ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Κρίσιμη μέρα για τον νόμο Παππά

Κεκλεισμένων των θυρών και η σημερινή πέμπτη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η συνεδρίαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των μελών της Ολομέλειας που δεν ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες δικαστικών κύκλων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Συμβούλιο να μην εκδώσει οριστική απόφαση, αλλά να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εισηγητής της υπόθεσης Γιώργος Παπαγεωργίου έχει ταχθεί.. υπέρ της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου υποστηρίζοντας ότι «η ανυπαρξία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης οφείλεται σε υποκειμενική και όχι αντικειμενική αδυναμία. Δεν υπήρξαν νόμιμες προϋποθέσεις για την άρνηση της συγκρότησης του ΕΣΡ. Επομένως στη στάθμιση των δύο συνταγματικών αγαθών πρέπει για λόγους ανωτέρας βίας να επιλεγεί η λύση της συνταγματικότητας του νόμου».
Όπερ μεθερμηνευόμενον, αν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφασίσει ότι η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα (δηλαδή ο υπό κρίση νόμος) είναι αντισυνταγματική, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακυρωθεί.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, όμως, επιστρέφουμε στο αμέσως προηγούμενο καθεστώς, με το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Σήμερα αναμένεται η ολομέλεια να ψηφίσει επί της εισήγησης του Γ. Παπαγεωργίου, ενώ μέρος της απόφασης θα αποτελεί και η συνταγματικότητα της ρύθμισης που έθεσε ως περιοριστικό αριθμό τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.  
- efsyn.gr