ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ελλάδα... του Κουρή

Να καθαρίσει ο βούρκος 
 
Ο Γιώργος Κουρής, ο μεγαλοεκδότης, ο άνθρωπος που επί δεκαετίες πρωταγωνιστεί στο παρασκήνιο της πολιτικής και εκδοτικής ζωής, έδωσε χθες άλλη μια παράσταση «φιλοπατρίας και εντιμότητας». Μάλλον όμως για κυνισμό πρόκειται και απύθμενο θράσος. Με το γνωστό ύφος του, παρουσίασε στη Βουλή και επισήμως όλα όσα επαναλαμβάνει και καταγγέλλει τον τελευταίο καιρό μέσα από συνεντεύξεις και δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει.
Εβγαλε τη γλώσσα χλευαστικά στο σύστημα το οποίο στήριξε (και το οποίο τον έθρεψε) και έδωσε ονόματα και διευθύνσεις. Είπε όλη την αλήθεια; Αγνωστο. Είπε μόνο αυτά που τον βολεύουν και τον εμφανίζουν ως θύμα; Ενδεχομένως. Τον «έριξαν» ή μήπως ανένηψε; Αγνωστο και δεν.. ενδιαφέρει κανέναν.
Σημασία έχει ότι ο Γ. Κουρής αποκάλυψε πολλά που κάποιοι φαντάζονται και δεν τολμούν να πιστέψουν. Μίλησε για γεγονότα και καταστάσεις που γνωρίζουν πολλοί και δεν τολμούν να πουν κουβέντα. Με τον μοναδικό τρόπο που έχει, έδειξε τη διαπλοκή που διαφεντεύει αυτή τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ζοφερές εικόνες συναλλαγών σε κλειστά γραφεία και διαδρόμους ήρθαν στο προσκήνιο.
Δεν δίστασε να εμπλέξει πολλούς. Ανέφερε πρωθυπουργούς, υπουργούς, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εκδότες και δημοσιογράφους σε ένα ατέρμονο αλισβερίσι. «Επώνυμοι και αξιοσέβαστοι» πολίτες παζάρευαν, εκβίαζαν και έστηναν πολιτικά παιχνίδια κατά τα συμφέροντά τους.
Ιλιγγιώδη ποσά (από τις τσέπες των πολιτών) άλλαζαν χέρια με απίστευτους ρυθμούς και χωρίς κανέναν πολιτικό έλεγχο. Αντίθετα, το πολιτικό προσωπικό, όταν δεν έκλεινε τα μάτια, δημιουργούσε το ευνοϊκό περιβάλλον για να λειτουργήσουν όλα αυτά. Κάποιοι από τους ζώντες πρωταγωνιστές που ανέφερε θα του απαντήσουν ή θα αποφύγουν τη σύγκρουση μαζί του, όπως κάνουν συνήθως.
Αν πάλι όσα είπε μείνουν αναπάντητα, εύλογα θα δικαιούται ο εκδότης της εφημερίδας και του τηλεοπτικού σταθμού Κόντρα να κομπορρημονεί. Αραγε, τι τύχη μπορεί να έχει η χώρα αυτή όταν τη ρομφαία για την πάταξη της διαπλοκής την κρατά ο θεμελιωτής του «αυριανισμού». Μάλλον καμία. Μπορεί ο μάρτυρας αυτός να μην είναι ο πιο αξιόπιστος, η εμφάνισή του όμως προκαλεί μια πάνδημη απαίτηση: έφτασε η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση με όποιο τίμημα.

Εφημερίδα των Συντακτών (editorial) 
*O τίτλος είναι από το πρωτοσέλιδο της ΕφΣυν -  Φωτογραφία Intime / Κώστας Μπαλτάς