ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Όταν μαλώνουν οι διευθυντές...

...κάτι μαθαίνουμε κι εμείς!

Οι περιστασιακές «αρρυθμίες» στις τάξεις της ανώτατης ιεραρχικής διορισμένης πυραμίδας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού της χώρας (ΕΡΤ), προσφέρουν τελικά, μοναδικές ευκαιρίες προκειμένου να αποκαλυφθούν ενώπιον όλων των πολιτών της χώρας, οι πραγματικές προθέσεις των ανθρώπων που στρογγυλοκάθισαν πάνω στον νικηφόρο δίχρονο αγώνα εκείνων των εργαζομένων της ΕΡΤ που πάλεψαν με νύχια και με δόντια για την επαναλειτουργία της με όρους συμπόρευσης με την κοινωνία και τα κοινωνικά κινήματα.
Η αποπομπή Σταύρου Καπάκου από τη θέση του γενικού διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ και η.. αντικατάστασή του από τον Παναγιώτη Τσούτσια (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), πυροδότησε μία εξόχως ενδιαφέρουσα δημόσια ανταλλαγή ανακοινώσεων, μεταξύ αυτών και του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη που «χρεώνει» αποκλειστικά στον καρατομηθέντα Καπάκο τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεων, αποποιούμενος κάθε ευθύνη για τη συνολική φιλοσυστημική κατάντια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στον τομέα της εκπεμπόμενης ειδησεογραφίας και του συνολικού προγράμματος, πλην λιγοστών εξαιρέσεων.
Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι, ο άνθρωπος της αγοράς, Λ. Ταγματάρχης, ανίκανος να αντιληφθεί τον παλμό των «ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας» και λειτουργώντας με βάση «νούμερα» και όχι «ανθρώπους», θα βγάλει και πάλι τα λάθος συμπεράσματα για το τι φταίει και δεν έχει μεγάλη απήχηση η ΕΡΤ στην κοινωνία. Αντί να «ανοίξει» την ΕΡΤ στην κοινωνία, θα επιδιώξει ενδεχομένως να την συρρικνώσει περαιτέρω, θεωρώντας ότι το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης είναι προς… ιδιωτικοποίηση!
Στην επιστολή του ο Στ. Καπάκος αναφέρει (ορθώς) ότι «η αξιοπιστία της ενημέρωσης (…) δεν πρέπει να ευτελίζεται από εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά».  Από την άλλη, στη διάρκεια σχετικών δηλώσεών του ο Λ. Ταγματάρχης, (δικαίως) αναρωτιέται γιατί ο αποπεμφθείς Στ. Καπάκος δεν είχε καταγγείλλει στη διάρκεια της πολύμηνης θητείας του αυτά που σήμερα καταγγέλλει αλλά το έκανε μόλις παύτηκε από τα καθήκοντά του…
Στην παρούσα κρίσιμη φάση για το παρόν και το μέλλον της ΕΡΤ, καθοριστικός θα πρέπει να είναι ο ρόλος των ίδιων των εργαζομένων στο δημόσιο Μέσο, και ειδικά εκείνων των ανθρώπων που επέλεξαν να μην πάνε στα σπίτια τους απογοητευμένοι μετά το «μαύρο» του Ιούνη του 2013, αλλά έμειναν πίσω για να διαφυλάξουν τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και εν τέλει την ίδια την ουσία της πραγματικής δημοκρατίας.
Το κείμενο «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ελεύθερης, αυτοδιαχειριζόμενης, αυτοδιευθυνόμενης ΕΡΤ3 έναν χρόνο μετά το «μαύρο», παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και είναι ο μόνος δρόμος για να ξαναμπεί η ΕΡΤ σε τροχιά αξιοπιστίας στον τομέα της ενημέρωσης. Οι ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, οφείλουν να βάλουν και πάλι πλάτη, προκειμένου να μετατρέψουν και πάλι την ΕΡΤ ως την αυθεντική φωνή τους.
ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ/ΜΕΤΩΠΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ στα ΜΜΕ (asyntaxtostypos)