ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Κατρούγκαλος τελειώνει τα ταμεία των δημοσιογράφων

Αγγελιόσημο τέλος, δεν θα δοθεί καμμιά άλλη παράταση (η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου). Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, το μεσημέρι της Πέμπτης μετά τη συνάντηση με τους δανειστές, καλώντας τις Ενώσεις των δημοσιογράφων να υποβάλλουν προτάσεις για την αντικατάσταση του αγγελιόσημου.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πετρόπουλος συναντιόταν στο γραφείο του με τους συνδικαλιστές προκειμένου να συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι, στη θέσπιση ενός πόρου (π.χ 10% επι του τζίρου των διαφημίσεων), ο οποίος θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο.
Με την κατάργηση του αγγελιοσήμου κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός.. Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) αφού λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό από τα ετήσια έσοδα του αγγελιοσήμου που ανέρχονται συνολικά σε 60 εκατ. ευρώ.
Την ερχόμενη Τρίτη ορίστηκε και νέα συνάντηση με συμμετοχή και της εργοδοτικής πλευράς, με σκοπό την αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης που θα διατηρήσει σε λειτουργία τον ΕΔΟΕΑΠ και με κατεύθυνση τη μετατροπή του νομοθετημένου πόρου του αγγελιόσημου, που από τις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα υφίσταται, σε αντίστοιχο πόρο συμφωνημένο μεταξύ της εργοδοτικής και της εργατικής πλευράς.
Το Ταμείο κύριας Ασφάλισης, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, στο εξής θα εισπράττει εργοδοτική εισφορά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ύψους 13,5%, η οποία θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.
Εαν δεν υπάρξει συμφωνία η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει μονομερώς...