ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Eικαστικές ταυτότητες και αντιγραφές

Από αναγνώστη του μπλογκ λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Πριν από μερικά χρόνια ο Alpha δημιούργησε μια εικαστική ταυτότητα (που εξακολουθεί να υπάρχει, απλά φέτος την εξέλιξε) που ως τηλεθεατή και γραφίστα με είχε εντυπωσιάσει. Πλακάτα έντονα χρώματα, απλά μεγάλα ευανάγνωστα γράμματα, λευκά ή χρωματιστά πάνω σε χρωματιστό φόντο.
Πριν από λίγες μέρες ο Αντέννα έβγαλε στον αέρα καινούργια εικόνα με νέα χρώματα και γραφικά..
Και το πρώτο που σκέφτηκα ήταν "΄Άδεια πήρανε. Άδεια για να τους αντιγράψουν την αισθητική, ποιος τους έδωσε;"
Δεν ξέρω τον κύριο που δημιούργησε τα χρώματα του Aλφα αλλά παρακάτω έχει δημοσιευμένη τη δουλειά του. Τα επισυναπτόμενα jpgs νομίζω κάνουν την απορία μου κατανοητή (σχεδόν πανομοιότυπη χρωματική παλέτα, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, πράσινο... Λευκό λόγκο πάνω σε χρώμα κτλ) . Η ομοιότητα εμένα μου είναι ξεκάθαρη.
Ο λόγος που στέλνω την παρατήρησή μου ελπίζοντας να πάρει κάποια δημοσιότητα είναι ο εξής:
Οι εκπομπές όλων των καναλιών, είναι χαμηλοτάτου επιπέδου.
Κυρίως του ΑΝΤ1.
Το Mέγκα ακόμα και κλειστό έχει πιο ποιοτικές επαναλήψεις (έστω).
Ο Aλφα προσπαθεί με νέες σειρές και ομολογουμένως πιο "φρέσκο μυαλό" να παραμείνει στο παιχνίδι. Παρ' ΄όλα αυτά η τηλεόραση είναι πλούσια σε χαμηλής αισθητικής εκπομπές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το μεγαλύτερο κανάλι αυτή τη στιγμή επενδύει σε refresh εικόνας, αντιγράφοντας την παλιά πλέον αισθητική του μικρότερου καναλιού χωρίς να επιδεικνύει καμία δημιουργικότητα, καμία πρωτοτυπία, καμία διάθεση να κάνει κάτι διαφορετικό και "καλό" για το κοινό. Κλείνει σε ένα παλιομοδίτικο (και μην με παρεξηγήσετε, η ταυτότητα του Aλφα είναι πολύ όμορφη, απλά εννοώ ότι έγινε πριν 3 ή και παραπάνω χρόνια) περιτύλιγμα που έχουμε χιλιοξαναδεί, ένα φτωχό περιεχόμενο. Και επίσης, αυτοί εκεί στον ΑΝΤ1 δώσανε τόσα λεφτά. Πόσο περήφανοι νιώθουν που αντιγράφουν; Πώς γίνεται οι υπεύθυνοι που υπογράφουν τη νέα εικόνα είτε να αγνοούν είτε να μην κατανοούν είτε να αντιγράφουν ενσυνείδητα τον άμεσο ανταγωνισμό; Και μάλιστα τον μικρό πλην πιο φρέσκο ανταγωνιστή που δεν πήρε και άδεια.
Πόσο λείπει η δημιουργικότητα από τη χώρα; Η πρωτοτυπία; Ακόμα και σε αυτό το κομμάτι, η τηλεόραση που κάποτε ήταν σχεδόν μόνιμα ανοιχτή στο σπίτι μου, τώρα αντικαταστάθηκε από το Νετφλιξ κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Μπορεί αυτό που επισημαίνω να φαίνεται ή και να είναι
λεπτομέρεια. Για μένα είναι ένδειξη του πόσο μη παραγωγικοί, μη δημιουργικοί, μη πρωτότυποι, μη τολμηροί είμαστε ακόμα και όταν μας δίνεται η ευκαιρία να το κάνουμε.