ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Διεθνής διάκριση για το «Εθνος»

Τα πέντε θέματα του «Εθνους» που κέρδισαν τις εντυπώσεις
Ανάμεσα σε 191 έντυπα από 27 χώρες της «γηραιάς ηπείρου» η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ τιμήθηκε από την επιτροπή του European Newspaper Award με πέντε Βραβεία Αριστείας (Awards of Excellence) στις κατηγορίες: ειδησεογραφικές σελίδες, πρόσφυγες, φωτογραφία/ατμόσφαιρα, οπτική αφήγηση και εναλλακτική αφήγηση.
Το κύριο βραβείο του διαγωνισμού, ο οποίος διεξήχθη φέτος για 18η συνεχή χρονιά, «Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Χρονιάς», δόθηκε σε τέσσερις εφημερίδες που αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίες για τον σχεδιασμό τους. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία της τοπικής εφημερίδας νικήτρια αναδείχθηκε η φινλανδική «Hufvudstadsbladet» από την περιοχή του Ελσίνκι με κυκλοφορία 35.000 φύλλα.
Ως καλύτερη περιφερειακή εφημερίδα η κριτική επιτροπή επέλεξε τη..
«Het Parool» του Αμστερνταμ Ολλανδίας, που έχει κυκλοφορία 70.000 φύλλα. Το βραβείο της καλύτερης εφημερίδας εθνικής κυκλοφορίας απονεμήθηκε φέτος στην «Politiken» της Δανίας (κυκλοφορία 99.000 φύλλα), η οποία έχει πολύ δυνατή εικονογράφηση και δίνει έμφαση στα infographics.
Οσο για την καλύτερη εβδομαδιαία εφημερίδα, ξεχώρισε η γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» με κυκλοφορία περίπου 245.000 φύλλα και 1,1 εκατ. αναγνώστες. Τέλος, ειδικό βραβείο για τη διαδικτυακή της παρουσία και το πλήθος online ρεπορτάζ έλαβε η γερμανική «Berliner Morgenpost».
Τιμητικές διακρίσεις σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες απένειμε στο «Εθνος» η 15μελής κριτική επιτροπή, που αποτελείται από δημοσιογράφους, επιστήμονες και γραφίστες ευρωπαϊκών εντύπων. Στην κατηγορία «Ειδησεογραφικές σελίδες» ξεχώρισε για τον σχεδιασμό του ένα δισέλιδο του «Εθνους της Κυριακής» με το μήνυμα Ελλήνων αστέρων που στηρίζουν τους ανθρώπους που ζουν με AIDS (29 Νοεμβρίου 2015, σελίδες 74-75). Στην υποκατηγορία «Πρόσφυγες» των «Ειδησεογραφικών σελίδων» βραβεύθηκε ένα αφιέρωμα του «Εθνους» με τίτλο «Πάλη με τα κύματα και τους φράχτες» στις 29 Οκτωβρίου 2015 (σελίδες 12-13).
Βραβείο Αριστείας στην κατηγορία «Φωτογραφία/Ατμόσφαιρα» έλαβε ένα ρεπορτάζ με infographic για τη ρατσιστική βία της 22ας Μαΐου (σελ. 68-69). Για την «Οπτική αφήγηση» του θέματος των όπλων νέας γενιάς της Συρίας βραβεύθηκε το δισέλιδο 68-69 της 22ας Νοεμβρίου του «Εθνους της Κυριακής», ενώ για την «Εναλλακτική αφήγηση» ξεχώρισε το θέμα του κόμικς για τον Γιάνη Βαρουφάκη της 10ης Ιανουαρίου (σελ. 22-23).
Η τελετή απονομής θα διεξαχθεί, όπως κάθε χρόνο, στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εφημερίδων (21-23 Μαΐου) στο Δημαρχείο της Βιέννης. Ο διαγωνισμός European Newspaper Award διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Γραφείο για Σχεδιασμό Εφημερίδων, το οποίο έχει ως έδρα του τη Γερμανία, και, όπως αναφέρει, προσπαθεί με τα βραβεία αυτά να συμβάλει στην ανταλλαγή γνώσης όσον αφορά τη σύλληψη και τον σχεδιασμό των εφημερίδων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ (Eθνος)