ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Eσείς θα χάσετε…

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Το μυστικό είναι κοινό. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει πάρει τις αποφάσεις του: θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και θα δοκιμάσει μόνος την τύχη του. Για το εγχείρημα έχει ενημερωθεί ο Κ. Σημίτης,  παλαιοί οπαδοί του οποίου θα εμφανισθούν ως Βενιζελοφρουροί πλέον.
Στον κατάλογο προστίθεται εσχάτως και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου. Αφού δεν τη κάλεσαν στην ΝΔ -και ούτε πρόκειται- και δεν μπορεί να μετεξελιχτεί το «Δίκτυο» -που συντηρεί από χρόνια ιδίοις εξόδοις- σε κόμμα, καλός είναι και ο «αχώνευτος» πρώην αντίπαλος της. Και ας ήταν ο δικός της νόμος ο πρώτος που ξήλωσε το  σύστημα Σαμαρά-Βενιζέλου.
Λίγο πριν την έξοδο ο Βαγγέλης φτιάχνει ατμόσφαιρα..
Πρώτον: Oσοι από τον σημερινό κομματικό μηχανισμό πρόκειται να τον ακολουθήσουν, σταδιακά αδρανοποιούνται. Ταυτόχρονα όσοι είχαν αδρανοποιηθεί σε προγενέστερες περιόδους ειδοποιούνται να είναι έτοιμοι μόλις ακουστεί  το σύνθημα... Αν έχουν ξεμπλέξει και με παλαιές εκκρεμότητες με ανακριτές ακόμη καλύτερα…
Δεύτερον: Ενεργοποίησε τον «Κύκλο» που έχει συστήσει, ως όχημα για περιοδείες ανά την επικράτεια προς άγραν υποστηρικτών σε τοπικά στελέχη που σαγηνεύονται ακόμη από το λόγο του. Δεν είναι ακριβώς «πορεία στο λαό», είναι όμως μια απόπειρα εξαγωγής του «φαινομένου Βενιζέλος» σε προσφορότερα ακροατήρια.
Τρίτον: Aναζητά διαρκώς ευκαιρίες να τονίζει τις διαφορές του με τη Φώφη Γεννηματά, να αναδεικνύει την «κακή» ατζέντα της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και να προβάλει ότι τον αγνοεί στις αποφάσεις της. Για την ακρίβεια «δεν τον παίρνει τηλέφωνο» πριν τις ανακοινώσει- παρότι όπως του είπε η ίδια «το σωστό είναι αυτός να την παίρνει τηλέφωνο». Ήδη η δική του πλατφόρμα αντιπαρατίθεται με την πολιτική της Φώφης ως προέδρου.
Δεν θέλει να της πάρει το ΠΑΣΟΚ. Θέλει να της το αφήσει. Ίσως γιατί υπολογίζει ότι κάποια στιγμή ο νεαρός Νίκος Ανδρουλάκης με την καθοδήγηση του Κ. Σκανδαλίδη θα πάρει εκδίκηση γι’ αυτόν.
Τέταρτον και σημαντικότερο: έχει κερδίσει κατά κράτος τη συνδρομή των ΜΜΕ που υποστήριζαν παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ. Ορισμένα μάλιστα αφήνοντας στην άκρη την υποτιθέμενη εγκυρότητά τους, παρουσιάζουν την εσωκομματική κατάσταση σαν να την έγραψε ο ίδιος:  η Γεννηματά αυθαιρετεί και αντιφάσκει, ενώ ο Βενιζέλος υπομένει, αλλά μέχρι πότε; Χώρια που η κυρία χάλασε και το σενάριο του «νέου κόμματος» -που θα ήταν ο πολιτικός τάφος της.
Όλα λοιπόν είναι έτοιμα . Η Φώφη  είπε δημοσίως ότι δεν διώχνει κανέναν, αλλά υπονόησε ότι δεν μπορεί και να εμποδίσει και κανέναν να  φύγει. Το περιμένουν… Ο Κώστας Λαλιώτης τον οποίο κάποιες διαρροές εμφάνισαν ως εισηγητή  ης αποπομπής του Βενιζέλου, το αποποιήθηκε,  αλλά  υπονόησε ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός.
Γιατί δεν  έγινε ακόμη η τελική κίνηση; Κάποιοι εκτιμούν ότι οι  αφορμές που έχουν δημιουργηθεί ως τώρα δεν νομιμοποιούν επαρκώς ένα τέτοιο διάβημα το οποίο πρέπει να περιέχει επιχειρηματολογία ικανή να υπερβεί όσα έλεγε ο  Βενιζέλος για διασπαστή κ.λ.π., όταν του κούνησε το μαντήλι ο Γ. Παπανδρέου. Αυτή η αφορμή θα μπορούσε να είναι το  ΕΣΡ που συμβόλισε τη συνολική αντιπαράθεση στη χώρα. Αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων δικαίωσε τη Γεννηματά και ακυρώθηκε.
Αναμένεται συνεπώς η επόμενη αφορμή. Θα μπορούσε να είναι η επιστροφή Παπανδρέου. Αλλά όλοι ξέρουν ότι η Φώφη δεν σκοπεύει να πάρει πίσω έναν αποσυνάγωγο, τη διαχείριση επί των ημερών του οποίου στο ΠΑΣΟΚ μάλιστα ερευνούν οι εισαγγελείς.

Κάποιοι πιο διορατικοί ισχυρίζονται ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν φεύγει ακόμη από το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έχει βρει ακόμη που να πάει. Το κόμμα που θα συστήσει δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από διαβατήριο για τη συμμετοχή του σε μια μελλοντική κυβέρνηση. Ποια; Του Κυριάκου ασφαλώς,  για την έλευση της οποίας είναι πεπεισμένος- μερικοί  μάλιστα του προσάπτουν ότι είναι και διατεθειμένος να συνδράμει αυτή την έλευση.  Ότι είναι κατά του ΣΥΡΙΖΑ τού κάνει.
Σε κάθε περίπτωση οι πάντες πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τελικός προορισμός του: ένας ρόλος, έστω και στη ΝΔ. Μήπως και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  απομονωμένος δεν ήταν στο Κέντρο και άνοιξε η τύχη του όταν προσχώρησε στη Δεξιά;
Οι φήμες για το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Αντώνη Σαμαρά στην ίδρυση νέου κόμματος είναι μάλλον απόπειρα  διαπραγματευτικής ενίσχυσης σε αυτή την πορεία. Σε κάθε περίπτωση ο Σαμαράς θέλει να ξαναπάρει τη ΝΔ- τότε θα έβρισκε θέση και για το Βενιζέλο- όχι να τη διασπάσει. Το ενδεχόμενο να ανατρέψει μια μελλοντική κυβέρνηση της είναι άλλη υπόθεση.
Το  πρόβλημα για τον Βενιζέλο όμως είναι ότι στη ΝΔ δεν τον  θέλουν. Σε κυριακάτικη εφημερίδα γράφτηκε ότι ο Καραμανλής διαμήνυσε στον Κυριάκο ότι «αν έλθει αυτός, θα φύγω εγώ».
Δεν ξέρουμε αν είναι ακριβές, αλλά δεν υπάρχει λόγος να είναι. Σύμπασα η ΝΔ θα κάνει διαδήλωση έξω από το γραφείο του Μητσοτάκη αν υποψιαστούν ότι υπάρχουν έστω και συζητήσεις. Αλλά ούτε αυτό μάλλον  θα χρειαστεί.
Ο ίδιος ο Κυριάκος έχει εξομολογηθεί σε συνομιλητές του ότι γνωρίζει ποσό τοξικοί είναι οι  Πασόκοι που τον φλερτάρουν. Στο  μόνο που θα μπορούσαν να του είναι χρήσιμοι είναι να αντλήσει κάποια συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη  και να χρησιμοποιήσει προεκλογικά των «κόμματα» και τις «κινήσεις» που «ανοίγουν» αυτή τη περίοδο για να δείξει ότι «κατακτά το Κέντρο».
Έτσι φτάνουμε στο λαιμό του μπουκαλιού. Ο πιο χαρισματικός πολιτικός της γενιάς του βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το μετέωρο βήμα του πελαργού. Στο κόμμα του δεν τον θέλουν και διευρύνεται μάλιστα η άποψη ότι ο όρος επιστροφής όσων είχαν προσφύγει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «να φύγει ο Βενιζέλος».
Στη ΝΔ επίσης δεν τον θέλουν, ώστε να  ελπίζει  σε μια θεαματική μετεγγραφή, προσήκουσα στο πολιτικό βάρος του. Για τον Σαμαρά μπορεί να πιστεύει ότι συγκυβέρνησαν επειδή ο Μεσσήνιος αποδέχθηκε την πολιτική του, αλλά στο θέμα της ίντριγκας είναι μαθητούδι μπροστά του. Και το υλικό που έχει στη διάθεση του να   γίνει αρχηγός καταδικού του κόμματος είναι λειψό και φθαρμένο.
Μπροστά ο γκρεμός  και πίσω το ρέμα. Γι’ αυτό μπορεί να μην είναι υπερβολικοί κάποιοι που θυμούνται μια παλιά  δήλωση του: «Εγώ δεν  ήμουν ανεπάγγελτος πριν μπω στην πολιτική- μπορώ να επιστρέψω στο Πανεπιστήμιο». Ίσως θα ήθελε να συμπληρώσει: εσείς θα χάσετε…
- anoixtoparathiro