ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Σπίρτζης: Καθ΄ υπαγόρευσιν δημοσιογράφου του ΔΟΛ οι ερωτήσεις Αυγενάκη

Αυγενάκης: Εχει υπάρξει επικοινωνία έστω κι ενός μέλους του "κυκλώματος των εκβιαστών" με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος;

Μύλος στο πολιτικοδημοσιογραφικό στερέωμα με καταγγελίες ένθεν κακείθεν για «στημένες ερωτήσεις» στη Βουλή και ερωτήσεις με υπονοούμενα για επικοινωνία και συνάντηση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους με μέλος του κυκλώματος των εκβιαστών.
Βαριές κατηγορίες εναντίον του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων. Μιλώντας στο κανάλι Blue Sky ο Χρ. Σπίρτζης υποστήριξε πως ο αναπληρωτής Γραμματέα της ΝΔ «έκανε ερωτήσεις στη Βουλή καθ΄υπαγόρευσιν δημοσιογράφου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη».
«Δημοσιογράφοι, από συγκεκριμένο συγκρότημα παίρνουν στο τηλέφωνο τον κ. Αυγενάκη και του υπαγορεύουν να κάνει ερώτηση σε σχέση με δημοσίευμα που υπάρχει. Εγώ θυμάμαι ότι ο κ. Αυγενάκης έχει κάνει ερώτηση για δημοσίευμα που υπήρχε στο Βηματοδότη και αμέσως μετά την ερώτηση..

Αδέσμευτες δημοσιογραφικές πένες...

Προφυλακίστηκε ο Μουσσάς, ελεύθεροι με όρους οι Μαυρίκος και Φράγκου

Προφυλακίστηκε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μουσσάς ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, (απαγόρευση εξόδου και χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ) αφέθηκαν ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος και ο δημοσιογράφος Χρ. Φράγκου. Kαι οι τρεις κατηγορούνται ότι έκαναν εκβιασμούς προκειμένου να αποσπούν διαφημιστικά κονδύλια .
Ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» Π. Μαυρίκος υποστήριξε στην απολογία του, την οποία έκανε χωρίς δικηγόρο, ότι υπήρξε «θύμα της αδέσμευτης δημοσιογραφικής του πένας», ενώ άφησε αιχμές για τη σχέση του ενός από τους συγκατηγορουμένους του με την καταγγέλλουσα υπάλληλο της ΕΥΔΑΠ, υποστηρίζοντας ότι ήταν... «στενή φιλική έως και ερωτική».
Ο εκδότης αρχικά δεν θέλησε να απολογηθεί χωρίς δικηγόρο και σύμφωνα με ανακοίνωση..

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Απεργούμε δεν επαιτούμε…

Απόφαση – πλαίσιο της συνέλευσης – συγκέντρωσης της ΕΣΗΕΑ

Οι δημοσιογράφοι δε ζητούν εξαιρέσεις, απορρίπτουν, όπως και όλη η κοινωνία, το νομοσχέδιο με τις ισοπεδωτικές διατάξεις για το Ασφαλιστικό. Είναι αποφασισμένοι να δώσουν ξεκάθαρη αγωνιστική απάντηση με απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένα πρόγραμμα δράσης μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
Αυτό υπογραμμίζεται στο ψήφισμα της χθεσινής έκτακτης συνέλευσης – συγκέντρωσης των μελών της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο αναφέρεται ότι:
Α. Συγκροτείται διευρυμένη απεργιακή επιτροπή, η οποία θα οργανώσει τους δημοσιογράφους στους χώρους εργασίας και θα προωθήσει τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ σε εφημερίδες, σε..

Ο… καρτερικός συνδικαλισμός του προεδρείου της ΕΣΗΕΜΘ...

...απέναντι στην εργοδοσία της εφημερίδας «Μακεδονία»

Είσαι πάνω από έξι μήνες απλήρωτος; «Υπομονή» απαντάει το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ!
Οι «επαγγελματίες» στην… ανάσχεση των εργατικών απαιτήσεων έπειτα από μια συνέλευση που το κλίμα διαμορφώθηκε από διευθυντικά και διοικητικά στελέχη της εφημερίδας «Μακεδονία» αποφάσισαν ότι «δε συντρέχει λόγος απεργιακών κινητοποιήσεων» παρά το γεγονός ότι οφείλονται στους εργαζόμενους δεδουλευμένα 6,5 μηνών!
Είναι οι ίδιοι που υποσχέθηκαν εργασιακό «παράδεισο» όταν το εκδοτικό συγκρότημα προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις για να εγκριθεί χρηματοδότηση 10,2 εκατ ευρώ (!) ενώ παρουσίασαν ως σωτηρία την ένταξη της εφημερίδας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα στο πλαίσιο του οποίου ρυθμίστηκαν και οφειλές της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους από το 2011.
Η δικηγόρος Βίκυ Σουλοπούλου η οποία παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου..

Επιδοτούμενη παραδημοσιογραφία

Με επιστολή του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης προς τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ζητάει να δοθεί διαταγή στην Οικονομική Αστυνομία προκειμένου να διερευνηθούν οι δαπάνες διαφημιστικού και επικοινωνιακού περιεχομένου, των τελευταίων ετών, όλων των εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προαναγγέλλει ρύθμιση για την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση, όχι μόνο των κρατικών δαπανών για τη διαφήμιση αλλά και των τραπεζών (δημόσιες σχέσεις, έξοδα προβολής, χορηγίες, εταιρική ευθύνη κ.λπ).
Οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά την αποκάλυψη του παραδημοσιογραφικού δικτύου που..

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

«Θέλω πέντε εκατομμύρια»!..

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης (fb)

Τώρα που βράζει ο τόπος με τις αποκαλύψεις για δημοσιογραφικούς εκβιασμούς, θυμήθηκα κι εγώ μια ιστορία από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πρωταγωνιστές, σημαντικός παράγων του πολιτικού βίου και εξέχουσα προσωπικότητα της τέταρτης εξουσίας. Μακαρίτες πλέον και οι δύο...
Μια μέρα λοιπόν, παίρνει τηλέφωνο ο δημοσιογράφος τον πολιτικό και αιτείται συναντήσεως. Κι αμέσως αρχίζουν να βαράνε τα τέλια, διότι ο λειτουργός του Τύπου ήταν γνωστός εκβιαστής. "Μην ανησυχείτε", διαβεβαιώνουν οι αστυνομικοί τον πολιτικό, "θα τον τσακώσουμε εκατό τοις εκατό".
Κι επειδή οι κάμερες εκείνη την εποχή ήταν μεγάλες σαν βερυκοκιές, γέμισαν το δωμάτιο της συνάντησης με μικρόφωνα.
Φτάνει λοιπόν κάποια στιγμή η ώρα του ραντεβού, υποδέχεται ο πολιτικός τον δημοσιογράφο,..

Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς

Aνακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών

Ο δημοσιογραφικός κόσμος οφείλει και πρέπει να στέκεται απέναντι από την όποια εξουσία, πολιτική, οικονομική-επιχειρηματική ή άλλη και να ερευνά και να αναδεικνύει χωρίς  εμπόδια ή εξαρτήσεις τα "κακώς κείμενα" όπου κι αν εμφανίζονται αυτά, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
Η απρόσκοπτη δημοσιογραφική έρευνα και κριτική, όσο σκληρή κι αν είναι, με βάση και τους κανόνες δεοντολογίας, δεν πρέπει να συγχέεται με τη μεμονωμένη εργαλειοποίηση της δημοσιογραφικής ιδιότητας ή της εκδοτικής δραστηριότητας από ορισμένους που έχουν σαν σκοπό είτε την αποκόμιση "μαύρου" χρηματικού οφέλους είτε τη..

Η χαρά του χομπίστα...

Ποια λύση μπορεί ο ΠΣΑΤ για τους «ετεροεπαγγελματίες» τού χώρου;

Στο Πειθαρχικό του ΠΣΑΤ παραπέμπεται στέλεχος της εφημερίδας Γαύρος και του gavros.gr για εξαιρετικά προσβλητική και χυδαία επίθεση σε δημοσιογράφο. Είναι μια από τις δύο σκληρές επιθέσεις που δέχτηκαν συνάδελφοι, όπως είχε αναφέρει ο Harddog χωρίς να παραθέτει ονόματα των
δημοσιογράφων που καθυβρίστηκαν. Κατά τα άλλα ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ (δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος από τη εκλογή του) είναι και η συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ «ώστε να αντιμετωπίσει φαινόμενα ενασχόλησης ετεροεπαγγελματιών..

Πρέπει να κλείσω, μου τηλεφωνεί ο Τσίπρας!

«Μισό λεπτό είναι ο πρωθυπουργός στο τηλέφωνο. Πρέπει να διακόψω»!  Aυτό είπε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοσταθμού Παραπολιτικά FM με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο, το πρωί της Τετάρτης, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως επρόκειτο να μπει στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, μετά την σύντομη διακοπή, ο δημοσιογράφος την ρώτησε: «Τώρα να πω συγχαρητήρια;» και η νέα υφυπουργός απάντησε: «Ναι να πείτε. Είχα το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού και στις 15:30 ώρα θα γίνει η ορκωμοσία».
 Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ανακοινώθηκε ως η αντικαταστάτρια του Παναγιώτη Σγουρίδη..

Ο καλός κύριος Μουζάλας

Δυο λόγια για τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Δεν έχουμε βρεθεί, δεν έχουμε συναντηθεί, δεν έχουμε μιλήσει, ούτε κατ’ ιδίαν, ούτε στο τηλέφωνο. Δεν γνωρίζω αν είναι αριστερός ή δεξιός, προοδευτικός ή συντηρητικός, αν εξακολουθεί να διαβάζει εφημερίδες ή αν προτιμάει το ίντερνετ, αν πηγαίνει σινεμά για να διασκεδάσει, αν ακούει Παντελίδη, αν διαβάζει Ουμπέρτο Έκο και Χάρπερ Λη. Και δεν σκοπεύω να βγάλω συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του επειδή διάβασα στο Γουίκυ ότι είναι υπέρ του φυσιολογικού τοκετού. Εκείνο που ξέρω όμως, αυτό που έμαθα πολύ καλά τους τελευταίους μήνες, είναι ότι τώρα που βράζει το νερό και το σίδερο καίει καλύτερη. επιλογή από τον Μουζάλα δεν μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας.
Μην ετοιμάζετε, παρακαλώ, τις χατζάρες, δεν σκοπεύω εδώ να ρίξω λάσπη στη..

O Ψυχάρης, τα δάνεια και μια αρκούδα

Γράφει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος)

Η είδηση της άσκησης δίωξης στον Σταύρο Ψυχάρη για τα επισφαλή δάνεια που έλαβε από την Alpha Bank σκόρπισε ένα κύμα ευφορίας στο Διαδίκτυο.
 Οχι βέβαια σαν αυτό που θα σκόρπιζε πριν 10 ή ακόμα καλύτερα 20 χρόνια -όταν ο Ψυχάρης ήταν ο παντοδύναμος θείος όλων μας και ο ΔΟΛ διατηρούσε τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο των μοχλών κίνησης της χώρας-, αλλά ακόμα και σήμερα όλο και κάποιο τουίτ έκανε πλάκα, όλο και κάποιο ποιοτικό σάιτ τύπου periodista πανηγύριζε για τη συντριβή που υπέστη η διαπλοκή από κάποιον τίμιο εισαγγελέα, απόγονο του Νίκου Κούρκουλου τότε που γ..μούσε τα πρέκια στον Κατράκη στις ταινίες του Φώσκολου.
Εχοντας υπάρξει «πιστωτής» του Σταύρου Ψυχάρη για κάποια χρόνια, δανείζοντας του την εργατική δύναμή μου μαζί με αρκετές εκατοντάδες ακόμα συναδέλφους μου -δάνειο το οποίο έχει..

Επεσε ξύλο στον ΣΠΟΡ FM!

Πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της  Τετάρτης στα γραφεία του ΣΠΟΡ FM, καθώς δύο εκ των παραγωγών του ραδιοφωνικού σταθμού ενεπλάκησαν σε καυγά, με αποτέλεσμα τρίτοι να μπουν στη μέση για να τους χωρίσουν και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το σκηνικό του επεισοδίου:
Το απόγευμα ο Αρης έχοντας στα χέρια τυπωμένο ένα postάρισμα κάποιου στο Facebook που ήταν υβριστικό εναντίον του, ζήτησε εξηγήσεις από τον Μπάμπη ο οποίος είχε κάνει like (!) στην εν λόγω ανάρτηση που μιλούσε για την «τριάδα της αρπαχτής», τον Βασίλη, τον Γιώργο και τον μαινόμενο Άρη.
Οι εκφράσεις που αντάλλαξαν οι δύο τους δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλά ήταν επιεικώς του δρόμου («θα σε γα… ρε μ…» και άλλα συναφή). Στην κουβέντα παρενέβη με άγριες διαθέσεις..

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η «λευκή» απεργία της Τρέμη στο Mega

Συνεχίζεται η «λευκή» απεργία της Ολγας Τρέμη από τις κεντρικές συσκέψεις για το δελτίο ειδήσεων του Mega, κάνοντας περισσότερο εμφανή την απόσταση που τη χωρίζει πλέον από τον διευθυντή ειδήσεων του καναλιού, Μανώλη Καψή, αλλά και τον Κώστα Σπυρόπουλο. Απόσταση που οφείλεται στις επιλογές τους ως προς τη δομή του δελτίου, αλλά και στη φημολογία που κυκλοφορεί έντονα, ότι ο Μανώλης Καψής πολύ θα ήθελε να την αντικαταστήσει από τη νέα σεζόν με άλλο πρόσωπο.
Αυτή την εβδομάδα, η γνωστή παρουσιάστρια πέρασε από την κεντρική σύσκεψη -και όχι μόνο μία μέρα- ίσα ίσα για πέντε λεπτά, χωρίς να μιλήσει, και μάλιστα αφότου αυτή είχε ξεκινήσει. Αμέσως μετά, αποχώρησε επιδεικτικά για το..

Ο υπόκοσμος και οι εκβιαστές των σαλονιών

Mαυρίκος, Φράγκου και Μουσσάς οδηγούνται στον εισαγγελέα
Στο θέμα των ημερών, με τους δημοσιογράφους που φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να έκαναν εκβιασμούς προκειμένου να αποσπούν διαφημιστικά κονδύλια, αναφέρθηκε σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Αφορμή ήτανη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την Αξιολόγηση.
Ο Ν. Παππάς επέκρινε την αρνητική, όπως είπε, στάση της αντιπολίτευσης στη ρύθμιση για το ΕΣΡ, αλλά και στη διάταξη για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για φαινόμενα εκβιαστών που λυμαίνονται την διαφημιστική πίτα.
«Γιατί δεν θέλουμε να αδειοδοτηθούν τα κανάλια; Ποιοι είναι αυτοί που θα λειτουργούν με τα θαλασσοδάνεια εσαεί; Ποιοι είναι αυτοί που θα νέμονται τη διαφήμιση του διαδικτύου μέσω..

Το φθινόπωρο του πατριάρχη

Όσα έγραφε ο Χρήστος Ξανθάκης για ΔΟΛ και Ψυχάρη πριν τριάμιση χρόνια

Αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, τα παρακάτω δεν τα έγραψα χθες ή προχθές, τα έγραψα, στην "Ελευθεροτυπία" στις 8 Σεπτεμβρίου του 2013. Και όχι, δεν είμαι μέντιουμ. Απλώς μερικοί δημοσιογράφοι αντί να κάνουμε δημόσιες σχέσεις, κάνουμε τη δουλειά μας.
Πριν από κάνα τεσσάρι χρόνια μιλούσα μ' έναν φίλο μου σχετικό με τα media. Και συζητούσαμε την κατάσταση όπως επρόκειτο να διαμορφωθεί με όρους κρίσης. Ελεγα εγώ, έλεγε αυτός, κάποια στιγμή φτάσαμε στο «διά ταύτα». Πήρα το λόγο. «Ετσι όπως το βλέπω», του είπα, «με τη διαφήμιση σε ελεύθερη πτώση και τις κρατικές χορηγίες έτοιμες να πιάσουν πάτο, μόνο μία πορεία υπάρχει. Τα ΜΜΕ θα φάνε τις σάρκες τους. Ή ακόμη καλύτερα, θα φάει το ένα τις σάρκες του αλλουνού...».
Να μην το παινευτώ, αλλά σωστά το προφήτευσα. Το έχουμε δει όλοι το φαινόμενο του κανιβαλισμού στα ελληνικά media τα τελευταία έτη. Γκρεμίστηκε η «Ελευθεροτυπία», το Νο 2 μαγαζί στον Τύπο (και ξαναβγήκε με αίμα!), εξαερώθηκαν οι εφημερίδες του Γιώργου Κουρή, αντάμα..

Αυστριακός Μικρομεγαλισμός

Πού είναι λοιπόν ο Βέρνερ Φάυμανν, ο «συμπαθής» Αυστριακός καγελάριος, που μέσα στο 2015 είχε συναντηθεί τόσες φορές με τον Αλέξη Τσίπρα, στη Βιέννη, στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στη Λέσβο και τόση συμπάθεια και κατανόηση έδειχνε για το οικονομικό αλλά και για το προσφυγικό πρόβλημα της Ελλάδας. Απλά εξαφανισμένος.
Η μπάλα είναι πλέον στους συντηρητικούς του υπουργούς Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ και Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, οι οποίοι φαίνεται να διακατέχονται από αυτόν τον κλασσικό μοναρχικό μεγαλοϊδεατισμό, που πάντα διέκρινε την «αστική τάξη» της Δημοκρατίας των Αλπεων, η οποία και γαλουχήθηκε με νοστλαγικές ιστορίες για την αλλοτινή αυτοκρατορία, όπου «ο ήλιος δεν έδυε ποτέ.»
Από κοντά πάντως και ο rookie της παρέας, ο Υπουργός Αμυνας και... Αθλητισμού Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, σοσιαλδημοκράτης αυτός, ο οποίος θέλει να στείλει στρατό σε όλα τα Βαλκάνια. Αυτό θα πει... υπερδύναμη.
Είναι σαφές ότι η μικρή Αυστρία βλέποντας να δύει ο ευρωπαϊκός ήλιος, κάτω από τον..

Oταν ο Πρετεντέρης κατάπιε την γλώσσα του...

Ο ένας αλλά (Κ)λέων και οι χαμένες ειρωνείες του Γιάννη

Ο Κλέων Γρηγοριάδης και απέναντί του (όχι μόνο χωροταξικά) οι Πέτρος Τατσόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπαχρήστος και ο Γιάννης Πρετεντέρης στην παρουσίαση (την... αντικειμενική) της εκπομπής. Τόση δημοκρατία, τέτοια ισορροπία σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, πώς την αντέχουν στην «Ανατροπή» του Mega;
Βέβαια ο Κλέων Γρηγοριάδης δεν καταλαβαίνει από κάτι τέτοια. Και όπως το καλοκαίρι πριν το ΟΧΙ αν θυμάστε, έτσι και τώρα και παρά τα ειρωνικά γελάκια του Ιωάννη Πρετεντέρη, τους τα είπε για μία ακόμα φορά. Για την Eldorado, τώρα.
«Ο Μπόμπολας είναι μέτοχος της Eldorado» έλεγε ο Κλέων, «δεν είναι, πάμε παρακάτω» απαντούσε ψευδώς αλλά χαμογελαστός ο Γιάννης Πρετεντέρης, μια και η «Ελληνικός Χρυσός» ανήκει..

Η εισβολή στην ΕΡΤ πίκρανε την Κανέλλη

Επεισοδιακή ήταν η επέτειος για τα 50 χρόνια της δημόσιας τηλεόρασης. Το δελτίο ειδησεων της ΕΡΤ διακόπηκε στον αέρα, το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από εισβολή μελών της ομάδας «Ρουβίκωνας», στο στούντιο. Κατά την εισβολή τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 22 προσαγωγές.
Η εισβολή σημειώθηκε τη στιγμή που ο Πάνος Χαρίτος συνομιλούσε με τη Λιάνα Κανέλλη για τα 50 χρόνια της ΕΡΤ. Ομάδα περίπου 20 ατόμων, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι νωρίτερα στο καφενείο της ΕΡΤ, εισέβαλε στο στούντιο, απαιτώντας να διαβάσει ένα κείμενο.
Το σήμα στο δελτίο έπεσε και στη συνέχεια υπήρξαν «διαπραγματεύσεις» τόσο με τον Χαρίτο όσο και με τη Κανέλλη για να διαβαστεί το κείμενο. Μετά από λίγα λεπτά το σήμα επανήλθε, με τον..

O Bασίλης Mπόνιος «απολογείται» και διευκρινίζει

Ο ιδρυτής-διαχειριστής του σάιτ koyrdistoportokali, Βασίλης Μπόνιος, με αφορμή το γεγονός ότι το όνομά του αναφέρεται στη δικογραφία με τη δράση του «λαθρόβιου» εκδότη Παν. Μαυρίκου και των δύο δημοσιογράφων (Π. Μουσσάς, Χρ. Φράγκου), σε σημείωμά του «απολογείται» και διευκρινίζει ότι δεν έχει καμμιά σχέση κι εμπλοκή με την υπόθεση σην οποία οι τρεις κατηγορούνται ότι εκβίαζαν με σκοπό να εξασφαλίζουν διαφημιστικά κονδύλια από οργανισμούς του Δημοσίου και τράπεζες.
Ακολουθεί το κείμενο του Βασίλη Μπόνιου (και τα συμπεράσματα δικά σας):
"Εχοντας πάει επί 10 χρόνια καροτσάκι όλες τις κυβερνήσεις ήταν λογικό για την Κολομβία των Βαλκανίων στην οποία ζούμε να βρεθεί το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” και ο ιδρυτής του σε μια δικογραφία.
Τόσους και τόσους ενοχλούμε καθημερινά με την παρουσία μας-άργησαν 10 χρόνια να ασχοληθούν μαζί μας με παρακρατικό τρόπο.
Οσο αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση η κα Αμαλία Κάντζου, επικεφαλής του γραφείου τύπου της ΕΥΔΑΠ που έκανε την καταγγελία γνωρίζει πολύ καλά (το γνωρίζουν..

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ψυχάρης, η τράπεζα και τα μυστήρια

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης (για κακούργημα) κατά του αφεντικού του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, ο Οργανισμός έβγαλε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται το γεγονός «γιατί ένα δάνειο που είναι εξασφαλισμένο και εξυπηρετείται όπως και τα υπόλοιπα τυγχάνει διαφορετικής μεταχειρίσεως...».
Η ανακοίνωση, που προφανώς έχει γραφεί καθ΄υπαγόρευσιν του Ψυχάρη, καταλήγει με τη διαπίστωση: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημεία των καιρών - την συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων και την επιθετική πολιτική ρητορεία ορισμένων κατά των ΜΜΕ – που διαμορφώνουν το όζον πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα κινείται. Αντιλαμβανόμεθα καλύτερα από όλους τη σκοπιμότητα που το περιβάλλον αυτό υπηρετεί. Ξέρουμε επίσης ότι είναι προσωρινό».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του ΔΟΛ:

Παραδημοσιογραφία και εκβιασμοί

Ολη η δημοσιογραφική πιάτσα γνωρίζει εδώ και χρόνια τις μεθόδους χρηματοδότησης (απόσπασης διαφημιστικών πακέτων) με λιγότερο ή περισσότερο εκβιαστικό τρόπο, που μετέρχονται διάφοροι φερόμενοι ως εκδότες και δημοσιογράφοι οι οποίοι εμφανίζονται να διαθέτουν ή να επηρεάζουν κάποια κλασικά ΜΜΕ, καθώς και δεκάδες, ανώνυμες κυρίως, «ενημερωτικές» ή «οικονομικές» ιστοσελίδες.
Είναι καιρός να ομολογήσουμε ότι η πολύτιμη ασφαλώς ελευθερία του διαδικτύου, καλώς μεν επιτρέπει και ανέχεται τα πάντα: ψέματα, τερατολογίες, ακόμα και τη συκοφαντία, μη κακουργηματικού βαθμού. Αλλά αυτή η ελευθερία λειτουργεί συχνά ως άλλοθι.
Εδώ και χρόνια, βλέπαμε στα δημοσιογραφικά γραφεία και στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και αναρωτιόμαστε, πώς και με ποια κριτήρια, μπορούν να επιβιώνουν και να δημιουργούνται..

Το σχέδιο Πετρόπουλου για τα δημοσιογραφικά Ταμεία

Ολόκληρο το κείμενο του (τελικού) non paper

Την ώρα που η Ενωση των δημοσιογράφων της Αθήνας καλεί τα μέλη της σε έκτακτη Γενική Συνέλευση (αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί  στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL) για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Ασφαλιστικού, στην ΠΟΕΣΥ και τους προέδρους των Ενώσεων Συντακτών έχει σταλεί από τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, σε γραπτή επίσημη μορφή, το κυβερνητικό σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται πλέον με σαφήνεια η πρόθεση κατάργησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και η υπαγωγή του στον επονομαζόμενο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Οι zoornalistas δημοσιεύουν το γραπτό σχέδιο Πετρόπουλου (το τελικό non paper) που δόθηκε με κάθε μυστικότητα στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ,..

To τάμα (του Χρ. Ζαμπούνη) στη Μύκονο

Με φόντο την Ελλάδα της κρίσης εκτυλίσσεται ένα ερωτικό αστυνομικό θρίλερ. Εμπνευσμένο από οικείες καταστάσεις, πρόσωπα και πράγματα, το «Τάμα στη Μύκονο» αποτελεί μια σκληρή αποτύπωση της εποχής, όπου οι δυνάμεις του καλού έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά τα προσωπικά αδιέξοδα των πρωταγωνιστών. Ποιος θα επικρατήσει τελικά; Πώς το βάσανο που βιώνει η χώρα έχει μεταφερθεί στις ψυχές των κατοίκων της; Μπορεί να είναι ο έρωτας καταφύγιο; Μέχρι πού έχει φτάσει η διαφθορά και ποιοι αντιστέκονται σ’ αυτήν;
Στην παράδοση της κοινωνικής μυθιστοριογραφίας, ο Χρήστος Ζαμπούνης επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα ήθη μιας τρεκλίζουσας κοινωνίας που ζει..

Η Γιάννα εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα

Απέλυσε όλο το προσωπικό (και την μόνιμη κομμώτρια της Φιλοθέης) κι έφυγε για το εξωτερικό

Αηδιασμένη, πικραμένη και εξοργισμένη από τη συμπεριφορά των αχάριστων ελλήνων, η Γιάννα Αγγελοπούλου πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά τη χώρα και να μετακομίσει στο εξωτερικό.
Η οικογένεια του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου έκλεισαν τα σπίτια που διατηρούσαν στην Ελλάδα, απέλυσαν το προσωπικό και έριξαν μαύρη πέτρα! (Αφού σου λέει δεν μας θέλετε μία, δεν σας θέλουμε δέκα (κ@λο-έλληνες)!
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τελευταία επίθεση που δέχθηκαν πριν 20 περίπου ημέρες από μερίδα του Τύπου και συγκεκριμένα ο γιος τους Παναγιώτης… Όταν αναγκάστηκαν να..

Ασκήθηκαν διώξεις στον εκδότη και τους δύο δημοσιογράφους

Με χειροπέδες στον εισαγγελέα ο Π. Μαυρίκος
Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας στον «λαθρόβιο» εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο (εφημερίδα «Ακρόπολη» κλπ), στον υπεύθυνο τύπου γνωστών ΔΕΚΟ και της Τράπεζας Αττικής, Παναγιώτη Μουσά και στον δημοσιογράφο Χρήστο Φράγκου (Σοφοκλέους In, Free Money).
Οι τρεις είχαν συλληφθεί το απόγευμα της Δευτέρας από τη Δίωξη Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και η δίωξη αφορά σε ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία, καθώς και για δωροδοκία.
Επιπλέον στον εκδότη Π. Μαυρίκο, ασκήθηκε ποινική δίωξη  για παράβαση του νόμου περί όπλων. Και οι τρεις πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.
Η έρευνα της αστυνομίας διήρκησε 9 μήνες και οι αρχές έχουν συγκεντρώσει πλήρες υλικό αναφορικά με τη δράση κυκλώματος που κινούνταν στο χώρο της..

Σοκ στον ΔΟΛ για την δίωξη (κακούργημα) κατά Ψυχάρη

Το συζητούσαν εδώ και καιρό στα δημοσιογραφικά και παραπολιτικά πηγαδάκια.
«Τον Ψυχάρη έχουν βάλει στο μάτι», «δεν πρόκειται να την γλιτώσει», «μα τόσα θαλασσοδάνεια πήρε και γύρευε πόσα εκατομμύρια έχει στο εξωτερικό», «ο κυρ Σταύρος θα ξεγλιστρήσει, είναι μεγάλη γάτα»...
Ετσι η είδηση για την ποινική δίωξη κατά του αφεντικού του ΔΟΛ και μεγαλομέτοχου του Mega, Σταύρου Ψυχάρη, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Μετά μάλιστα και τις επανειλημμένες κλήσεις του (ως υπόπτου) από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τα θαλασσοδάνεια που είχε λάβει, όλοι περίμεναν τα... «δυσάρεστα». Παρόλα αυτά κάποιοι στη Μιχαλακόπουλου υπέστησαν σοκ καθώς ήλπιζαν πως ο Ψυχάρης θα «καθαρίσει» κι αυτή την υπόθεση...
 Συγκεκριμένα στον Ψυχάρη, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για ηθική..

Κυριάκο, ρώτα τον πατέρα σου...

Αγαπητέ Κυριάκο,
άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την άποψή σου πως οι αποκαλύψεις του HOT DOC, δεν είναι δα και οι αποκαλύψεις των New York Times. Δεν ξέρω τι είναι το HOT DOC Κυριάκο μου, αλλά στην Αμερική όπου σπούδασες, δεν θα υπήρχε δημοσίευμα που να κατηγορεί πολιτικό πως έχει πρόβλημα με τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνει και ο πολιτικός αυτός να μην απαντούσε επί της ουσίας, αλλά να κατέφευγε σε ειρωνείες για τους δημοσιογράφους.
Δεν ξέρω επίσης αν την άποψή σου για την αξιοπιστία μου την ασπάζεται ο πατέρας σου, ο Κώστας Μητσοτάκης, με τον οποίο με συνδέει μια πολύ καλή σχέση, από την εποχή που ως δημοσιογράφος, έκανα μια αποκάλυψη που αφαίρεσε ένα από τα μελανά στοιχεία της ιστορίας του.
Αποκάλυψα λοιπόν Κυριάκο μου, πως ο πατέρας σου δεν ήταν συνεργάτης των Ναζί. Η άποψη..

Εκδότες, δημοσιογράφοι και αποκαλύψεις που (δεν) έρχονται

Φανταστικές ιστορίες…

Γράφει ο Γιάννης Παντελάκης*

Στο επάνω μέρος της εφημερίδας υπήρχε ένας μεγάλος και καθόλου διακριτικός τίτλος που φώναζε από μακρυά. Συνήθως έγραφε κάτι του τύπου: «Έρχονται αποκαλύψεις για τον υπουργό που έβαλε το χέρι στο μέλι». Η κάτι παρόμοιο. Και προβοκατόρικο. Οι αποκαλύψεις συνήθως αργούσαν λίγο. Έως και πολύ. Πέρναγαν οι ημέρες και η προαναγγελία έμενε προαναγγελία. Κάποια στιγμή, έπαυε να υπάρχει. Εξαφανιζόταν ο πηχιαίος τίτλος, οι αποκαλύψεις, ο υπουργός. Σαν να μην είχε συμβεί ποτέ. Κάτι είχε συμβεί όμως. Το μήνυμα είχε φτάσει στον αποδέκτη, ο αποδέκτης είχε δώσει κάτι (μικρό ή μεγάλο, ανάλογα το σκάνδαλο) και η εφημερίδα αντικαθιστούσε τον τίτλο μ' έναν άλλο, άσχετο. Οι αναγνώστες που περίμεναν συνέχεια έμεναν με την απορία.
Αυτός, ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο ένας εκδότης ή ένας δημοσιογράφος..

Show me the money

Γλυκό και τρυφερό σαν ΕΣΠΑ

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης
  
Και επιτέλους φτάσαμε στο σημείο της ταινίας όπου γυρνάει ο Κιούμπα Γκούντιγκ τζούνιορ στον Τομ Κρουζ, τον κοιτάει με εκείνο το βλέμμα το λίγο αλλήθωρο, το λίγο τσακίρικο, σκάει το χαμόγελο το πλατύ και του λέει τη μαγική φράση: “Show me the money!” Δείξε μου τα λεφτά δηλαδή, το μαρούλι, το κασέρι, το ντουλά, το μπερντέ, τα μπικικίνια. Κάτι ανάλογο με αυτό που λέει κόσμος και ντουνιάς στην ελληνική κυβέρνηση εδώ και καμιά μερικές μέρες. Γιατί, δεν ξέρω αν το μάθατε, αν το είδατε, αν το ακούσατε, βγήκαν τα ΕΣΠΑ!
Εγώ το έμαθα από έναν ξάδερφό μου που εδώ και κάποιο καιρό είναι βυθισμένος στην παράδοξη ζώνη του λυκόφωτος ανάμεσα στην δουλειά και στην ανεργία. Κανά μεροκάματο εδώ, κανά..

Ο Ψυχάρης για τα "ξεχασμένα" Πόθεν Έσχες του

Απάντηση μέσω του νομικού συμβούλου έστειλε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο ισχυρός άντρας του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης για τα δέκα χρόνια που εμφανίζεται να μην έχει καταθέσει Πόθεν Έσχες.
Ο Στ. Ψυχάρης φαίνεται να διευκρίνισε πως κατέθεσε Πόθεν Έσχες τα τελευταία έξι χρόνια για τα οποία μάλιστα έχει και τα αντίγραφα και πως για τη μαύρη τρύπα της δεκαετίας δεν υπάρχουν αποδεικτικά.
Η Επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ήλεγχε τότε τα Πόθεν Έσχες βρήκε μόνο το Πόθεν Έσχες μιας χρονιάς (2002) σ’αυτή τη χαμένη δεκαετία. Αλλά για τα υπόλοιπα εννιά παραμένει άλυτος ο γρίφος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία ζήτησε στοιχεία για την περίοδο αυτή, αφού τότε φαίνεται να δόθηκαν κάποια δάνεια για να διαπιστώσει αν αυτά είχαν καταχωρηθεί στα Πόθεν Έσχες. Όμως τη..

Βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε.

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι ραγδαίες και τα συμπεράσματα για την ενωμένη Ευρώπη είναι δυστυχώς οδυνηρά. Λίγα 24ωρα μετά τη σύνοδο κορυφής, η ευρωπαϊκή ηγεσία διαψεύδεται στην πράξη ότι τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξουν μονομερείς αποφάσεις για το κλείσιμο των συνόρων. Η Αυστρία και οι χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) προχωρούν σε κλείσιμο των συνόρων τους.
Η ΠΓΔΜ δέχεται να περάσουν από τα σύνορά της μόνο οι πρόσφυγες που έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και απαγορεύει τη διέλευση στους Αφγανούς.
Ταυτόχρονα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ώστε το κλείσιμο των συνόρων να οδηγήσει σε..

Μιλάει και ο Γιάννης Πρετεντέρης...

...Και αρθρογραφεί περί χαμηλών κυκλοφοριών της Εφημερίδας των Συντακτών προχωρώντας, μόνος του, σε αυθαίρετες προσθαφαιρέσεις.
«Οι δύο εφημερίδες που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ («Η Αυγή» και «Η Εφημερίδα των Συντακτών») πουλάνε αθροιστικά κάθε μέρα περίπου 11.000 φύλλα, το 12% της κυκλοφορίας των ημερήσιων εφημερίδων.  Το Σάββατο φτάνουν περίπου τα 17.000 φύλλα, πάλι 12% της συνολικής κυκλοφορίας», γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης στο προχθεσινό Βήμα της Κυριακής.
Ας αφήσουμε το αυθαίρετο συμπέρασμά του πως η Εφημερίδα των Συντακτών υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, δικαίωμά του να το πιστεύει. Πολλοί το λένε, άλλωστε, πάρα πολλοί. Στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα βέβαια δεν έχουν ακριβώς την ίδια άποψη, αλλά τέλος πάντων.
Όντως η Εφημερίδα των Συντακτών (τριών ετών) έχει μικρότερη κυκλοφορία από τα ΝΕΑ (εβδομήντα και βάλε ετών). Ειδικά το Σάββατο με 15-16 χιλιάδες φύλλα «πιάνει» τα 2/3 της..

Με ποιους φτιάχνει ενημερωτικό portal ο Γιάννης Μιχελάκης

«Πυρετός» επαφών για τη στελέχωση της ιστοσελίδας

Ακόμα ένας γνωστός δημοσιογράφος, που τα τελευταία χρόνια όμως «βούτηξε» στα νερά της πολιτικής, ξεκινάει το επόμενο διάστημα το δικό του ταξίδι στον χώρο του Διαδικτύου. Πρόκειται για τον Γιάννη Μιχελάκη, πρώην υπουργό και επί μεγάλο διάστημα διευθυντικό στέλεχος σε εφημερίδες («Ελεύθερος Τύπος» κ.ά.) και ιδιωτικά κανάλια (Mega, ANT1), ο οποίος συγκροτεί ήδη τη δημοσιογραφική του ομάδα για ένα ενημερωτικό portal, το οποίο φιλοδοξεί να έχει παρουσιάσει μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Εδώ και λίγες εβδομάδες κάνει επαφές με γνωστούς δημοσιογράφους, που έχουν εμπειρία στο..

Θρίλερ με τη σύλληψη εκδότη και δύο δημοσιογράφων

Αναζητούνται άλλοι τέσσερις για εκβιασμούς - Τι αποκάλυψε ο Π. Τζένος για τη σχέση ενός εκ των συλληφθέντων με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη

Στη σύλληψη ενός εκδότη και δύο δημοσιογράφων προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας οι άνδρες του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής που φέρονται, σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, να εκβίαζαν επιχειρηματίες και ΔΕΚΟ χρησιμοποιώντας τη δημοσιογραφική τους ιδιότητας. Η έρευνα για την εξάρθρωση της ομάδας, που φέρεται να διέπραττε εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων, διήρκεσε 9 μήνες και ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο φέρεται να εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση .
Τα πρόσωπα που συνελήφθησαν και οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα, είναι ο Παναγιώτης Μαυρίκος (φωτογραφία), εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη», ο υπεύθυνος τύπου γνωστών ΔΕΚΟ αλλά και της Τράπεζας Αττικής μέχρι σήμερα Παναγιώτης Μουσάς και ο δημοσιογράφος..

Εμπρός: εκκρεμεί η δίκη των δύο ηθοποιών

Από την Ανοιχτή Συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Με αφορμή το κείμενο της ερώτησης 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή, σχετικά με το θέμα του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, θέλουμε να διορθώσουμε κάποιες ανακρίβειες που γράφονται:
- Οι δύο ηθοποιοί δε συνελήφθησαν στις 30 Μαρτίου αλλά τις 30 Οκτωβρίου του 2013 και δεν «αθωώθηκαν» όπως γράφεται στο κείμενο αλλά είναι ακόμα υπόδικοι εφόσον η δίκη τους εκκρεμεί μετά από 2η αναβολή για το Σεπτέμβρη του 2016.
- Θεωρούμε το ΤΑΙΠΕΔ έναν παράνομο θεσμό με μοναδική αποστολή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που καταχρηστικά βαφτίζει ιδιωτική.
- Τα μνημεία (όπως είναι και το Εμπρός), οι αιγιαλοί, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια...

Παζάρια παρασκηνίου και 24ωρες «εκτονώσεις»

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή: Απεργιακός αγώνας διαρκείας στα ΜΜΕ τώρα - Όλοι στη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ την Τετάρτη, με 24ωρη απεργία

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το σχέδιο κυβέρνησης και δανειστών, το οποίο ολοκληρώνει τη μνημονιακή κατεδάφιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Οι προτάσεις περί διαλόγου όχι απλώς είναι προσχηματικές, αλλά έχουν στόχο να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, ώστε να βρεθούμε προ τετελεσμένων και μετά να μας λένε κουνώντας το κεφάλι ότι είναι πια πολύ αργά για δάκρυα...
Οι πλειοψηφίες των περισσότερων συνδικαλιστικών Ενώσεων στα ΜΜΕ είναι συνένοχες στο έγκλημα που συντελείται, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν στην πράξη το Τρίτο Μνημόνιο, όπως φάνηκε από το “πραξικόπημα” στον ΕΔΟΕΑΠ. Είναι φανερό ότι δεν θέλουν να υπάρξει καμία ουσιαστική αντίδραση και εξαντλούνται σε παζάρια παρασκηνίου, σε δήθεν σκληρές δηλώσεις..

Η ΟΚΔΕ για την αποφυλάκιση Ρουπακιά

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε) για την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, λόγω παρέλευσης του ανώτατου επιτρεπτού ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και 12 μήνες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση):
"Με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο δολοφόνος του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς. Η αποφυλάκιση του Ρουπακιά, σύμφωνα με το δικαστήριο, γίνεται λόγω παρέλευσης του ανώτατου επιτρεπτού ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και 12 μήνες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση). Το ανώτατο όριο προφυλάκισης και για τα δύο αδικήματα, που είναι οι 30 μήνες, συμπληρώνεται μέσα στον Μάρτιο (στις 18/3).
Ο δολοφόνος του Π. Φύσσα δεν θα είναι στη φυλακή από τα μέσα Μαρτίου και θα μεταβαίνει στο δικαστήριο από το σπίτι του. Μετά την αποφυλάκιση και του Ρουπακιά κανένας από τους..

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Στάση εργασίας των δημοσιογράφων την Τετάρτη

Την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο «DIVANI CARAVEL» (Βασιλέως Αλεξάνδρου 2) η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με θέματα ημερήσιας διάταξης:
  • Ασφαλιστικό: Εξελίξεις – Δημοσιογραφικά Ταμεία
  • Σχέδιο στρατηγικής και προγραμματισμός απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων
Προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή όλων των μελών της ΕΣΗΕΑ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης κηρύσσει την ίδια μέρα (Τετάρτη 24/2) 5ωρη..

Στον ΑΝΤ1 ο Παπαηλιόπουλος - Στον Alpha η Μπόλα

Από τη Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου, αλλάζει ώρα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και θα μεταδίδεται στις 7 το απόγευμα

Αφού πρώτα αποψίλωσαν με δεκάδες απολύσεις το ενημερωτικό τμήμα τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να καλύψουν τα κενά. Ο λόγος για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 που, όπως γράφει η ενημερωμένη Ναταλία Ανδρικοπούλου στη στήλη της (Real Life), προχωρά στην ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού των ειδήσεων.
Οι διοικούντες επιχειρούν να καλύψουν κυρίως το κενό που δημιουργήθηκε μετά τις παραιτήσεις-θρίλερ του διευθυντή ειδήσεων Βασίλη Πελέκη, του υπεύθυνου παραγωγής Κώστα Θωμάκου καθώς και του υπεύθυνου στο desk των ειδήσεων Νίκου Μερτζάνη, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με όσα γράφει η Ανδρικοπούλου στη στήλη της, έκλεισε και οδεύει ήδη προς τον ΑΝΤ1 ο δημοσιογράφος Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος, ο οποίος κατέχει θέση προϊσταμένου..

Τι γύρευε ο καναλάρχης στου Μπόμπολα;

ΚΟΥΙΖ 1
Ποιος πρόεδρος τηλεοπτικού σταθμού εθεάθη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Εθνος», προκαλώντας απορία ως προς τον σκοπό της επίσκεψής του;

ΚΟΥΙΖ 2
Ποιος παρουσιαστής ειδήσεων κάνει μαθήματα ορθοφωνίας για να βελτιώσει την εκφορά του λόγου του, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει όλους όσοι του χρεώνουν την κακή πορεία του δελτίου;..

Πέθανε ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης

Σε ηλικία 92 ετών, πέθανε ο Γιάννης Κυριακίδης, ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και θρύλος της Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Κυριακίδης με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ γύρισε τον κόσμο για να αποτυπώσει στιγμές της πολιτικής και της αθλητικής επικαιρότητας.
Τον Κυριακίδη τον είχαν αποκαλέσει "Ιωάννη της Κλίμακος" για τη συνήθειά του να μεταφέρει πάντα μαζί του μια σκάλα, πάνω από την οποία φωτογράφιζε επί δεκαετίες την ιστορία, στέκοντας "ένα κεφάλι πιο ψηλά" απ' τα πρόσωπα που τη δημιουργούσαν.
Ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας που έκανε την έρευνα και επιμέλεια του λευκώματος με τίτλο «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ - Ζωή Γεμάτη Εικόνες», σημείωνε στην παρουσίασή του: "Τον Κυριακίδη τον χαρακτήριζε το πάθος του, η αγάπη για τη φωτογραφία και τη Θεσσαλονίκη και..

Γιατί δεν ανησυχεί ο Αλαφούζος για τις τηλεοπτικές άδειες

Τι λέει στους εργαζόμενους το αφεντικό του ΣΚΑΪ

«Έχουμε πολλά όπλα» φέρεται να είπε στους ανθρώπους του στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Αλαφούζος… Μετά από πρωτοβουλία του, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις σχετικά με το νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, το αφεντικό του Φαλήρου εμφανίστηκε αισιόδοξο για την έκβαση της διαδικασίας και επαναλάμβανε διαρκώς τη φράση «μην ανησυχείτε», θεωρώντας δεδομένο ότι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή (μαζί με τις τροπολογίες για τον αριθμό των αδειών κλπ) θα κριθεί αντισυνταγματικός από τα Δικαστήρια και δεν θα εφαρμοστεί.
Φυσικά ανάμεσα στα «πολλά όπλα» κατά κοινή ομολογία, κυρίαρχο είναι ο «πόλεμος» που έχει κηρύξει το κανάλι από τα δελτία και τις εκπομπές του εν είδει αντιπολίτευσης απέναντι στην..

Ο «μαέστρος» των social media του Τσίπρα

Ποιος είναι ο Ματθαίος Τσιμιτάκης

 «Δεν θέλαμε εξετάσεις, δεν θέλαμε βαθμούς. Θέλαμε ένα ανοιχτό σχολείο». Με αυτά τα λόγια ο δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης περιέγραφε στους «Financial Times» τον Ιανουάριο του 2015 το κύμα καταλήψεων του 1990 εναντίον της μεταρρύθμισης Κοντογιαννόπουλου στην Παιδεία.
Ο Τσιμιτάκης γνωρίζει τον νυν πρωθυπουργό από εκείνη την περίοδο. Τον θυμάται ως νεαρό καταληψία της ΚΝΕ και, όταν αναδείχθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2012, ανέφερε στο BBC: «Ηταν πολύ καλά ενημερωμένος για ό,τι συνέβαινε στο εκπαιδευτικό σύστημα κι ήταν ο μόνος που μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τον Τύπο».
Το πλήρωμα του χρόνου για τους δύο συναγωνιστές ήρθε το 2015, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν ο Ματθαίος Τσιμιτάκης ανέλαβε άτυπα τον ρόλο του «μαέστρου» για την παρουσία του πρωθυπουργού στα κοινωνικά δίκτυα. Το σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του Μνημονίου, εκτός από την κοινοβουλευτική ανακατάταξη, με τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, είχε ως παράπλευρη απώλεια τη φυγή πολύτιμων συνεργατών του Αλ. Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου. Η ομάδα του Τάσου Κορωνάκη, υπό τον Ηλία Χρονόπουλο, αποχώρησε από το γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά η θέση αυτή δεν έμεινε για πολύ κενή. Ο Αλ. Τσίπρας βρήκε στο πρόσωπο του Μ. Τσιμιτάκη τον άνθρωπο που θα μπορούσε να δώσει υπεραξία στην εικόνα του που βγαίνει προς τα έξω μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, που αναμφίβολα αποτελούν ένα από τα κυριότερα όπλα πολιτικής επικοινωνίας της δεκαετίας που διανύουμε.
 Ο Ματθαίος Τσιμιτάκης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συνέντευξη που του παραχώρησε ο Αλ. Τσίπρας πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου στην «Αυγή», με την καινοτομία τα ερωτήματα να τίθενται μέσω twitter με τη χρήση του hashtag #asktsipras.Τώρα o δημοσιογράφος έχει αναλάβει και την διαχείριση του λογαριασμού του Πρωθυπουργού στο twitter.

- από ρεπορτάζ του Γιώργου Νόκου στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Στο Μόντε Τσερινιόνε με τον Ουμπέρτο Εκο

Η ΕΡΤ2 τιμά τη μνήμη του Ιταλού συγγραφέα και φιλοσόφου Ουμπέρτο Έκο και μεταδίδει, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 22:50, τα δύο μέρη της εκπομπής «Οι κεραίες της εποχής μας» με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη και τη Μικέλα Χαρτουλάρη.
Ο Ουμπέρτο Έκο, ο σταρ των Ιταλών διανοουμένων με τις μελέτες του άνοιξε δρόμους, συνδυάζοντας την πρωτοτυπία με τη σχολαστική έρευνα και τα μπεστ σελερ του είναι μυθιστορήματα ιδεών με φιλοσοφικό βάθος. Οσοι τον γνώρισαν όμως από κοντά, ανακάλυψαν και κάτι ακόμη: ότι ήταν από τους λίγους «μεγάλους» που διέθεταν μια ακαταμάχητη παιδικότητα!
Η εκπομπή παρουσιάζει τον Ουμπέρτο Έκο, έτσι όπως τον γνώριζαν ελάχιστοι.
Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη τον είχαν επισκεφτεί στο εξοχικό του -ένα οικοτροφείο Ιησουητών του 17ου αιώνα σ’ ένα μεσαιωνικό χωριό κοντά στο Σαν Μαρίνο- και είχαν παρακολουθήσει την καθημερινότητά του επί δύο ημέρες.
Έκαναν... δίαιτα μαζί του, τον ακολούθησαν στο καφέ μπαρ του χωριού Μόντε Τσερινιόνε,..