ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η σιγή του καρχαρία

Διάβασα ότι η Ν.Δ. τηρεί σιγή ιχθύος για κρίσιμα θέματα της αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά. Τις απολύσεις, δηλαδή, και τις συλλογικές συμβάσεις. Σωστά. Μόνο που χρειάζεται μια διευκρίνιση: Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ, όπως διαβεβαιώνουν οι πράξεις τους στον μακρύ χειμώνα των μνημονιακών τους κυβερνήσεων, για σιγή οποιουδήποτε ιχθύος. Ενός σπάρου, για παράδειγμα, ή ενός κοκωβιού. Αλλά για τη σιγή του γαλάζιου καρχαρία όταν πλησιάζει το ζωντανό γεύμα του και φυσικά δεν θέλει να γίνει αντιληπτός.
Τι λέει, λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση, για τα εργασιακά; Μούγκα, αυτό λέει. Αλλά για να κάνει, παρακάνει. Καρχαριοκατάσταση! Ως κυβέρνηση είναι αυτή που επέβαλε στα ψαράκια το.. καθεστώς του καρχαρία, πέταξε στα σκουπίδια τις συλλογικές συμβάσεις, ευνόησε τις λεγόμενες επιχειρησιακές, αλλά και τις ατομικές συμβάσεις, μείωσε με το έτσι θέλω τον βασικό μισθό, τιμώρησε τους νέους με ακόμα κατώτερη από την κατώτερη αμοιβή, έδωσε μεγαλύτερη ευχέρεια απολύσεων.
Τώρα, όταν ρωτούν τον Άδωνι ποια είναι η θέση του κόμματος για τα εργασιακά, δίνει την απάντηση συνηγόρου του καρχαρία: “Δεν διαπραγματευόμαστε εμείς!” Άρα, αφού δεν διαπραγματεύονται αυτοί, δεν έχουν υποχρέωση να μας πουν τι πρέπει, κατά τη γνώμη τους, να γίνει. Ο δε Μητσοτάκης -θέλει ο Κυριάκος να κρυφτεί...- δεν μας άνοιξε μεν τα χαρτιά του στην ομιλία του στους βουλευτές του κόμματος, μας έδειξε όμως τα δόντια του καρχαρία: Οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών!
Είπε και το επιχείρημα των επιχειρημάτων ο μπαγάσας. Αν έτσι αποφασίζουν εργαζόμενοι και εργοδοσία, να υπερισχύει η σύμβασή τους. Δηλαδή, αν αποφασίζουν -με απόλυτη ελευθερία, χωρίς καμιά πίεση, χωρίς απειλές, όπως δηλαδή όλοι ξέρουμε ότι γίνεται σήμερα- οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης να πληρώνονται λιγότερο από τους διπλανούς και να δουλεύουν περισσότερο από τους απέναντι, είναι δικαίωμά τους σου λέει. Προστασία της εργασίας! Ή, αλλιώς, πρόσκληση των καρχαριών σε γεύμα, με βούλα και υπογραφή επιχειρησιακή.
Είναι εντυπωσιακή, λέτε, η επιμονή της Ν.Δ. του Μητσοτάκη σε όλα εκείνα που μας κατάντησαν όπως μας κατάντησαν; Είναι θέμα πολιτικής ευφυΐας; Πολιτικής ευθυκρισίας; Τίποτε από αυτά, πιστέψτε με, αν και συμφωνούμε ότι ο Κυριάκος ένα πρωτογενές έλλειμμα επ’ αυτών το έχει. Είναι απλώς θέμα με ποιον είσαι: Με τους καρχαρίες ή με τα ψαράκια...

Θανάσης Καρτερός (Αυγή)