ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιος είσαι, ρε δημοσιογράφε;

Γράφει ο Διον. Βραϊμάκης*
 
Η Σάσα Σταμάτη έβρισε αστυνομικό και μηνύθηκε, λέει η είδηση. Το ερώτημα είναι «γιατί είναι είδηση;». Το έγραψε και ο (πάντα ευφυής και, κάποτε, βιτριολικός στο χιούμορ του) συνάδελφος και φίλος Μανώλης Γρηγοράκης: «Το περίεργο στην είδηση ότι συνελήφθη η Σάσα Σταμάτη για διπλοπαρκάρισμα και εξύβριση αστυνομικού είναι ποια είναι η Σάσα Σταμάτη». Ποια, πράγματι, είναι η (καλή σε αυτό που κάνει) Σάσα Σταμάτη για να παίζει το πρόβλημά της τόσο δυνατά στα σάιτ – και όχι μόνο σε εκείνα που έχουν θεματολογία γκόσιπ; Μια τηλεοπτική περσόνα είναι, ένα πρόσωπο από τα εκατοντάδες που τους δίνει δύναμη η εικόνα τους επειδή έχει βουτηχτεί στα νερά της τηλεοπτικής Στυγός (κάτι σαν τον Αχιλλέα) και νιώθουν.. πανίσχυρα.
Δεν ξέρω αν πράγματι η Σταμάτη έβρισε τον αστυνομικό και αν προκλήθηκε από εκείνον. Γιατί ναι, έχουμε δει, ακούσει και ζήσει ακραίες συμπεριφορές αστυνομικών, λιμενικών και γενικά οργάνων εξουσίας. Αλλά μαζί έχουμε ακούσει, βιώσει και δει με τα μάτια μας πολλά περισσότερα με πρωταγωνιστές εκπροσώπους της Τέταρτης Εξουσίας. Εκείνους – τις μερικές δεκάδες δηλαδή – που μπαίνοντας στη δημοσιογραφία ανεβαίνουν στα ξυλοπόδαρα της αλαζονείας και περιφέρουν την έπαρσή τους. (Και αυτό δεν αφορά απαραιτήτως την Σταμάτη). 
Θυμάμαι πιτσιρίκος που έτυχε να είμαι μπροστά στον διαπληκτισμό δυο οδηγών, ενός φορτηγατζή (νομίζω του Δήμου) με έναν γιωταχή. Πιάστηκαν στα χέρια και όταν τους χώρισαν ο ένας, που ήταν δημοσιογράφος όπως μαρτυρούσε το ταμπελάκι της Ένωσης στο παρμπρίζ, ξεστόμισε την απειλή: «Να δεις αύριο τι θα γράψω στο ‘Βήμα’». Από τότε συνάντησα συχνά συμπεριφορές από δημοσιογράφους (κάποιες φορές και από εμένα τον ίδιο, αλλά με τον καιρό τις τιθάσευσα) που νόμιζαν την πέννα τους σπαθί για προσωπικές μάχες και τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα κέρατα ταύρου για να ξεκοιλιάζουν κρινόμενους.
 Θα μου πείτε ότι σε όλα τα επαγγέλματα Εξουσίας (πρώτης, δεύτερης, τρίτη ή τέταρτης) υπάρχουν επηρμένοι, αλλά εμένα σε αυτό το κείμενο με ενδιαφέρουν εκείνοι οι, λίγοι πιστεύω, συνάδελφοι που προσπαθούν να αποκομίσουν προσωπικά συμφέροντα από την ιδιότητά τους. Μην ξεχνάμε ότι στα δημοσιογραφικά γραφεία κάποτε (μπορεί και ακόμα) πρώτη μούρη ήταν ο αστυνομικός συντάκτης. Γιατί; Επειδή μας έσβηνε τις κλήσεις της τροχαίας.
 
(To άρθρο του Διον. Βραϊμάκη δημοσιεύτηκε στη Live Sport της Παρασκευής)
- πηγή: harddog-sport