ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Θα ήταν θρίαμβος, αν…

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Εντάξει, ο Αλέξης Τσίπρας στραβοκαθόταν και έδειχνε αμήχανος στην πολυθρόνα του. Εντάξει, μίλησε στον ενικό στον υψηλό προσκεκλημένο του. Αλλά αυτό είναι το κουτσομπολιό και όχι η ουσία της συνάντησης. Η οποία, σε άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα μικρό θρίαμβο για τη χώρα.
Δεν είναι μικρό πράγμα να υιοθετεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδόν όλες τις θέσεις της Ελλάδας. Να λέει με έμφαση ότι μόνο με τη λιτότητα δεν λύνεται το οικονομικό πρόβλημα μιας χώρας ή μιας ζώνης, όπως η Ευρώπη.
Δεν είναι μικρό πράγμα να προωθεί το βασικό αίτημα για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. «Είναι η κατάλληλη στιγμή» είπε. Δυστυχώς για μας, τα είπε σε ακατάλληλη στιγμή. Αν βρισκόταν.. στη μέση της θητείας του ή, έστω, αν διάδοχός του δεν είχε εκλεγεί ο Τραμπ, θα είχαν άλλη βαρύτητα. Δυστυχώς για μας, η επίσκεψη Ομπάμα άργησε να γίνει. Και, δυστυχέστατα, ο Ομπάμα είναι πλέον ένας «ηττημένος» πρόεδρος και αυτό το γνωρίζουν στο Βερολίνο.
Ο Ομπάμα ασφαλώς θα μεταφέρει στην Μέρκελ το ελληνικό αίτημα, άλλωστε εκείνη το ξέρει ήδη. Θα πει και τον καλό του λόγο. Αλλά μέχρι εκεί. Προτεραιότητά του δεν θα είναι, φυσικά, το ελληνικό πρόβλημα. Φάνηκε και από όσα είπε στην Αθήνα. Προτεραιότητά του είναι η εκλογή Τραμπ να μη «σβήσει» τη δική του θητεία. Επειδή έχει αίσθηση της Ιστορίας, το πιθανότερο είναι να θελήσει να διασφαλίσει, μέσω της Ευρώπης, ότι ο τυφώνας Τραμπ δεν θα τα σαρώσει όλα. Κι επειδή αντίβαρο σ’ αυτό δεν μπορεί παρά να είναι η Ευρώπη και πρωτίστως η Μέρκελ, είναι αμφίβολο αν ο Ομπάμα θα θελήσει να φέρει σε δύσκολη θέση την ισχυρότερη αρχηγό της Ευρώπης για χάρη της Ελλάδας.
Επομένως, τα πράγματα για μας είναι ξεκάθαρα. Η απόφαση για το βασικό μας αίτημα θα ληφθεί στο Βερολίνο. Και, σε αυτή τη φάση, δεν θα είναι λύση δραστική. Στην κυβέρνηση το ξέρουν και ήδη έχουν φροντίσει να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών. Οι Γερμανοί έχουν εκλογές το 2017 και πριν από αυτές δεν είναι σε θέση να πάρουν άλλη απόφαση για την Ελλάδα. Το ξέρει και ο Ομπάμα, ο οποίος φρόντισε να πει ότι και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που επιβάλλουν τη λιτότητα, έχουν κοινή γνώμη και ετοιμάζονται για εκλογικές αναμετρήσεις.
Εν κατακλείδι, η επίσκεψη Ομπάμα θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επικοινωνιακά ήταν ένας μικρός θρίαμβος για την κυβέρνηση Τσίπρα, που ψάχνει με το κιάλι να βρει τέτοιες ευκαιρίες. Η συγκυρία, όμως, δεν ευνοεί την αξιοποίηση της επίσκεψης και για την ουσιαστική προώθηση των αιτημάτων της χώρας. Ο Ομπάμα φεύγει μέσα σε εντυπωσιακές εικόνες και αφήνει τα πολλά καλά λόγια του. Τα προβλήματα της χώρας, όμως, είναι εδώ. Και για να λυθούν θα χρειαστούν πολλές πράξεις των δικών μας κυβερνητών και απόφαση των Γερμανών. Θα χρειαστεί εντέλει χρόνος και υπομονή, που εκείνοι διαθέτουν. Εμείς;
- protagon