό τους έκτρωμα, πετούν το "γάντι" στην Ενημέρωση και σε έναν εξαθλιωμένο κλάδο, τον οποίο ρίχνουν ανοιχτά και ξεδιάντροπα, με συνοπτικές διαδικασίες, στη μηχανή του ασφαλιστικού κιμά, χωρίς πόρους και δικαιώματα.
Mέσω του νέου Ασφαλιστικού εκτρώματος που ετοίμασαν, επιχειρούν κατά βάση, τρία πράγματα:
1. Να ξεριζώσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της λειτουργίας του Τύπου.
2. Nα κάνουν πλιάτσικο στα εναπομείναντα από τη ληστεία του PSI αποθεματικά των δημοσιογραφικών Ταμείων και να καταργήσουν το Αγγελιόσημο με τη σημερινή του μορφή, θεσμοθετώντας στη θέση..

O Σταύρος απαντά στον Χάρη...

Με μια ειρωνική όσο και αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε το Ποτάμι, στην ενέργεια του Χάρη Θεοχάρη να παραιτηθεί και να κρατήσει παράλληλα την βουλευτική του έδρα. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, χρεώνει στον πρώην βουλευτή του, συνεχείς μετατοπίσεις αλλά και προσπάθεια ίδρυσης νέας πολιτικής κίνησης, την ώρα που ήταν ακόμα μέλος του κόμματος.
Η ανακοίνωση:
«Για την ιστορία και μόνο
Την Άνοιξη του 15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ (γιατί ο Τσίπρας ήταν ανίκητος).
Τον χειμώνα του 15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ (γιατί το Ποτάμι πέφτει).
Την Άνοιξη του 16 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να..

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

«Στο Κόκκινο» οι σχέσεις Σκουρλέτη - Αρβανίτη

Ανω, κάτω έχει γίνει για ακόμα μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», υπό τη διεύθυνση του Κώστα Αρβανίτη.
Ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δέχθηκε κριτική για θέματα του αντικειμένου του από συγκεκριμένη βραδινή εκπομπή του ραδιοσταθμού, με την επίκληση όμως στοιχείων που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, ενοχλήθηκε πολύ και φρόντισε να μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του αρμοδίως, λέγοντας: «Δεν φτάνει που έχουμε όλους τους άλλους να μας επιτίθενται, πρέπει να δεχόμαστε και άδικα σχόλια από τον υποτιθέμενο φιλικό μας ραδιοφωνικό σταθμό;».
Δεν είναι, όμως, μόνο ο Σκουρλέτης. Και μια σειρά από βουλευτές έχουν απευθυνθεί στην..

'Απατος...

Φτιάχνει κόμμα- Τι αναφέρει στηνεπιστολή ανεξαρτητοποίησής του

Στην ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης, με την επωνυμία «Δύναμη Πολιτών», προχωρά ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, που ανακοίνωσε και επίσημα, με επιστολή προς τον Στ. Θεοδωράκη, την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι.
Με σύνθημα το «Βγαίνουμε μπροστά για την Ελλάδα!», ο Χ. Θεοχάρης, διακινεί πεντασέλιδη μπροσούρα με τους δέκα λόγους, για τους οποίους πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
«Η βαθιά κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη οικονομική, κοινωνική και ηθική καταστροφή» αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο σε πρώτη φάση κυκλοφορεί μεταξύ εθελοντών του Ποταμιού και στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Τα κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων του παλιού πολιτικού κατεστημένου, δεν είναι άλλο από ένα κρεσέντο υποκρισίας. Γι' αυτό κι εμείς, πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας,.. 

Σαούλ, Σαούλ τι με διώκεις;

Για «διωκτική σπουδή» κάνει λόγο άρθρο των «Νέων»», αναδημοσιεύεται και από το  ηλεκτρονικό «Βήμα» με αφορμή την απόφαση της  Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής να αποστείλει τον φάκελο του Σταύρου Ψυχάρη στην Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση.
Το κείμενο, που προφανώς έχει γραφεί από το ίδιο το αφεντικό του ΔΟΛ, κάνει λόγο για  «σκοτεινούς κύκλους που εδρεύουν στα υπόγεια της εξουσίας» και οργανώνουν «τη δίωξη του εκδότη των ΝEΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ κ. Σταύρου Ψυχάρη».
Στο άρθρο υπάρχουν αιχμές και κριτική κατά των Τσίπρα και Παππά («...επιβεβαιώθηκε η πρώτη πρόβλεψη των κ.κ. Τσίπρα και Παππά ότι έρχονται ποινικές διώξεις κατά το συνήθειο της... σοβούσης εξουσίας»).
Επίσης επαναλαμβάνεται πως «η υπόθεση του πόθεν έσχες του εκδότη των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ θα κριθεί οριστικά από την ελληνική Δικαιοσύνη» ενώ υπογραμμίζεται πως..

Απεργία στα ΜΜΕ: τι κρύβει η ασυνεννοησία των σωματείων

Απεργοσπαστικά τεχνάσματα
των εκδοτών

Η χωρίς συνεννόηση με τα άλλα σωματεία του Τύπου, επιλογή της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή και σε 3ήμερη απεργία στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, για να κυκλοφορήσουν οι κυριακάτικες εκδόσεις, άνοιξε κι άλλο την όρεξη των εργοδοτών.
Ήδη πολλές «κερδοφόρες» Σαββατιάτικες εκδόσεις, πολιτικές, οικονομικές και αθλητικές ετοιμάζονται να βγουν στα περίπτερα κανονικά το Σάββατο (23/4), όπως κανονικά θα κυκλοφορήσουν και οι επίσης «κερδοφόρες» κυριακάτικες. Διότι, τυπικά από το Σάββατο στις έξι το πρωί δεν θα υπάρχει απεργία. Και μετά ποιος θα ψάξει να βρει πόσα κείμενα γράφτηκαν κατά..

Γιατί έμεινε από οξυγόνο η ΟΝΝΕΔ

Λίγο πριν από το 10ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διάλυση της «γαλάζιας» νεολαίας μετά τα όσα έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη |
Χωρίς την ΟΝΝΕΔ οδεύει προς το 10ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης. Θεωρώντας απαράδεκτα «όλα όσα έγιναν σε μία τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε τη διάλυση της οργάνωσης και με εισήγησή του διαγράφηκε ο πρόεδρος Β. Γεωργιάδης. Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του κόμματος και την αποχώρησή του από την Ν.Δ. ανακοίνωσε ο Α. Παπαμιμίκος.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέλαβε το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ως προοίμιο αμφισβήτησης στο συνέδριο της Ν.Δ., που αρχίζει την προσεχή Παρασκευή. Οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στην Κεντρική..

Καταργείται το αγγελιόσημο – Στον αέρα η ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Ρητή αναφορά στη κατάργηση του αγγελιοσήμου έχει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μαζί με την σχετική αιτιολογική έκθεση.
Με την παρ. 9 του άρθρου 38 «Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών» στο Κεφάλαιο Δ’ «Ενιαίοι Κανόνες Εισφορών – Πόροι – Ανακεφαλαιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» (σελ. 70 στο συνημμένο αρχείο PDF) «από την έναρξη ισχύος του παρόντος η εισφορά που προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. δ΄, στο άρθρο 4 παρ. γ΄ του ν.δ. 465/1941 (Α΄301), στο άρθρο 36 παρ. 2 του ν.δ 158/1946 (Α΄318), στο άρθρο 3 παρ. Γ΄ του ν. 1872/1951 (Α΄202), στο άρθρο 4 παρ. 3 περ. β του ν. 4041/1960 (Α36), στο άρθρο 4 του ν. δ. 4547/1966(Α΄192), στα άρθρα 11, 14 και 15 του α.ν. 248/1967 (Α΄243), στα άρθρα 2, 3 και 8 του ν.1344/1973 (Α΄36), στο άρθρο 6 παρ. 5 του ν. 1866/1989 (Α΄222), στους ν. 248/1967, 1989/1991 καθώς και στην Φ. 146/1/10978/1969 καταργείται
»Οι ασφαλισμένοι μισθωτοί οι οποίοι υπάγονταν σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές..

Απολύσεις και πάλι στο «Γαύρο»

Δεν έφτανε η απληρωσιά και οι συνεχείς σιωπηλές αποχωρήσεις δημοσιογράφων στα Μέσα του συγκροτήματος των “Παραπολιτικών”, ήρθαν και οι απολύσεις
 Όπως πληροφόρησαν το blog κοινοποιήθηκε η απόλυση σε έξι συντάκτες της αθλητικής εφημερίδας.
Απολύσεις που συνδυάστηκαν με την πτώση κυκλοφορίας του αθλητικού φύλλου. Το θέμα είναι ότι έτσι κι αλλιώς απλήρωτοι ήταν… Όπως απλήρωτοι είναι και στα άλλα Μέσα του συγκροτήματος.
Οι καθυστερήσεις μισθοδοσίας είναι πλέον αβάσταχτες για τους περισσότερους. Περιμένουμε τη..

O Τσαγκαρουσιάνος και η «εισβολή ηλιθίων» στο διαδίκτυο

Μια ανάρτηση του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου στο fb για την (σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο) «εισβολή ηλιθίων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έφερε αντιπαράθεση του δημοσιογράφου με διαδικτυακούς «φίλους» (ή «ακολούθους») και, τελικά, το μπλοκάρισμα ενός από αυτούς που έγραψε ότι τουλάχιστον στο διαδίκτυο υπάρχει το block, κάτι που δεν το έχεις στην πραγματική ζωή. Ο Τσαγκαρουσιάνος απάντησε: «Χαίρομαι που νομίζετε ότι το δικαίωμα του block μπορεί να νομιμοποιήσει τόσες "παπαριές" (για να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα σας). Το εφαρμόζω άμεσα- αρχίζοντας από εσάς».
Το θέμα άρχισε όταν ο Σ.Τ. ανάρτησε μια άποψη του Ουμπέρτο Έκο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες..

Ιστορίες ασφαλιστικής τρέλας

Όταν οι δημοσιογράφοι απεργούν

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης 

Αν απεργήσω είμαι μ@λάκας, αν δεν απεργήσω είμαι απεργοσπάστης! Ο λόγος για τη σαρανταοκτάωρη απεργία που κήρυξε για το τέλος της εβδομάδας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).
Θα απεργήσουν Πέμπτη και Παρασκευή εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, ΓΓΕΕ, ΓΓΜΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, ενώ Παρασκευή και Σάββατο όλα τα ιδιωτικά και δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Αν θέλετε μπορώ να σας δώσω και ακριβείς ώρες.
Η απεργία δεν έχει στόχο εμένα, όπως θα μπορούσε κανείς να υποψιαστεί από την πρώτη γραμμή του παρόντος κειμένου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το..

Η Ζωή παρουσιάζει την «Πλεύση Ελευθερίας»

«Η  "Πλεύση Ελευθερίας" δεν είναι κόμμα στελεχών, σύμπραξης ή ανακύκλωσης προσωπικοτήτων. Δεν είμαστε κόμμα μηχανισμών ή εσωτερικών ισορροπιών. Φιλοδοξούμε να είμαστε κόμμα-κίνημα, μέσα απ’ την κοινωνία, μέσα από τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις και τους ζωντανούς ανθρώπους, που δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν υποτάσσονται, αντιστέκονται, διεκδικούν, νικούν. Λειτουργούμε με ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, έχοντας το διαδίκτυο ως οργανικό εργαλείο επικοινωνίας μας.»
Mε τα παραπάνω λόγια η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρουσιάζει σήμερα στις 7μμ, στο Θέατρο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44)  το κόμμα - κίνημα «Πλεύση Ελευθερίας» δίνοντας το στίγμα του..

Ο Χαριτόπουλος με το μάγκικο, ψευδοανατρεπτικό ύφος

Μια εύστοχη κριτική για τη συνέντευξη Χαριτόπουλου στην EφΣυν

Είναι πολύ λυπηρό να προβάλλεται η συνέντευξη του Διονύση Χαριτόπουλου (στην ΕφΣυν) ως εύστοχη κριτική στην κυβέρνηση και ακριβής ανατομία της ελληνικής πραγματικότητας. Ο άνθρωπος αναπαράγει όλα τα συντηρητικά και αντιδραστικά στερεότυπα τα οποία προσπαθεί να τα εξωραϊσει εμφανίζοντας τα ως κριτική στο ναυάγιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποδέχεται ως δεδομένο όλο το μνημονιακό πλαίσιο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τα περιθώρια που της αφήνει για να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Επικαλείται τη γνωστή καραμέλα περί άξιων ανθρώπων της δουλειάς και των επιχειρήσεων που δεν εμπλέκονται με την παρηκμασμένη πολιτική ζωή.
Αντιπαραβάλλει αυτή την "άρρωστη" πολιτική σφαίρα με μία υποτιθέμενη υγιή ιδιωτική ζωή που..

Ποιοι Ελληνες πήραν Πούλιτζερ

Μία από τις φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη που βραβεύθηκαν
Μία από τις φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη που βραβεύθηκαν
Οι Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης τιμήθηκαν με το βραβείο της κατηγορίας «Breaking News» για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, βραβείο το οποίο το Reuters μοιράστηκε με τους «New York Times».
Ο Γιάννης Μπεχράκης έγραψε σχετικά στο facebook: «Το να παίρνεις ένα Πούλιτζερ από μόνο του είναι μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση της δουλειάς σου. Το να το μοιράζεσαι με δυο είτε..

Στα μανταλάκια

Θα ήθελα να ρωτήσω τους αρμόδιους υπουργούς γιατί δεν υιοθετούν την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων σωστών μέτρων κατά της διαπλοκής, ζήτησε στη Βουλή «να δοθούν και όλα τα ονόματα των δημοσιογράφων που πληρώνονται από το κράτος. Αυτό ζητάμε και αυτό ζητούσα και ως δημοσιογράφος τριάντα χρόνια».
Να δοθούν, αλλά να θυμίσω ότι την πρώτη -και τελευταία έως σήμερα- φορά που δόθηκαν (βάσει του ισχύοντος Π.Δ. 60/1997) ονόματα από μια κυβέρνηση ήταν το μακρινό 2005 και μάλιστα τότε όλα τα επίσημα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν και στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ, με οριακή πλειοψηφία του Δ.Σ. Τότε, βέβαια,..

Ποινικό αδίκημα η μή καταβολή του Δώρου Πάσχα

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α780) καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, στην οποία προβλέπεται ότι:
• Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2016 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2016 μέχρι 30-04-2016.
• Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
• Στο αρ. 10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι την Μεγάλη..

Για κάθε ενδεχόμενο

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Πρώτο περιστατικό: Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος λέει: «Εγώ δεν θα φέρω νομοσχέδιο στη Βουλή με το όριο για το αφορολόγητο κάτω από τα 9.100 ευρώ».
Δεύτερο περιστατικό: Η τάση των 53, στην οποία ανήκουν ο κ. Τσακαλώτος και άλλοι υπουργοί, σε κείμενό της αναφέρει (σε ελεύθερη απόδοση): «Καλύτερα να συγκρουστούμε και να πέσουμε, παρά να μας ρίξει η κοινωνία».
Τρίτο περιστατικό: Τρεις κυριακάτικες εφημερίδες («Καθημερινή», «Real News», «Δημοκρατία») υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς απείλησε με παραίτηση στην περίπτωση που οι θεσμοί καθυστερήσουν την αξιολόγηση, επιμείνουν στη θέση ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα και δώσουν ψίχουλα για το χρέος.
Σας μυρίζει μεθόδευση; Η κυβέρνηση διέψευσε το σενάριο περί παραίτησης Τσίπρα με τα..

Στον εισαγγελέα παραπέμπεται ο Σταύρος Ψυχάρης

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, καθώς η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη του ΔΟΛ είναι ανακριβείς και ελλιπείς. Ο Σταύρος Ψυχάρης παραπέμπεται στον εισαγγελέα για τα πόθεν έσχες της περιόδου από 2008 έως 2015.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, το οποίο διαβιβάζεται στον αρμόδιο εισαγγελέα, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης από 2008 έως 2015 είναι ανακριβείς και ελλιπείς.
Μετά την εκπνοή και της δεύτερης προθεσμίας που του είχε δοθεί, προκειμένου να υποστηρίξει τα δηλωθέντα εισοδήματα του, ο Στ. Ψυχάρης δεν προσκόμισε κανένα νέο στοιχείο, όπως ανέφερε μέλος της Επιτροπής.
Το ίδιο μέλος διευκρίνισε ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής Ψυχάρη στη Δικαιοσύνη για μη..

Και η Μαρία Σαράφογλου...

...και η Ηρώ Καριοφύλλη (sorry, αυτό είναι από άλλη διαφήμιση)...

Ο εναλλακτικός τίτλος βέβαια θα μπορούσε να ήταν "Η Μαρία της σιωπής", καθώς η παρουσιάστρια του Mega ελάχιστα μίλησε, τουλάχιστον την πρώτη ώρα.
Ο Χατζηνικολάου και σε αυτή την εκπομπή έκανε ένα ακόμη άνοιγμα στο παλιό του κανάλι. Μετά τους Οικονομέα και Καμπουράκη, κάλεσε στον Ενικό και την Μαρία Σαράφογλου.
Βεβαίως, το χρώμα στην εκπομπή έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης που έστησε καυγάδες με τον.. 

ΠΑΟΚ και ας μη χαρώ ποτέ μου

21_06_20150903_kt_7210_sooc1441293171Οταν ήμουν παιδί η αλάνα γύρω από το γήπεδο της Τούμπας είχε ακόμα επάνω της το πρώτο χώμα. Την όργωναν τα καρότσια, φορτωμένα με κασέτες. Παράνομες για το σπίτι, νόμιμες για το αυτοκίνητο – εκείνες οι μεγάλες οι άσπρες. «Πάρτε κασέτες από τους γύφτους» φώναζαν οι «άλλοι» στο τοπικό ντέρμπι. Η περιγραφή ήταν λίγο ως πολύ ακριβής. Στη δυτική Θεσσαλονίκη μπορεί να κυκλοφορούσαν Ντάτσουν χωρίς πινακίδες, όλα, όμως, έφεραν το «ΠΑΟΚ αγάπη μου», προαιρετικά δε και το «Η Παναγιά μαζί σου» (το «γ» στην «Παναγιά» μόλις που ακούγεται).
Δίπλα στα καρότσια, που έπαιζαν βραχνιασμένο Στράτο και πικραμένο Στέλιο, ήταν οι ψησταριές. Ο καπνός έφτιαχνε ατομικό μανιτάρι  από τσίκνα.  Λουκάνικα, σουβλάκια, ψωμάκι, πίτα. «Θα με κάνεις ένα σάντουιτς με σουβλάκι;». Με χώμα από την αλάνα, ντομάτα και μουστάρδα για.. 

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

48ωρες απεργίες σε όλα τα ΜΜΕ

Με τη συμμετοχή των Προέδρων και των μελών όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της Ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για το Ασφαλιστικό.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για άμεσες αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του Κλάδου και τη διάσωση του πόρου που ενισχύει την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων μας.
Υλοποιώντας την κοινή βούληση όλων των εκπροσώπων, συνήλθε αμέσως μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ και αποφάσισε την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας ως εξής:
Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ,..

Oι (πολύ) δύσκολες) ημέρες του Τύπου

Δεν πληρώνει ούτε η εφημερίδα-τράπεζα

Την ώρα που ο Μπόμπολας καθυστερεί στις πληρωμές, ο Ψυχάρης το ίδιο, το Mega αθετεί τη δέσμευσή του για την εξόφληση του μισθού Μαρτίου και αξιόπιστα συγκροτήματα αποδεικνύονται ασυνεπή, υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες εφημερίδες που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν ή υπήρχαν… Τουλάχιστον μία εξ αυτών (παλιάς κοπής) παρέμενε μέχρι πριν από λίγο καιρό συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της. Ήσουν ευτυχής αν δούλευες εκεί. Γιατί δεν παρασύρθηκε σε μαζικές απολύσεις, δεν έκανε μειώσεις στους μισθούς (τουλάχιστον μεγάλες και επαναλαμβανόμενες,..

«Ηγέτες» για babysitting

 Γράφει ο Δημήτρης Σούλτας

Η τελευταία φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κουζίνα του σπιτιού του, όπου ο επικοινωνιολόγος θεωρεί ότι η επιτήδευση είναι «φυσικότητα»,είναι μία ακόμα προσπάθεια να πεισθούμε ότι ένας γόνος πολιτικής οικογένειας είναι «ένας από μας». Ο ελληνικός λαός καλείται, εδώ και πολλά χρόνια, σε ένα ιδιότυπο babysitting των γόνων, ώστε αυτοί να πιστέψουν – και μαζί τους κι εμείς- ότι είναι προικισμένοι και σοφοί ηγέτες, έτοιμοι «να δώσουν λύσεις»
Μετά το επικοινωνιακό ρεσιτάλ του Μπάρακ Ομπάμα, επί οκτώ συναπτά έτη, είναι γνωστό ότι πολλοί ηγέτες, Έλληνες και ξένοι, έχουν πάθει «Ομπάμα». Ας θυμηθούμε τις πρόσφατες φωτογραφίες που διένειμε το Μαξίμου με τις «φυσικές», «άνετες» και «γεμάτες αυτοπεποίθηση» φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα σε στρατιωτικά και πολιτικά αεροπλάνα, κατά τη διάρκεια κρίσιμων ταξιδιών του. Ήταν αναμενόμενο ότι σειρά σ’ αυτό το ομπαμικό επικοινωνιακό παιχνίδι θα πάρει και ο..

Να επιλυθούν άμεσα τα εκκρεμή εργασιακά ζητήματα στην ΕΡΤ

Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών που στάθηκε στο πλευρό των απολυμένων – μετά το «μαύρο» - της ΕΡΤ, ενισχύοντας τη νικηφόρα προοπτική του αγώνα τους, συνεχίζει να στηρίζει τα αιτήματα όλων των εργαζομένων της που επέστρεψαν στη δουλειά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη μη επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ με κυρίαρχο το θέμα της μη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κι ακόμη, τη μη καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης, την αυθαίρετη επιβολή της οκτάωρης καθημερινής εργασίας, την αναγκαστική προκαταβολική χορήγηση ρεπό προκειμένου να αποφευχθεί η νόμιμη αποζημίωση..

Θρίλερ με την έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα

Για επτά αδικήματα ζητούν οι Κύπριοι την έκδοσή του - Αναβλήθηκε η απόφαση του συμβουλίου Εφετών

«Όλη μου η ζωή είναι αυτός ο όμιλος Ελλάκτωρ, όπου απασχολούνται 10.000 άτομα. Βασίζομαι στους συνεργάτες μου. Οι διευθυντές των εταιρειών που εντάσσονται στον όμιλο έχουν αυτοτέλεια. Δε θα μπορούσα εγώ σε 55 εταιρείες να δίνω εντολή για πληρωμές της τάξεως των 10.000 ευρώ. Αν γίνανε αυτά, τα έκαναν μόνοι τους. Θέλω να δικαστώ στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι εδώ θα δικαστώ ψύχραιμα και δίκαια»...
Τα παραπάνω υποστήριξε ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας, ενώπιον του συμβουλίου Εφετών όπου συζητήθηκε το αίτημα των κυπριακών αρχών για έκδοσή του στην Κύπρο, προκειμένου να..

Έρχεται μητρώο ιστοσελίδων στο διαδίκτυο

Τι αλλάζει στην κρατική διαφήμιση στα ΜΜΕ

Μετά την προκήρυξη των τεσσάρων αδειών για τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου και ελεύθερης λήψης η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προχωρεί στην καταγραφή και σύνταξη μητρώου ON LINE MEDIA στο διαδίκτυο.
Με το Μητρώο επιχειρείται η χαρτογράφηση, η καταγραφή, και η πιστοποίηση των ιστοσελίδων στο Ιντερνετ προκειμένου, όπως δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, "να μπει τάξη και διαφάνεια στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο του διαδικτύου".
Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης θα κληθούν, από την ερχόμενη εβδομάδα, όσοι διατηρούν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο (ενημερωτικές κλπ), εφόσον το επιθυμούν, να δηλώσουν..

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Από την «αριστερή παρένθεση» στην «απειλή παραίτησης» Τσίπρα

Σενάρια πολιτικών εξελίξεων πυροδοτεί και πάλι η εμπλοκή μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την αξιολόγηση – σενάρια που διαψεύδει μεν το Μαξίμου, αλλά χτίζονται σταθερά πάνω στο μήνυμα της κυβέρνησης ότι «δεν θα προχωρήσει ούτε βήμα πέρα από τη συμφωνία του Αυγούστου» και διευκολύνουν την τακτική εκλογικής ετοιμότητας και συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Δύο πρωτοσέλιδα, της Real News και της Καθημερινής της Κυριακής, έδωσαν νέα τροφή στην εν λόγω σεναριολογία εμφανίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να προειδοποιεί τους δανειστές με παραίτηση αν επιμείνουν σε μέτρα πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού.
«Απειλεί με παραίτηση!» είναι ο τίτλος της Real News, που στο ρεπορτάζ της υποστηρίζει ότι..

Η μόνιμη λογοκρισία του Πρετεντέρη

Γράφει ο Περικλής Κοροβέσης
Το 2013, στο Πανεπιστήμιο της Κάρλσταντ της Σουηδίας, ο καθηγητής Κρίστερ Κλέργολ έκανε ένα πείραμα με ένα μικρό αριθμό φοιτητών του. Τους μοίρασε μερικά κείμενα, που τα μισά είχαν γραφτεί ρομποτικά, δηλαδή από κομπιούτερ, και τα άλλα μισά από ανθρώπους με σάρκα και οστά. Το σύνολο των φοιτητών βρήκε τα ρομποτικά κείμενα πιο αντικειμενικά, πιο αξιόπιστα, αλλά λίγο πληκτικά.
Το ίδιο πείραμα επανέλαβε στο Πανεπιστήμιο Μονάχου ο καθηγητής Αντρέας Γκρέφε, σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών, και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.
«Οι φοιτητές εκτιμούν πως τα ρομποτικά κείμενα είναι πιο αξιόπιστα από τα κείμενα που γράφουν οι άνθρωποι» ήταν η κατάληξη της έρευνας του καθηγητή.
Περιττό να πούμε πως όλα τα κείμενα είχαν σχέση με τη δημοσιογραφία. Γι’ αυτό τον σκοπό άλλωστε είχε γίνει και η έρευνα.
Αυτή η είδηση πέρασε απαρατήρητη. Και όμως, είναι η χειρότερη απειλή για το μέλλον της..

Ποιος ζήτησε από το «Βηματοδότη» να μη γράφει για Σταύρο;

 ...και επέβαλε στα «ΝΕΑ» καθημερινή αναφορά με φωτογραφία του;

Τι φρένο; Χειρόφρενο έβαλαν στον πάντα καλά ενημερωμένο «Βηματοδότη» της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ»… Σιωπητήριο λέγεται ότι επιβλήθηκε… Ρητή απαγόρευση να μην ξαναπιάσει στο στόμα του (και στην πένα του) τον διάσημο Σταύρο!
Μετά τα επικά κραξίματα ήρθε ο όρκος σιωπής!
Από τα «αξέχαστα»:
Σαν τα πουκάμισα αλλάζει τις εκπροσώπους Τύπου ο Σταύρος
-  Επειδή και πάλι θέλει να ξεχωρίζει τοποθέτησε ως μέλη του πρωινού καφέ μόνον υπαλλήλους..