ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Παρτίδα σκάκι για το ΕΣΡ και στη μέση ο Πολύδωρας

Ο Βύρων Πολύδωρας αποτελεί την πρόταση - έκπληξη της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Ως αντιπρόεδρο του Συμβουλίου η κυβέρνηση προτείνει τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ροδόλφο Μορώνη και το απόγευμα της Δευτέρας συγκαλείται η πέμπτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με θέμα την πολυπόθητη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Την ίδια μέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί το άρθρο 2α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό όλες οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού, επανέρχονται στο ΕΣΡ.
Πρόκειται για ακόμη ένα «άνοιγμα» της κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση.. καθώς, μετά την πρόταση για την προεδρία του Συμβουλίου σε ένα παραδοσιακό πρόσωπο του δεξιού χώρου, αφαιρεί το βασικό προαπαιτούμενο που θέτει η Πειραιώς για να συναινέσει. Ήτοι, να επιστραφούν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εκφράζει την αναγκαιότητα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις, ενώ ο Νίκος Βούτσης γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κόμματα «για να μην υπάρχει και αιφνιδιασμός των ηγεσιών τους» και προκειμένου να εξευρεθεί ευρείας αποδοχής συναινετική λύση.

Αρνητικά τοποθετήθηκαν τα κόμματα

Άμεση ήταν η απόρριψη της υποψηφιότητας Πολύδωρα από την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός».
«Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.
Αρνητικά τοποθετήθηκε και το Ποτάμι:
«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση», τονίζεται σε ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.
Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα Πολύδωρα «εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τη συντηρητική παράταξη, με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής -για τη χώρα- περιόδου 2004/2009».
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τονίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν τον «υπουργό της ζαρντινιέρας», «αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου με τη Χρυσή Αυγή» και καταλήγουν λέγοντας ότι περιμένουν πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια πουν έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ.
«Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε "μητέρα των μαχών" της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού», αναφέρει ο Περισσός και προσθέτει:
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή».
Χωρίς να αναφερθεί στην επιλογή Πολύδωρα και με αιχμές και για την κυβέρνηση και για την αξιωματική αντιπολίτευση η τοποθέτηση της Ένωσης Κεντρώων.
«Για να υπάρχει αποτέλεσμα στην διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Η δε Ν.Δ. οφείλει να συμβάλει στον σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση», σημειώνει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Β. Πολύδωρας: «Δεν είδα τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα»

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Βύρων Πολύδωρας χαρακτήρισε τιμητική, αλλά και θέση ευθύνης την πρόταση που του έγινε.
Για τις αναφορές της Ν.Δ. σε «επικοινωνιακά παιχνίδια», είπε ότι «εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα (της συνάντησης) με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα τάση για συναίνεση, η οποία είναι και προϋπόθεση της δικής μου παρεμβάσεως».
Ο κ. Πολύδωρας έκανε λόγο για «συναίνεση που εκτείνεται στην ανάληψη της πρωτοβουλίας από εμένα, ή στην επιθυμία μου έστω, να επικοινωνήσω με τους αρχηγούς και της Ν.Δ., τον κ. Μητσοτάκη, και τους άλλους αρχηγούς, όλων των κομμάτων και φυσικά για να επικοινωνήσω ή να εκθέσω τις σκέψεις μου και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
«Με ένα πνεύμα συναινετικό, αλλά δεν πάει άλλο το αδιέξοδο. Και η συμβολή μου λαμβάνει τον τίτλο να συμβάλω στην εξομάλυνση, θεσμική και μοναδική εξομάλυνση», σημείωσε.
- πηγή: efsyn.gr